2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Online tekinthető meg az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb előadása!

A koronavírus által teremtett szokatlan és áldatlan helyzetben derűlátásra egyelőre nincsen sok okunk, ám az új állapot olyan alkalmakat is teremt, amelyekre ezelőtt nem, avagy csak ritkán kerülhetett sor. Ezek egyike a színházak virtuális térre való ideiglenes átköltözése, amelynek köszönhetően olyan előadásokat is láthatunk, amelyekért azelőtt utaznunk kellett volna. Nincs ez másként a Kolozsvári Állami Magyar Színház esetében sem, amely e hét péntekén várja az online nézőtérre a színházkedvelőket. És nem is akármivel! 

A színház a kelet-európai térség és az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb, méltán kultikussá vált produkciójával kívánja megörvendeztetni a közönséget: a legendás rendező, Silviu Purcărete által színre vitt Pantagruel sógornője című előadást mutatja be ismét, ezúttal az intézmény Facebook-csatornáján. A produkciót a Francois Rabelais által írt Gargantua és Pantagruel című, öt könyvből álló regény (1532–1564), a reneszánsz próza egyik legnagyobb műve nyomán vitték színpadra az alkotók.


Amint azt a színház honlapján is közzéteszik, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a szebeni Radu Stanca Színház és a Lyon-i Silviu Purcărete Társulat 2003. május 28-án bemutatott közös nagyproduk-ciójával, a Pantagruel sógornője (Hommage a Rabelais) című előadással két alkalommal szerepelt az Európai Színházi Unió évente sorra kerülő nagyfesztiválján (Porto – 2004, Róma – 2005). Silviu Purcărete különleges „gasztronómiai improvizáció”-ját a Román Színházi Szövetség (UNITER) a 2003-as év legjobb előadásának díjára jelölte. 

A produkciót bemutatták 2003-ban a szebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon, majd Bukarestben, Craiován és Temesváron vendégszerepelt. 2004 szeptemberében Cognacban járt, s ezt követően novemberben egy hónapig tartó franciaországi turnésorozatra indult: bemutatták a bayonne-i (Franciaország) Scène Nationale-ban, a seyne-sur-meri Európa Színházban, majd Chatillonban. Az előadásban a kolozsvári, szebeni és Râmnicu Vâlcea-i színészek mellett franciaországi és magyarországi színészek is vendégszerepeltek. A produkciót 2006 áprilisában bemutatták a X. Latin-amerikai Színházi Fesztiválon a kolumbiai Bogotában, majd Nápolyban.

„Már tíz évvel ezelőtt meg szerettem volna rendezni ezt az előadást, de feladtam, mert a terv túlságosan merésznek és nehezen kivitelezhetőnek bizonyult. Az igazság az, hogy Rabelais-t nem igazán olvassuk, kevesen vették kezükbe a könyvet úgy, hogy elejétől végig elolvassák, legfeljebb csak részleteket ismerünk belőle. Be kell vallanom, hogy amikor eldöntöttem, hogy színpadra állítom, én sem olvastam el elejétől végig. Igazából a regény igencsak színházellenes anyag, csupán nagy és lényegi veszteségekkel lehet színpadi változatot készíteni belőle. Radikálisan kellett hozzáállnom: maga az előadás ihletődik Rabelais regényének világából, de nem csupán újraalkotni akarja azt. Még csak azt sem mondhatom, hogy csupán személyes attitűdömről lenne szó, hiszen a színészekkel közös alkotófolyamatban született, és több közösen végzett feladat-kísérlet eredménye” – írta a produkcióról Silviu Purcărete. 

Az előadás szereplői: Bács Miklós, Bogdán Zsolt, Bíró József, Dimény Áron, Molnár Levente, Jacques Bourgaux, Marie Cayrol, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Györgyjakab Enikő, Cătălin Patru, Ofelia Popii, Laurent Schuh, Cristian Stanca, Cristina Flutur és Adrian Matioc. Rendező Silviu Purcărete. Zenészek: Anca Stranici és Laura Călina. A rendező munkatársa Cristian Stanca. Zeneszerző Vasile Şirli. Díszlet- és jelmeztervező Helmut Stürmer. Ügyelő Borsos Levente. 

Az 1 óra 20 percnyi időtartamú előadást a Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-csatornáján tekinthetik meg az érdeklődők április 3-án, ma este 8 órától.