2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A XV. Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivál fellépői

Szeptember 8-án, kedden megkezdődik az elmúlt évek alatt az egyik legrangosabb marosvásárhelyi zenei szemlévé vált Harmonia Cordis Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál. A szeptember 13-ig tartó szemlére ezúttal a járványhelyzet miatt nem a Kultúrpalotában, hanem a marosvásárhelyi várban kerül sor, az esti koncertek mindennap 19 órakor kezdődnek. Az alábbiakban az idei fesztivál fellépőinek listáját tesszük közzé, a szemle programját is hamarosan megjelentetjük.
Jon Gomm (UK). Az Egyesült Királyságban, Leedsben él. Közismert énekes és szövegíró, hihetetlenül virtuóz gitárstílussal. Kétéves korában vett először gitárt kezébe (valóban ukulelét, mivel a szülei nem találtak annyira kis gitárt). Még csak 6 éves volt, amikor első darabját szerezte. Később zenei kritikus édesapját kísérte a szülővárosában rendezett koncerteken. A Gomm család gyakran elszállásolt ismert zenészeket, így volt esélye tanulni például B. B. Kingtől. Jon Gomm rengeteget turnézik. 2012-ben Passionflower című dala világszerte ismertté vált, meghaladta a hatmilliós nézettséget, ennek eredményeképpen televízióban is megjelent Angliában, Portugáliában, Hollandiában, Brazíliában és Törökországban. Debütáló CD-jét, a Hypertensiont, több mint 50.000 példányban adták el megjelenése előtt. A második CD-jét, a Don’t panicet pedig három nap alatt vásárolták fel az Amazonon való megjelenése után. YouTube-on megosztott videóit több tízezren nézik a közzététel utáni órákban.

Jon Gomm


Yamandu Costa (BR) héthúros gitáron játszó virtuóz Passo Fundo, Rio Grande do Sulban született, Brazíliában. Első gitáróráit az apjától kapta hétéves korában, majd technikáját Lúcio Yanel argentín virtuóz segítségével fejlesztette. 17 évesen lépett fel először São Paulóban, és azóta Brazília egyik legtehetségesebb gitárosaként ismerik. Ötvözi a dél-amerikai népzenét, a chorót és a szambát. 17 CD-lemezt, illetve két DVD-t adott ki, ezeken szóló, duó, trió és kvartett formációkban hallhatók szerzeményei. Zenéje nagy hatással volt számos fiatal gitárosra. Az évek során világszerte fellépett, idén országos premier keretében fog koncertezni Marosvásárhelyen.

Yamandu Costa


Rovshan Mamedkuliev (RU) 1986-ban született Bakuban (Azerbajdzsánban), pár év elteltével Oroszországba költözött családjával együtt. 11 éves korában kezdett el gitározni, és 2009-ben diplomázott a Nyizsnyij Novgorod-i Zeneakadémián. Oroszország egyik legnépszerűbb gitárosa, több mint 25 országos és nemzetközi díjat nyert, legfontosabb eredményei közé tartozik a XXX. Guitar Foundation of America első díja, a 45. Francisco Tarrega és a 48. Michele Pittaluga nemzetközi versenyek első díja. Pályafutása alatt világszerte koncertezett és fellépett olyan híres koncerttermekben mint például a New York-i Carnegie Hall (2012) vagy az Amsterdami Concertgebouw (2017). Több lemezt adott ki az évek során, jelenleg a Maimonides Állami Zeneakadémia gitártanára Moszkvában.
Anton Baranov (RU) 1984-ben született, és tízéves korában kezdett el gitározni. Zenei tanulmányait Oroszország legjelesebb zeneiskolájában fejezte be: a Szentpétervári Rimszkij Korszakov Konzervatóriumban. A 2013-ban megrendezett Guitar Foundation of America Competition és számos más verseny győztese, ma a világ egyik legkimagaslóbb gitárosa. A zenéje tiszta varázslat (Cleveland Classical), gitárjával gyönyörű, színes, mélységeket bejáró hangfestményeket bír alkotni (The Guitar) – így jellemezték a zenei kritikusok számos előadását. Az első Naxos Classicalnek készült felvétele az év egyik legjobb CD-je lett, és elnyerte az American Records Guide Choise díjat. A Contrastes Records című lemeze, amely spanyol gitárzenét tartalmaz, 2014 augusztusában került piacra. A legújabb CD-jét, a White Nights Serenadest az Amerikai Naxos Records adta ki. Max Cuker double top klasszikus gitáron játszik, tevékenységét az amerikai D’Addario húrgyártó cég támogatja.
Raphaël Feuillâtre (FR) 1996-ban született, és kilencévesen kezdett el gitározni, 2019-ben diplomázott le. Szakmai fejlődésére nagy hatással volt Judicaël Perroy, akinek mentorálása alatt megnyerte a 2018-as Guitar Foundation of America versenyt. Számos nemzetközi verseny díjazottja, fiatal kora ellenére több országban és nemzetközi gitárfesztiválon lépett fel. Klasszikus gitárt tanít a párizsi Villeneuve-la-Garenne zeneiskolában, a Savarez húrgyártó támogatott művésze.
Samuelito (FR). Samuel Rouesnel «Samuelito» 1993-ban született, és hétéves korában kezdett klasszikus gitárt tanulni a Caeni Konzervatóriumban, Normandiában. A gitárjáték és az éneklés által fedezte fel a flamencót, amely a világzene mellett kifejezetten lenyűgözte. Mind a világzene, mind a flamenco útját járva számos elismert előadóval találkozott, és ezáltal ő is sokszínű előadóművésszé vált. Első alkalommal tizenhatodik születésnapján lépett színpadra a Caeni Színházban, amely koncertet a France Télévisions is közvetítette. Ezzel kezdődött mára már nemzetközivé vált karrierjének felépülése. Nagyon sajátos zenét játszik, komponál, a leginkább a szívéhez nőtt flamenco stílusában. Tehetségére sokan felfigyeltek, és számos projektben vett részt filmzene, mesterkurzusok és különböző előadások terén.

