2021. február 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Külföldről is néznék az Ariel előadásait

A marosvásárhelyi Ariel színház az elsötétült, kiürült nézőtérek idején sem hagyta, hagyja bábszínházi élmény nélkül a gyermekeket és a gyermeklelkű felnőtteket. Novemberben minden vasárnap a virtuális térben várta a társulat egy-egy mesejátékkal a nézőket. Sikerült-e így is megszólítani, bevonzani a célközönséget, pótolhatják-e az online előadások az ,,élő” bábszínházi hangulatot, esetleg nyújthat-e valami többletet az új kommunikációs helyzet? – minderről (és nemcsak erről) Székely Katalint, az Ariel művészeti vezetőjét kérdeztük.


– Az online előadások közvetítését a szükség hozta, miután az óvatosan és teljesen új koncepció alapján elindított színházi évad zátonyra futott a kulturális intézmények bezárása miatt. Az Ariel nagyterme 170 férőhelyes. A bemutatóink általában telt házasak, a szervezett, csoportos előadások is kb. 80–90% százalékos nézőszámot jelentenek. A vasárnaponként közvetített online előadások iránt is óriási az érdeklődés, Svédországtól Németországon át a székelyföldi településekig rengetegen keresnek minket. Úgy tűnik tehát, hogy ebben a formában is igen nagy az igény a bábszínházi előadásokra. A Facebook-oldalunkon meghirdetett online előadások eseménye több mint 150 ezer emberhez jutott el, átlagosan 4-5 ezren érdeklődtek iránta. De ennek ellenére, mivel egyelőre a jegyvásárlás csak személyesen, készpénzben, az Ariel színház jegypénztárában lehetséges, a tulajdonképpeni nézőszám előadásonként csupán néhány tíz. Jelenleg azon dolgozunk, hogy az online fizetési rendszert bevezessük, így könnyítve meg a jegyvásárlást. Bízunk benne, hogy ez a lehetőség megtízszerezi a nézőink számát, a hatalmas érdeklődés legalábbis erre enged következtetni.
– Mire számíthat decemberben a mesejátékváró közönség?
– Mivel a járványügyi helyzet egyelőre nem teszi lehetővé, hogy közönség előtt, élőben játsszunk, decemberben is folytatódnak az online előadásaink. 6-án a Csipike volt műsoron, a továbbiakban, 13-án a Lilla és Tündérbogyó, 20-án a Tejkút, 27-én pedig a Téli tücsök meséi lesz műsoron.

Hiányzik a ,,nyüzsi”

– Hogyan éli meg az Ariel színház a jelenlegi időszakot szakmailag, illetve anyagilag?
– Minden szempontból nehéz ez az időszak, művészileg, anyagilag és emberileg is. A színfalak mögött ugyan lázas munka folyik, hiszen próbafolyamatok zajlanak, sőt néhány előadás filmezése, felvétele is most történik, vagy a jobb minőség elérése érdekében megismétlődik, de a közvetlen nézői reakció, az interaktivitás, a „nyüzsi”, egyszóval a közönség hiánya komoly megpróbáltatás minden alkotóember és művész számára.
– Van-e lehetőség ilyen körülmények között új előadáson is gondolkozni, netán azt színpadra is vinni?
– Barabás Olga egy több etűdből álló sorozattal készül, amelyet eleve az online térbe képzelt el. Ezt de-cembertől hetente közzé fogjuk tenni az Ariel színház Facebook-oldalán.
– Milyen további tervek voltak, vannak még az idei évadra?
– Tavaszra vannak új előadásterveink. Reményeink szerint vendégül láthatjuk Markó Róbertet, a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetőjét, aki az Egerek könyve című előadást fogja rendezni Kovács András Ferenc szövege nyomán. Bízunk benne, hogy ez megvalósulhat.  
– Miben más egy virtuális térbe költöztetett bábelőadás az ,,élőnél”, és van-e ennek a kifejeződési formának valamilyen kedvező hozadéka?
– Az online bábelőadás nélkülöz mindent, amiről egy jó színházi előadásnak szólnia kell: a jelenidejűséget, a spontaneitást, a reakciókat, a felfokozott, kiélezett izgalmat a nézőtérről, akár a gyerekzsivajt is. Mégis meg kell keresnünk az előnyeit is, mert vannak. Közös családi vagy akár baráti együttlétre ad alkalmat, hiszen otthon, a szülőkkel, nagyszülőkkel bekuckózva nézhetik meg az előadásokat a gyermekek. Megszakítható a felvétel, ha a kisgyereknek pl. mosdóba kell kimennie közben. A közeli, jó minőségű képek apró részleteket is megmutatnak a bábokból, szereplőkből, díszletből, ez új élmény lehet a néző számára, ami, valljuk be, egy hátsó sorból nem lehetséges. Egy-egy kedvenc jelenet vagy részlet megismételhető, újranézhető. Egy előadás a világ bármely pontjáról elérhető, nézhető, és nem utolsósorban olcsó, mert egyetlen jegy áráért az egész család osztozhat az élményben. Egy felvétel soha nem fogja pótolni egy valódi, élő színházi előadás élményét, de sok család számára mégis alternatíva, és ebben a rendkívüli helyzetben az értelmes szórakozás egyik módja. Valószínűleg az életünk része is marad.