2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kicsi lány, nagy betegség

Zongor Vivien Ilona állapotáról utoljára 2019. november 20-án írtunk. A hároméves szabédi kislány ritka betegséggel született: kis méretű a gége, a bal hangszál teljesen, a jobb hangszál részlegesen bénult. Romániában nem tudtak segíteni rajta, csupán Szegeden, sebészeti beavatkozással. Vivien bal hangszálát 2019. szeptember 30-án megműtötték. Most újabb beavatkozások várnak a kislányra. A családnak anyagi segítségre van szüksége ahhoz, hogy Vivien számára biztosítani tudja a szükséges orvosi kezeléseket és beavatkozásokat, valamint a folyamatos rutinvizsgálatokat. A részletekről az édesanyát, Kelemen Kingát kérdeztük.


Kep leirasaKelemen Kinga és beteg kislánya, Vivien


– Jelenleg hogy van Vivien?

– Az első műtét sokat segített az állapotán, könnyebben ejt ki hangokat, mint azelőtt, viszont most is nagyon halkan beszél, nehéz megérteni azt, amit mond. Van, hogy háromszor elmond valamit, és akkor sem értem, ilyenkor mérges. A legnagyobb probléma síráskor van, nem vesz levegőt. Volt rá példa, hogy majdnem elájult a karjaimban. Bizakodunk, hogy ahogy nő, még erősödni fog. Valószínűleg 16 éves koráig újabb és újabb kezeléseken, beavatkozásokon kell átesnie.

– Eredetileg ez év januárjában került volna sor Vivien második műtétjére. Mi okból hiúsult meg? Lehet tudni, hogy mikor lesz az újabb beavatkozás?

– Januárban a doktor úr megvizsgálta Vivient, és azt mondta, hogy mivel négy napig volt altatásban az első operáció során, jobb lenne várni, hogy elteljen még egy kis idő, mielőtt újra ilyen hosszú altatásnak vetik alá. Mivel ilyen kicsi, vigyázni kellett, nehogy agykárosodást szenvedjen. Később aztán nem tudtunk kimenni a vírushelyzet miatt. Nemrég beszéltem az asszisztensnővel, március 18-án végre sor kerül egy találkozásra, a doktor úr megnézi a papírokat. Legutóbb kifeszítették a hangszálat, hogy legyen nagyobb helye a gégének, hátha beindul, legelőször azt nézi meg, hogy ez sikerült-e. Csak ezt követően tudunk egyeztetni a műtét időpontjáról. Valószínűleg először a szálakat kell majd kivenni, és utána egy másik alkalommal tudják csak a jobb hangszálat is megműteni. 

– Bírják-e anyagiakkal?

– A korábbi adományok nagyjából fedezik még egy műtét árát, azonban még számos költség van. Ahányszor kimegyünk rutinvizsgálatra, megbeszélésre, 80 eurót kell fizetnünk. Ezenkívül ott van az utazási költség is. A probléma az, hogy a műtét pontos árával is csak akkor szembesítenek minket, amikor sor kerül rá. Az első műtét 717 ezer Ft volt, ezenkívül fizetni kellett az intenzív osztályt, a gyógyszereket, valamint a szállást és az ételt, vizet nekem és Lacinak (édesapa). Csak a szállásunk 250 ezer Ft-ba került. Most feliratkoztunk oltásra, de Vivien még kicsi, neki tesztet kell majd csinálni. Rengeteg költségünk lesz az elkövetkezendő időszakban, éppen ezért kérünk újra segítséget. Köszönjük előre is mindenkinek, aki támogatni tud bennünket, hogy gyerekünknek biztosítsuk az orvosi segítséget.

Aki szeretné támogatni a családot, a pénzösszeget a következő bankszámlára folyósíthatja:

Banca Transilvania Tg-Mureş

Zongor Vivien Ilona 

Euróban: 

RO25BTRLEURCRT0503069601

Lejben: RO75BTRLRONCRT0503069601

Külföldről: BIC. BTRLRO22 és az eurós számlaszám.

Kelemen Kingát a 0755-808-954-es telefonszámon lehet elérni.