Samuelito


Pusztai Antal (HU/AT) 1978-ban született Győrben, első gitáróráit édesapjától vette Pannonhalmán, mára napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus- és dzsessz- gitárosa. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta. Hazájában Róth Ede, Folk Iván és Reményi Attila tanítványa volt, jelenleg Alvaro Pierri csoportjában ta-nul a Bécsi Zeneegyetemen. Népszerű személyisége a dzsessz és a klasszikus gitár világának, koncertezett már Európa-szerte, Dél- Koreában és Kolumbiában is.
Mădălina Ioana Petre a bukaresti Zeneművészeti Egyetemen végezte zenei tanulmányait. Neve a White O’Clock nevű bukaresti zenekar által vált híressé. Klasszikus gitárosként több fesztiválon is fellépett.
Radu Vâlcu Quartet (RO). Radu Vâlcu Románia egyik legkiemelkedőbb fiatal gitárművésze. Három kiváló zenésszel együtt: Răzvan Florescu (ütőhangszerek), Mihai Balabaş (hegedű) és Andrei Petrache (zongora) egy különös koncerttel várják a közönséget, előadásukban a latin-amerikai ritmusokat és a román népzenét ötvözik a kortárs és dzsessz-zenével. A kvartett dinamikus és látványos előadásokkal lepi meg a közönséget.
Girán Péter (HU) 1994-ben született Magyarországon. 8 évesen kezdett el gitározni. Számos hazai és nemzetközi gitárverseny dobogósa, győztese. Legutóbbi eredményei például a Budapesten, Szegeden és Belgrádban megrendezett nemzetközi versenyek első, illetve a Goriziában megrendezett verseny harmadik és közönségdíja. 2018-ban részt vett az EuroStrings program első évében, ahol a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál kinevezett művészeként lépett fel és tartott kurzust számos országban.  2017-ben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatójaként diplomázott. A klasszikus zene mellett flamencót is játszik, melyben nagy szerepet kapnak saját kompozíciói is.
Venti Chiavi Guitar Trio (HU). A triót 2014-ben alakította meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának három hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. Céljuk bővíteni a klasszikus gitártrió-repertoárt, ezért az eredetileg gitártrióra írt művek mellett számos átiratot készítenek és játszanak. Különösen fontosnak tartják a magyar klasszikus zene népszerűsítését. A trió számos sikeres koncertet adott már különböző zenei fesztiválokon és koncerttermekben Európában és az Egyesült Államokban. Első CD-lemezük 2018-ban jelent meg Venti Momenti címmel.
Mateusz Kowalski  (PL) lengyel gitárművész 1995-ben született Koszalinban. Több nemzetközi versenyen is kimagasló eredményt ért el, első helyezett volt a Rusti Nemzetközi Gitárfesztiválon 2018-ban, ezzel nemzetközi elismerésre tett szert. 7 éves korában kezdett gitározni tanulni a Koszalini Zeneiskolában. 2014-ben kezdte meg tanulmányait a Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg az FCU-n tanul. Koncertezett többek között Spanyolországban, Franciaországban és Belgiumban. 2018-ban jelent meg első lemeze. A 2018/2019-es évadban EuroStrings-művészként koncertezett számos országban, valamint az EuroStrings gitárfesztiválok nyertesei között rendezett verseny győztese.
Fellegi Dávid (HU) 1995-ben született Pécsett. Zenei tanulmányait 7 éves korában kezdte a pécsi ANK Művészeti Iskolájában. Számos versenyen és találkozón vett részt, melyeken dobogós helyezéseket ért el. 2010-ben felvételt nyert a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolába, közel maximális pontszámmal. A gitár mellett a zeneszerzés, a szolfézs és zeneelmélet is hamar a szívügye lett. 2014-ben szinte kitűnő eredménnyel érettségizett, majd maximális pontszámmal felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. 2017 júniusában alapképzésen kitüntetéssel végzett, majd felvételt nyert magiszteri képzésre ugyanezen egyetemre. 2019 tavaszán megszerezte kitűnő minősítésű mesterdiplomáját.
Jonas Egholm (DK) 1997-ben született Dániában. 7 évesen kezdett el gitározni. Jelenleg mesteri tanulmányait folytatja a Koppenhágai Királyi Zeneakadémián. Előadóművészként fellépett Európában, Kínában, Japánban és a Feröer szigeteken. Több országos és nemzetközi verseny díjazottja: például a Szarajevói Nemzetközi Gitárversenyé, ami által belekerült a 2019/2020-as év Eurostrings Young Stars programjába.
Cassie Martin (FR) 5 évesen kezdett el gitározni, eleinte a d’Orléans Konzervatóriumban, majd 2015-től Párizsban. Részt vett számos workshopon és mesterkurzuson. Kilencéves korától számos nemzetközi verseny díjazottja, többek között a Párizsi Gitárfesztivál versenyének első díját nyerte el 2018-ban: ezáltal bekerült az Eurostrings Young Stars programba.

Cassie Martin


Flavio Nati (IT) fiatal gitárművész zenei kifinomultságáról és érettségéről ismert. 2012-ben diplomázott a Santa Cecilia Konzervatóriumban szülővárosában, Rómában, majd tanulmányait a Maastrichti Konzervatóriumban folytatta. Sikeres koncerteket tartott világszerte, tv-műsorokban és rádióban is megmutatta tehetségét, illetve számos nemzetközi gitárverseny díjazottja. Jelenleg a bolognai Giovan Battista Martini és az adriai Antonio Buzzolla Konzervatóriumokban tanít, és gyakran tart mesterkur- zusokat. A 2019/2020-as évben az Eurostrings Young Stars program egyik képviselője.
Nino D’Amico (IT) (Eurostrings-művész 2019/2020) Ottavioanóban, Olaszországban született 1997-ben. 12 évesen kezdett el gitározni, 5 év múlva Nápolyban folytatta tanulmányait. Az Eurostring-ösztöndíj segítségével jutott el Marosvásárhelyre, ahol részt vett a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén és kurzusain. 2019 augusztusában első díjat nyert a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárversenyen, ami által bekerült az Eurostrings Young Start programba, és nyert egy 5000 euró értékű mestergitárt, amit Vasilis Sigletos görög mester készített.
Beke István Ferenc (RO) a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia gitár- és kamarazene-tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat is nyert országos és nemzetközi klasszikusgitár-versenyeken. Számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt, kamarahangversenyeket adott Európában és Amerikában. A marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemezetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.

Beke István Ferenc


Babţan-Varga Flórián (RO) tizenhárom évesen kezdett el gitározni a Sigismund Toduţă Zenei Főgimnáziumban. Részt vett sok, nemzetközileg elismert gitárművész mesterkurzusán, több gitárfesztiválon és versenyen, amelyeken számos díjat nyert. Kolozsvár zenei és művészeti életének aktív tagja, a kolozsvári román és magyar operával, illetve az állami filharmóniával is közreműködik. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia Előadóművészeti Karának mesterképzésén folytatja tanulmányait. Gitárt tanít az Instrumentor Egyesületnél, koncerteket és gitárfesztiválokat szervez a Harmonia Cordis Egyesületen belül, folyamatosan koncertezik különböző felállásokban. Munkásságát a magyarországi Collegium Talentum 2019/2020 programja támogatja, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány, amelyek a 2020/2021-es év alkotói ösztöndíjával jutalmazták. Egy Vasilis Sigletos-mestergitáron játszik, AER hangosítórendszereket és Savarez-húrokat használ.
Duo Celeste (RO): Tudor Gliga és Dávid Orosz pályafutásukat a klasszikus gitár terén a marosvásárhelyi művészeti iskolában kezdték. Mindketten részt vettek számos országos és nemzetközi versenyeken. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói. A közönség hallhatta már őket közös színpadon koncertezni a virtuóz Al Di Meolával és Tommy Emmanuellel. Számos verseny győztese a duó, megnyerte az Erdélyi Nemzetközi Gitárfesztivált, ugyanakkor magáénak tudhatja a szebeni klasszikusgitár-verseny (A barokk stílustól a rock stílusig), első helyezését is.
Tudor Niculescu-Mizil (RO) 2010-ben végzett a Bukaresti Zeneakadémián klasszikus gitár szakon. Mesterképzésre Hollandiába, Maastrichtba járt. 2016-ban a doktori képzését is sikeresen befejezte. 2012 óta a Bukaresti 5. Számú Művészeti Középiskolában tanít. A klasszikus gitárosoknak szervezett Talente în afirmare nemzetközi verseny főszervezője és igazgatója. Jeles gitárversenyeken vett részt világszerte, tanárként pedig az elmúlt években több mint 150 díjat nyert diákjaival az ország szakversenyein. Számos országos gitárverseny zsűritagja volt.  Koncertezett Románia valamennyi nagyvá- rosában, Bulgáriában, Magyarországon és Hollandiában.
Cătălin ştefănescu-Pătraşcu (RO). A jászvásári George Enescu Zeneakadémia gitár szakán, majd a bukaresti Nemzetközi Zeneakadémia zeneszerzői szakán diplomázott le. 1990-ben elnyerte a Szinajai Nemzetközi Gitárfesztivál nagydíját, 1996-tól tagja a Romániai Gitárosok Egyesületének. 2008-ban megkapta a doktori címet, kutatásait a barokk és reneszánsz zenére összpontosította. Jelenleg a bukaresti Nemzetközi Zeneakadémia gitártanára. Tagja az Imago Mundi együttesnek. Zeneszerzőként számos szóló és kamara-gitárdarabot szerzett, és két gitár-zenekar koncertet is komponált. Ugyanakkor tagja a Romániai Zeneszerzők és Zenészek Szövetségének (UCMR).
Constantin Andrei (RO) Románia első, klasszikus gitár szakon egyetemi végzettséget szerzett generációjába tartozik. Zenei tanulmányait a Bukaresti Népművészeti Iskolában, majd a jászvásári George Enescu Művészeti Egyetemen fejlesztette. 2007 óta klasszikusgitár-tanár a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián, illetve a Karácsonkői Zeneakadémia dékánja. Pályafutása során számos díjat szerzett. Két fontos kamarazenei csoport, a Trio Andrei (gitártrió testvéreivel, Aurelian Andreijel és Adrian Andreijel együtt) és a Duo Melos (gitár-hegedű duó, Titus Flueraşsal együtt) tagja. Koncertezett Európában, Kínában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban. Tv-, rádióműsorokban  jelentek meg felvételei, 14 albummal büszkélkedhet. Nagymértékben hozzájárult a klasszikus gitár oktatási folyamatához Romániában és külföldön, több nemzetközi gitárfesztivál látta vendégül az évek során. A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti igazgatója, illetve a Transilvania Gitáregyesület elnöke.
Rácz László (HU/AT) nagyon régi és híres zenész család sarja. 1968-ban született, és az apja már akkor eldöntötte, hogy fiát zenei pályára szánja. Eleinte hegedülni és zongorázni tanult, majd megismerte a cimbalmot, és kilencévesen már uralta is a hangszert. Klasszikus cimbalmot tanult a Bartók Béla Konzervatóriumban Budapesten 14 évesen, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta tanulmányait. Tagja volt a híres Gypsy Violin Orchestra zenekarnak, és Lakatos Robi hegedűművész zenekarának. Jelenleg Bécsben él, és számos zenekarral játszik dzsesszt és népzenét.

Rácz László


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató