2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyelőre csak hétvégeken

A visszajelzések szerint a polgárok pozitívan fogadták a város főterének részleges lezárását – nyilatkozta múlt csütörtökön Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere az Adó- és Illetékügyi Igazgatóság új, jogi személyek számára kialakított munkapontjának avatóján. Hozzátette: szombatonként 14 órától vasárnap 18 óráig, valamint ünnepnapokon a főtéren a McDonald’s és a katolikus plébánia közötti szakasz, illetve a Bolyai utca és az Enescu utca lesz lezárva, a főtér Színház tér felőli oldalán továbbra is be lehet hajtani a gépjárművekkel. 


Fotó: Nagy Tibor
A gyalogosövezet kialakítása kapcsán a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal online felmérést kezdeményezett. A kérdőívet több mint kétezren küldték vissza, a válaszadók több mint 70%-a egyetértett a főtér lezárásával, illetve azzal is, hogy az Enescu utcát állandó jelleggel lezárják az autós forgalom elől, míg a Bolyai utcát részlegesen zárják le. A Köteles Sámuel utcából balra lehet majd fordulni a Bolyai utcán, itt csak sebességkorlátozás lép érvénybe, óránkénti 5 km-es. A város útinfrastruktúrájának fejlesztése vezethet oda, hogy a jelenleg hétvégi lezárásokat állandósítsák. „Úgy gondolom, hogy már a nyár folyamán az Enescu utca lezárására sor kerül, a többi helyszínnél előbb jóvá kell hagyni a műszaki terveket. Addig, amíg a közlekedési rendőrség nem fogadja el a végleges lezárás tervét, nem tudjuk kizárni a főtérről a gépkocsiforgalmat, csupán ideiglenesen, hétvégéken zárjuk le, szeptemberig.  

„Az adófizetők, a vállalkozók fontos partnereink”

Az Adó- és Illetékügyi Igazgatóság új, jogi személyek számára kialakított munkapontja az első lépések egyike annak érdekében, hogy javítsanak a marosvásárhelyiek számára nyújtott szolgáltatások minőségén. 

„Az adófizetők, a vállalkozók fontos partnereink, és ezt nekik is érezniük kell, amint átlépik az intézmény küszöbét. Ez az új helyszín mindkét félnek, az adófizetőknek és az alkalmazottaknak egyaránt a kényelmét hivatott növelni – mondta Soós Zoltán. A Helyi Adó- és Illetékügyi Igazgatóság négy szakszolgálatból és egy ügyintézést segítő irodából áll, az új munkapont pedig kizárólag a jogi személyek adó- és illetékügyi osztályának, valamint adóellenőrzési osztályának a szolgáltatásait biztosítja. A helyi tanács döntése alapján szervezték át a Helyi Adó- és Illetékügyi Igazgatóságot, hozták létre az új munkapontot, amely április 13-án megnyitotta kapuit. A napi munkaprogram szerint két pénztáros és nyolc felügyelő három ügyfélablaknál fogadja a jogi személyek, vállalkozások képviselőit. 

„Ez a munkapont is bizonyítja, hogy szükség van ilyen jellegű átszervezésekre, hiszen az igazgatóság tevékenysége sokkal rugalmasabban és hatékonyabban végezhető. Célunk, hogy mihamarabb digitalizáljuk a szolgáltatások nagy részét. Ennek érdekében már most elérhető az a szoftver, amely lehetővé teszi az online időpontfoglalást ügyintézésre. Tervünk, hogy ezt a szoftvert mihamarabb kiterjesszük az összes közszolgáltatásra” – tette hozzá a polgármester. A Marosvásárhelyi Adó- és Illetékügyi Igazgatóság szolgáltatásairól, munkaprogramjával kapcsolatban a 0365-455-450-es telefonszámon lehet érdeklődni. 


Fotó: Nagy Tibor