2024. july 8., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Péter Ferenc beszámolója

Múlt csütörtökön Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke sajtótájékoztatón számolt be a 2020–2024-es mandátumának egyéves tevékenységéről. A cél az, hogy Maros megye négy év múlva követendő példa legyen az egész országban, ugyanakkor szeretnék vonzóvá tenni a befektetők és a turisták számára. Ezért növelni kell a megye versenyképességét, javítani a közlekedési infrastruktúrán, fejleszteni az egészségügyi és szociális rendszert, s mindenekelőtt fontos a megye gazdasági életének a fellendítése, ami jobb lehetőségeket, élhetőbb környezetet teremt az itt élőknek.


Péter Ferenc Fotó: Nagy Tibor



Az elnök nem hagyta szó nélkül a járványügyi helyzetet és a kormányválságot sem, amely további beláthatatlan nehézségeket gördít az élet minden területére. Ennek ellenére az idén – az elkövetkezendő időszak pályázati kiírásaira várva – több dokumentációt, tervet készítettek, ami kevésbé látványos, de igen hosszú és alapos előkészítést igényel. Ezzel függ össze az is, hogy az elmúlt időszakban a megyébe látogatott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Cseke Attila, Tánczos Barna, Novák Eduárd miniszterek és Hegedüs Csilla, valamint Barabás Antal államtitkár, akikkel a megyei önkormányzat vezetője és csapata a pályázati lehetőségekről, környezetvédelmi beruházásokról, programokról tárgyalt. A közelmúltban aláírt szerződések értéke meghaladta a 100 millió lej. Ezekből közhasznú beruházások valósulhatnak meg. 

Az egészségügyi rendszer fejlesztése 

A megyei önkormányzat figyelme az utóbbi időszakban elsősorban a közegészségügyi és szociális helyzet javítására összpontosult. Az idén a megyei tanács költségvetésében rendelkezésre álló pénzösszeg nagy részét egészségügyi és szociális beruházásokra fordították. A 924.645.000 lej több mint 45%-át a kórházakhoz irányították, míg a 499.820.000 lejes saját jövedelemből (a megye 2021-es költségvetése) 90.088.000 lejjel a szociális intézményeket finanszírozták. A kórházak fenntartása, működtetése mellett az idén sikerült nagyobb beruházásokat is kivitelezni. Ilyen volt az onkológiai klinika teljes felújítása, aminek az összértéke 11.883.308 lej volt. Az Egészségügyi Minisztérium 10.245.919 lejjel járult hozzá az építkezéshez, a megyei tanács önrésze pedig 1.637.389 lejt tett ki. Emellett – az említett pályázatok előkészítéseként – elkészültek a tüdőgyógyászati klinika energiahatékonyságának növeléséről és a tetőterének beépítéséről, az 1-es számú fertőzőkórház udvarára tervezett intenzív terápiás részleg felépítéséről, a Hunyad utca 28. szám alatti volt munkaorvostani klinika felújításáról, valamint a Marinescu utcai kórházépület teljes felújításáról és bővítéséről (C13-as épületrész) szóló megvalósíthatósági tanulmányok. Az ingatlanok felújítása mellett sikerült korszerű orvosi eszközöket, berendezéseket is vásárolni. Ha sikerül támogatást nyerni, akkor természetesen a tervezett munkálatok kivitelezése mellett tovább bővítik, korszerűsítik a megyei tanács alárendeltségébe tartozó egészségügyi intézmények felszereléseit is, ami elég nagy kiadást jelent. 


Felújították az onkológiai klinikát    Fotó: Bodolai Gyöngyi (archív)



Mint ismeretes, a marosvásárhelyi és a megyei önkormányzat közötti több évtizedes vita után végre tisztázódott a megyei kórház mögötti 20 hektáros telek tulajdonjoga. Így a hosszú távú tervek között szerepel az égési sérültek kórházának megépítése az említett területen, illetve a köztemető közvetlen közelében egy új épület felhúzása, ahova átköltöztetnék a megyei kórház földszintjén levő szívgyógyászati központot. 

Útjavítás, korszerűsítés 

A lehetőségek szerint folyamatosan korszerűsítették a megyei úthálózatot. Az egyik út, amely alternatív lehetőséget kínál Marosvásárhely és Szászrégen között, a 154J jelzésű, Marossárpatak–Vajdaszentivány–Beresztelke közötti megyei út, amelyet szélesítettek; kimaradt a Vajdaszentivány területén átvezető szakasz, ahol a korszerűsítést a községbeli csatornázási munkálatok befejezése után folytatják. Aszfaltozzák a Szederjes és Erked közötti, valamint Hargita megye határáig terjedő megyei utat. Az idén várhatóan befejezik a munkálatokat. Elkészült Kisikland környékén egy 2,7 km-es útszakasz aszfaltozása. A tervek között szerepel a Nagyernye–Nyárádremete–Szováta közötti út korszerűsítése. Elkészült a műszaki-gazdasági terve a Szászrégen–Nyárádremete, Dános–Keresd–Szeben megye határa közötti útszakaszoknak, és elfogadták a Marosszentkirály–Bánd–Sármás–Beszterce-Naszód megye határa közötti út műszaki-gazdasági mutatóit. Ennél a fejezetnél a megyei tanács elnöke elmondta, hogy felkészültek a téli idényre. A megyei utak hótakarítására van egy négyéves keretszerződés, aminek alapján a munkálatot végzők az idén gyakorlatilag november 1-től (március 31-ig) készenlétben állnak. 


Aszfaltozás a csergedi tetőn  Fotó: Nagy Tibor (archív)



Jelenleg a megyében két nagyobb horderejű – uniós támogatással kivitelezendő – útjavítást végeznek. Az egyik a csergedi tetőn is átvezető Nyárádtő–Dicsőszentmárton közötti megyei út korszerűsítése, amely közel 70 százalékban elkészült, az első aszfaltréteget 90 százalékban megöntötték, 5,7 km-en elkészült a koptatóréteg is. Az egyik legnehezebb munkálat a vámosgálfalvi híd cseréje. A régi vashidat lebontották, és most már az új betonhidat építik. Ezzel valószínű, hogy december elején elkészülnek. A teljes útjavítás határideje 2022 augusztusa, de az ütemterv szerint már júliusban átadja az építő. A felújítás 147 millió lejbe kerül, ebből a megyei tanács önrésze 13 millió lej. A másik hasonló nagy munkálat a Segesvár–Szentágota közötti megyei út 23 km-es szakasza, amely 56,23 százalékban elkészült. Jelenleg többek között a hidakon, az árkokon és a lakóházak előtti bejárókon dolgoznak az útépítők. Ennek a beruházásnak – amelyet 2023 októberéig kell befejezni – az összértéke 118 millió lej, az önrész 52 millió lej. A sokat emlegetett Anghel Saligny-programra legtöbb 140 millió lejt kaphat Maros megye. Véglegesítés alatt állnak azok a tervek, amelyekkel lehívják a megyének szánt pénzösszeget a Fejlesztésügyi Minisztériumon keresztül, ezek közül nyolc úthálózat-korszerűsítésről szól. Tervben van még a Görgényszentimre–Laposnya–Hargita megye közötti megyei út korszerűsítése is. Itt először az erdős területeken tisztázni kell a tulajdonjogviszonyokat, ugyanis egy erdőkitermelő utat kell bővíteni, amelyet ki kell venni az erdőalapból. 

Légibázis lesz a Transilvania repülőtér 

Folyamatosan bővül a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér. Mint ismeretes, bővül az utasforgalmi területe, korszerűsítik az utasfogadó berendezéseket, bővül a repülőgép-parkoló, és folyamatban van a jelző-világítási (ún. vakleszállást irányító) rendszer korszerűsítése. Ezen kívül elkészült a leszállópálya esővíz-begyűjtő rendszere és az ehhez tartozó új szivattyúállomás. A fejlesztésekhez tartozik még egy ún. multimodális közlekedési csomópont kiépítése. A napokban választják ki versenytárgyalás nyomán azt a céget, amely elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt. A légikikötő vezetősége közben folyamatosan azon dolgozik, hogy bővítse a Marosvásárhelyről induló és ide érkező repülőgépjáratokat. Az idén a WizzAir légitársaság beindította a heti két alkalommal Rómába közlekedő járatát. A WizzAir mellett a HiSky légitársaságnak lesz itt egy bázisa, ami azt jelenti, hogy éjszaka Marosvásárhelyen parkol egy repülőgépük (Kisinyov és Kolozsvár mellett). Decemberben hetente kétszer három menetrend szerinti járatot indítanak majd el. Lehet majd Párizsba, Milánóba és Londonba is jegyet váltani a HiSky légitársaságnál. 2022-től pedig további 8 célállomásra szeretnének közlekedtetni gépeket Marosvásárhelyről (Kisinyov, Berlin, Hamburg, Bukarest, Budapest, Hurghada, Antalya, valamint Korfu). 


A HiSky1 légitársaság gépe a Transilvania reptéren     Fotó: Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér



A Népújság kérdésére megtudtuk, hogy egy következő fázisban a teherfogadó részleg terve is elkészülhet, hiszen a multimodális közlekedési csomópont kiépítésével is az a cél, hogy növeljék az (áru)forgalmat a környéken és az autópályák találkozási pontján, illetve ott, ahol egymás mellett halad a vasút, a repülőtér és egy autópálya, létrejöhessen egy regionális logisztikai központ. A cargorészleg – mivel gazdasági érdekeltségű beruházásról van szó – magántőkét is igényel. Ennek kialakítása része a megyei szállítási mestertervnek, aminek az alapján az új uniós költségvetési ciklusban pályázhatnak támogatásra. Az utastér fejlesztése, az utasok ellenőrző rendszerének korszerűsítése, a repülőgép-parkoló, egy rohammentő központ kialakítása egy közel 40 millió eurós terv része, amelynek elkészült az előmegvalósíthatósági tanulmánya, a szakminisztériumok jóváhagyására vár, majd ezek kivitelezése után lehet szó az említett teherfogadó részleg kialakításáról. 

Sport, kultúra 

A megyei tanács – akár turisztikai desztinációként is – fenntartja és működteti a Transilvania Motor Ringet. Nemrég egyszerűsítették a pályabérlés szabályait, hogy minél többen vegyék igénybe ezt a lehetőséget. A vírushelyzet ellenére március–október között, a szabályokat betartva, 45 versenyt szerveztek, ebből az egyik a triatlon-Európa-bajnokság volt, és tíz motorkerékpár- és más országos bajnokság helyszíneként is szolgált a pálya, amelynek egyes szakaszain javítási munkálatokat is végeztek. A motorsport támogatásaként Mezőbánd határában egy 10 hektáros területen korszerű tereppályát (enduro) is kialakítanak. Amint többször tájékoztattuk olvasóinkat, képviselőházi döntésre vár az a jogszabálytervezet, amelyet, ha elfogadnak, átkerül a Marosvásárhely–Szováta közötti kis nyomtávú vasútvonal a vasúti társaság tulajdonából a megyei tanácséba. A tervek szerint itt kerékpárút készül majd. Kérdésünkre a megyei tanács elnöke megerősítette: valószínű, hogy Nyárádszeredától rehabilitálják a vasútvonalat, ahol turisztikai céllal akár gőzmozdony húzta vagonok is közlekedhetnek, ezzel párhuzamosan pedig ki lehet építeni a kerékpárutat, hiszen mindkettő célja a turistaforgalom növelése. 

A tanács támogatja a Marosszentgyörgy és a megyeszékhely hatá-rában felhúzott sátortetős műjégpálya működtetését. Saját beruházásából mintegy 600.000 lejért jégcsiszoló gépet vásároltak. A februári nyitás óta több mint háromszáz gyereket tanítottak korcsolyázni, közülük mintegy százan kezdtek el jégkorongozni, és megalakult az első jégkorongozó lánycsapat is. A megyei kulturális intézmények fenntartása mellett két fontos projekt is folyamatban van. Az egyik a Kultúrpalota javítása. Itt sajnos a három alkalommal meghirdetett versenyvizsgára a műemlékvédelmi szabályokat ismerő, betartó és a különleges műveleteket végző cégek közül nem jelentkezett kivitelező – nem feleltek meg a műszaki, gazdasági követelményeknek –, pedig a tanács módosított a költségeken is. Az elektronikus rendszerre akár az unión belüli országokból is jelentkezhetnek, de úgy tűnik, hogy a piacon nagy a kínálat, és ezért nem jelentkeztek cégek, annak ellenére, hogy a tanács megnövelte az árakat. Jó hír viszont az, hogy a Természettudományi Múzeum uniós támogatással elindított felújításával elkészültek. Meghirdették a közbeszerzést a bútorzatot és a kiállításhoz szükséges különleges vitrineket beszerelő cég kiválasztására. A jelek szerint a múzeum jövő év elején megújult formájában nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. 

A megyei tanács elnöke azzal zárta beszámolóját, hogy készen állnak az új pályázati kiírásokra is (PNRR – országos helyreállítási és rezilienciaalap), amelyre van már elképzelés, de a feltételek kiírásáig még nem nyilatkozhat ezekről. Ugyanakkor megemlítette a méltányos átállást támogató alapprogramot is, amellyel a cél az, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szemben. Első fázisként elkészült az egykori Park szálloda (amely ma a megyei tanács közigazgatási épületének része) energiahatékonyságának növelésére szánt műszaki-gazdasági terv, amelyet a Környezetvédelmi Alaphoz nyújtanak be. Egyúttal a belső helyiségeket is korszerűsítik. Ugyanakkor tárgyalásokat folytattak az Azomureş Rt.-vel, a megye egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó gyárával, hogy milyen közös elképzeléssel pályázzanak majd az említett kiírásra (erre bővebben visszatérünk). Szó volt még a vidékfejlesztésről, a hulladékgazdálkodásról is (e témákra is visszatérünk), és az elnök válaszolt az újságírók kérdéseire is. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató