2020. december 5., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Feljelentésre buzdítanak 

A rendőrségnél tehet feljelentést az, akinek a szomszédai 30 fős összejövetelt tartanak, és ezzel megszegik az országos katasztrófavédelmi bizottság előírásait – mondta Raluca Turcan kormányfőhelyettes a Digi 24 hétfő esti műsorában. „Ha otthon szervezik, 20 emberrel, ez még az általunk megszabott keretek között van. De ha már 30 emberrel szervezik, az bírságot von maga után, ha az ellenőrző szervek tudomására jut” – fogalmazott Turcan. Hozzátette: nem romániai sajátosság, hogy a szabályok áthágása esetén a szomszédok értesítik a rendőrséget, ez többek közt Németországban és Svájcban is bevett szokás, mert egy közösség tagjainak szolidaritást kell tanúsítaniuk egymás iránt. 


Vörös forgatókönyv 3107 tanintézetben 

Országszerte 3107 tanintézetben kizárólag online oktatás folyik – tájékoztatott kedden a tanügyminisztérium. A megyei tanfelügyelőségek által kedd délig közölt adatok értelmében az ország 9580 tanintézményében a zöld forgatókönyv szerint, azaz személyes jelenléttel történik a tanítás, 4969-ben a sárga forgatókönyv szerinti, azaz hibrid oktatás van, 3107 tanintézetben pedig a piros forgatókönyv alapján, kizárólag online folyik a tanítás. A szaktárca megjegyzi, hogy 393 iskolában a tanulók és tanárok körében jegyzett koronavírusos megbetegedések indokolják a digitális tanrendet, 2714 tanintézetben pedig részben a településen regisztrált magas esetszám, részben pedig javítási munkálatok miatt tértek át az online oktatásra. 


Nem műtenek a csíkszeredai sürgősségi kórházban 

A koronavírusos esetek számának megnövekedése miatt egy hétre felfüggeszti a krónikus betegek műtéteit a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház. Az egészségügyi intézmény ugyanakkor felfüggeszti alkalmazottainak pihenőszabadságát, és átszervezi több osztályát. Az október 26–30-ra műtétre beütemezett betegeket később értesítik a beavatkozás módosult időpontjáról. A járóbeteg-ellátás továbbra is működik, de szűkített programmal.