2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 17. Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál koncertprogramja és fellépői

Amint arról korábban is hírt adtunk, ez évben is megszervezik az elmúlt szinte két évtized alatt Marosvásárhely egyik legrangosabb zeneművészeti szemléjévé vált Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál. Az augusztus 9-e és 14-e között sorra kerülő szemle az eddigi években is világszerte ismert művészeket csábított Marosvásárhelyre, és ez az idén sincsen másként: az ez évi, 17. alkalommal megszervezett fesztivál két fő meghívottja a világsztár Al Di Meola (AEÁ) és Jon Gomm (Anglia).

A rendezvény főbb programjai a város különböző pontjain zajlanak, a koncertekre a Kultúrpalotában és a várban, a workshopokra és versenyekre a Kultúrpalotában, a mesterkurzusokra a Művészeti Egyetemen kerül sor.

Marosvásárhelyhez hasonlóan Székelyudvarhelyen a művelődési ház koncerttermében is változatos koncerteket hallgathatnak meg az érdeklődők, hiszen a fesztivál párhuzamosan zajlik a két városban, és a szemle talán legnemesebb tradíciójához híven, a széles körű közönség megnyerése érdekében a szervezők ez évben is ingyen belépést biztosítanak minden érdeklődőnek.

Az idei fesztivál díszvendége a világhírű Al Di Meola (AEÁ) és Jon Gomm (Anglia). A fesztivál koncertprogramját, valamint a fellépők rövid ismertetőjét az alábbiakban olvashatják.

Első nap, augusztus 9. 19–21 óra – koncertek, Kultúrpalota: Cassie Martin, Antal Pusztai Jazz Band, Trio Cavalcade. 

Második nap, augusztus 10. 10–13 óra, Kultúrpalota – a Harmonia Cordis nemzetközi gitárverseny döntője (no age limit kategória). 19–21 óra – koncertek, Kultúrpalota: Sándor Papp, Duo Celeste, Venti Chiavi Guitar Trio, Duo Bandini – Chiacchiaretta.

Harmadik nap, augusztus 11. 19–21 óra – koncertek, Kultúrpalota: Nino D’Amico, Cristina Galietto, András Csáki, Duo Melis. 

Negyedik nap, augusztus 12. 19–21 óra – koncertek, vár: Ovidiu Pintilie, Péter Girán, Antoine Boyer & Samuelito.

Ötödik nap, augusztus 13. 19–21 óra – koncertek, marosvásárhelyi vár: Florian Babţan-Varga, Alexandr Misko & Dmitriy Toporov, Jon Gomm.

Hatodik nap, augusztus 14. 19–21 óra – koncertek, marosvásárhelyi vár: Álvaro Toscano, Beke István Ferenc, Al Di Meola.


Augusztus 9.

Cassie Martin (Fr) ötévesen kezdett el gitározni, eleinte a d’Orléans Konzervatóriumban, majd 2015-től Párizsban tanult. Kilencéves korától számos nemzetközi verseny díjazottja, egyebek mellett a Párizsi Gitárfesztivál versenyének első díját nyerte el 2018-ban, és ezáltal belekerült az Eurostrings Young Stars programba. 

Cassie Martin


Pusztai Antal (Hu) 1978-ban született Győrben. Napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus és dzsesszgitárosa. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta. Népszerű személyisége a dzessz- és a klasszikus gitár világának, koncertezett Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is.

Trio Cavalcade (Fr). A 6 éves kora óta gitározó Mathias Duplessy autodidakta zenész 2011-ben találkozott Jérémy Jouve-val, aki nagyon hamar a legismertebb nemzetközi szólisták által játszott gitárdarabjainak nagykövete lett. A Trio Cavalcade ötlete a névadó album felvétele után született meg, amelyen Jérémy Jouve játssza Mathias klasszikus gitárra írt összes művét. A két gitáros együtt ver hidat a klasszikus és a világzene között Stéphane Édouard ütőhangszeres kíséretével. Jouve klasszikus gitáros, Édouard ütőhangszeres és Duplessy, aki gitáros, énekes, mongol csellós és fuvolista, ezúttal is egy különleges koncertet kínál. Mathias Duplessy darabjait a spanyol, brazil, indiai zene és olyan zeneszerzők ihletik, mint Maurice Ravel és Egberto Gismonti.

Trio Cavalcade


Augusztus 10.

Papp Sándor (Hu). Papp Sándor (1965) zenei tanulmányait Debrecenben kezdte, majd a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába nyert felvételt. Felsőfokú tanulmányait a Pozsonyi Zeneakadémián folytatta, ott szerezte művésztanári diplomáját is. 1990-ben bejutott a Párizsi Gitárverseny döntőjébe. Számos kurzuson vett részt, rendszeresen koncertezik és kurzusokat tart hazájában és külföldön. Gitárversenyek magyarországi bemutatói fűződnek a nevéhez. Eddig négy CD-t jelentetett meg. A Gyöngyösi Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője, a Debreceni Gitárkvartett alapítója. Előadói doktorátusát 2007-ben szerezte a Pozsonyi Zeneakadémián. Jelenleg a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola gitártanára.

Duo Celeste (Ro). Tudor Gliga és Orosz Dávid a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult klasszikus gitár szakon, tanulmányaikat a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadámián folytatták. Jelenleg Tudor a Gheorghe Dima Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója és tanára, Dávid a marosvásárhelyi Művészeti Líceum tanára. A közönség hallhatta őket közös színpadon koncertezni Al Di Meolával és Tommy Emmanuellel. A duó számos országos és nemzetközi verseny győztese, többek között elsők lettek a Transilvania Nemzetközi Gitárfesztivál kamarazene-versenyen. 

Duo Celeste


Venti Chiavi Guitar Trio (Hu). A triót 2014-ben alapította a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának három hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. Céljuk bővíteni a klasszikusgitár-trió-repertoárt, ezért számos átiratot készítenek és játszanak. Sok sikeres koncertjük volt különböző zenei fesztiválokon és koncerttermekben Európában és az Egyesült Államokban. Első lemezük 2018-ban jelent meg Venti Momenti címmel.

Duo Bandini – Chiacchiaretta (It). A Giampaolo Bandini – Cesare Chiacchiaretta Duo gitáron és bandoneonon játszik. 2002-ben alakultak, és argentin zenét játszanak az országra legjellemzőbb hangszereken. Hamar a nemzetközi koncertkör fontos tagjává váltak, és a világ leghíresebb és legrangosabb fesztiváljain és színházaiban léptek fel, számos rangos díj birtokosai. Az első CD-jük, a Hombres de Tango több mint tízezer példányban kelt el, híres rádió- és tévécsatornák közvetítették dalaikat. A leghíresebb akadémiákon, egyetemeken tanítanak.


Augusztus 11.

Nino D’amico (It) Ottavioanóban, Olaszországban született 1997-ben. 12 évesen kezdett el gitározni az édesapjával. A Eurostrings program ösztöndíjával eljutott Marosvásárhelyre, ahol részt vett a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén 2019-ben, és első díjat nyert.

Cristina Galietto (It) Nápolyban született, 7 éves korában kezdett gitározni. Tanulmányait a nápolyi Margherita di Savoia zenelíceumban, a brightoni Blatchington Mill iskolában, a nápolyi San Pietro a Majella és az avellinói Domenico Cimarosa konzervatóriumban folytatta. Számos országos és nemzetközi versenyen nyert díjat. Eddigi legnagyobb sikerét a 2021-ben megnyert Eurostrings-verseny képezi, aminek köszönhetően az idei év folyamán 18 európai gitárfesztivál meghívottjaként lép fel. Jelenleg Grazban folytatja tanulmányait. Legújabb lemeze, az Avant l’Aube 2020-ban jelent meg. Alessandro Marseglia mestergitáron játszik.

Csáki András (Hu). 1981-ben született Budapesten. 11 éves korától kezdett gitározni. 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tanulmányait a Southern kaliforniai egyetemen folytatta. Sok rangos versenyen nyert díjat. Szólókarrierje mellett kamarazenével is foglalkozott. Tartott mesterkurzust Kínában, Észtországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Görögországban, Indiában, Romániában, Oroszországban, az USA-ban és hazájában. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzora. 

Duo Melis (Sp/Gr). A spanyol Susana Prieto és a görög Alexis Muzurakis 1999-ben debütált Duo Melis néven. Azóta híres termekben tartottak koncerteket és számos rangos díjat nyertek nemzetközi versenyeken egyénileg és duóban. 2003-ban vették fel első albumukat, repertoárjuk a barokk zenétől napjainkig terjed. Marek Pasieczny nekik dedikálta egyik koncertjét. Felléptek a világ számos országában. Susana és Alexis Spanyolországban és Görögországban tanultak, 2006 óta a Strasbourgi Nemzetközi Zeneakadémián tanítanak Franciaországban.

Duo Melis


Augusztus 12.

Ovidiu Pintilie (Ro). többszörösen díjazott klasszikus gitáros. Jelenleg mesteri tanulmányainak utolsó évét járja a bukaresti Nemzeti Zeneakadémián. Részt vett számos gitárfesztiválon és mesterkurzuson, legfontosabb díjai közé tartozik a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárveresnyen elért első díja és az Uppsala Nemzetközi Gitárversenyen elért második díja. 

Girán Péter (Hu) 1994-ben született Magyarországon, 8 évesen kezdett el gitározni. Számos hazai és nemzetközi gitárverseny dobogósa, győztese. 2018-ban részt vett a Eurostrings program első évében, ahol a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál kinevezett művészeként lépett fel és tartott kurzust számos országban. 2017-ben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatójaként diplomázott. A klasszikus zene mellett flamencót is játszik, melyben nagy szerepet kapnak saját kompozíciói is.

Antoine Boyer (Fr) a leghitelesebb cigány-dzsessz forrásokból inspirálódott, mindhárom lemeze több díjat is nyert. Klasszikus gitárt is tanult Párizsban, és a klasszikus zene terén is díjakat szerzett. Antoine Boyer és Samuelito 2017-ben megnyerték a Drezdában megrendezett 4. European Guitar Award első díját, felvették első közös albumukat, a Coincidence-t, és azóta az egész világon turnéznak. 2019-ben csatlakoztak az International Guitar Night társulathoz. Antoine a TANGRAM nevű zenekar alapítója is.

Samuelito (Fr). Samuel Rouesnel „Samuelito” 1993-ban született, és hétéves korában kezdte tanulmányait klasszikus gitáron a Conservatoire de Caenben, Normandiában. Első alkalommal 16 éves születésnapján lépett fel a Caen Színházban, a koncertet a France Télévisions közvetítette. Ezzel vette kezdetét mára már nemzetközivé vált karrierje. Sajátos zenét játszik és komponál, leginkább a szívéhez nőtt flamenco stílusban. Tehetségére sokan felfigyeltek, számos projektben vett részt.

Samuelito



Augusztus 13.

Babţan-Varga Flórián (Ro). 13 évesen kezdett el gitározni a Sigismund Toduţă Zenei Főgimnáziumban, jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia mesterképzésén folytatja tanulmányait, gitárt tanít a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenei Főgimnáziumban, valamint az Instrumentor Egyesület keretében, koncerteket és gitárfesztiválokat szervez a Harmonia Cordis Egyesületen belül, és folyamatosan koncertezik. Számos díj nyertese, Kolozsvár zenei és művészeti életének aktív tagja. Vasilis Sigletos mestergitáron játszik, AER hangosítórendszereket és Savarez húrokat használ.

Alexandr Misko & Dmitriy Toporov (Ru). Alexandr Misko fingerstyle akusztikus gitáros. A 22 éves gitárművész világszerte koncertezik, televíziós műsorokban lép fel és négy szólóalbumot adott ki. A 2015-ös Guitar & Pen Tapping Song című videója több mint egymillió megtekintést ért el, a Billie Jean című dal általa játszott feldolgozása több mint 30 millió megtekintést kapott a Facebookon. 2017-ben kiadta második albumát Beyond The Box címmel. A felvétel első száma, George Michael Careless Whisper című dalának feldolgozása egy hónapon belül több mint 80 millió megtekintést hozott a Facebookon és a YouTube-on. YouTube-csatornáját több mint 600.000-en követik. 2019-ben adta ki Roundtrip című albumát, 2020-ban pedig a kiemelkedő orosz hárfaművésszel, Alexander Boldachevvel lépett fel a New York-i Carnegie Hallban. 12 évesen kezdett el klasszikus gitáron játszani egy magántanárnál, akihez három évig járt szülővárosában, Krasznodarban. Miután megismerkedett az interneten a fingerstyle gitárzene stílusával, önállóan kezdett el tanulni. Négy albumot adott ki, és a világ minden táján koncertezett, tanított, zenét vett fel. 2018-ban a brit MusicRadar magazin neki ítélte az Év Gitárosa címet. Alexandr társult a nemzetközi basszusgitárszcéna új, feltörekvő sztárjával, Dmitriy Toporovval, akivel együtt feszegetik az akusztikus gitár, illetve az elektromos basszusgitár lehetőségeinek határait. 2021-ben adták ki első közös albumukat, amelyet most mutatnak be először Romániában.

Alexandr Misko és Dmitriy Toporov


Jon Gomm (UK) az Egyesült Királyságban, Leedsben él. Világhírű énekes és szövegíró, hihetetlenül virtuóz gitárstílussal. Kétéves korában vett először gitárt a kezébe (valójában ukulelét, mivel a szülei nem találtak annyira kis gitárt), és 6 évesen szerezte első darabját. Később a zenekritikus édesapját kísérte a szülővárosában rendezett koncerteken. A Gomm család gyakran elszállásolt ismert zenészeket, így volt esélye tanuli B. B. Kingtől és Jack Bruce-tól is. Világszerte turnézik, Passionflower című dala ismertté vált a nagyvilágban, interneten meghaladta a hatmilliós nézettséget. Hypertension című debütáló albumát több mint 50.000 példányban adták el már a megjelenése előtt. A második CD-jét, a Don’t Panic-et három nap alatt vásárolták fel az Amazonon való megjelenése után. YouTube-on megosztott videóit több tízezren nézik a közzététel utáni órákban.

Jon Gomm



Augusztus 14.

Álvaro Toscano Roman (Sp). fiatal gitárművészt több mint 15 nemzetközi versenyen díjazták Európa-szerte. Repertoárja tartalmaz műveket a reneszánsztól napjainkig, közöttük olyan darabokat is, amelyeket világpremierként mutatott be. A kamarazene világában is aktív, együttműködött számos zenekarral. Arra törekszik, hogy a klasszikus zenét közelebb vigye a közönséghez, és ennek érdekében gyakran koncertezik olyan alternatív eseményeken is, mint a Sofar Sounds.

Álvaro Toscano Roman 


Beke István Ferenc (Ro) a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia gitár- és kamarazene-tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat nyert nemzeti és nemzetközi klasszikusgitár-versenyeken, valamint számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt és kamarahangversenyeket adott számos országban. A marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemzetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett a Gheorghe Dima Zeneakadémián. 

Al Di Meola (USA). A gitárhős és évelő toplistavezető Grammy-díjas előadóművész az elmúlt négy évtized egyik nemzetközileg is legismertebb virtuóza. Termékeny zeneszerző és elképesztő előadó, aki több mint húsz albumot adott ki. Jersey City-ben született 1954. július 22-én, Bergenfieldben nőtt fel. Elvis Presley, a The Ventures és a The Beatles zenéjének hatása korán megmutatkozott: nagyon fiatalon vonzotta a gitárművészet, tizenéves korában már rutinosan kezelte a hangszert. Al Di Meola leginkább megdöbbentően gyors játékáról híres, de képes a dallamérzékét sebességtől vagy stílustól függetlenül megőrizni, ezt sok gitáros nem mondhatja el magáról. Termékeny karrierje stílusok széles skáláját öleli fel, a gyors, géppuskaszerű skáláktól, az izgalmas, lírai dallamoktól a latinos melódiák tüzes szenvedélyéig. Játékára jellemzőek a villámgyors futamok, a funk hatású ritmusjáték, valamint a komolyzenei hatásokról árulkodó dallammenetek.

Al Di Meola 


Hátrányba került, 20 órával korábban

Bellingham megmentette, 20 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 20 órával korábban

Hírek, rendezvények 20 órával korábban

A játék folytatódik… 20 órával korábban

Az olvasó írja 20 órával korábban

Hosszú, forró nyár 20 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató