2021. június 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megyében a 16-os számú országút közel 20 kilométeres szakaszán végeznek javításokat, ezért a járművezetőket a jelzőtáblák és a forgalmat irányítók jelzéseinek a betartására figyelmeztetik. Egyelőre Mezőkirályfalva és Faragó között teszik járhatóbbá az útszakaszt.

A Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szerint a két település között 10 kilométeren új aszfaltburkolattal látják el az országutat Mezőkirályfalva és Beresztelke között. A további szakaszokon is dolgoznak, hozzávetőleg 3.000 négyzetmétert kátyúznak annak érdekében, hogy a járművekkel biztonságosan lehessen közlekedni a mezőségi útszakaszon is. Tavaly a Mezőséget Apahida irányából Szászrégen felé átszelő DN16-os úton 10 kilométert aszfaltoztak újra az út Kolozs és Beszterce-Naszód megye között elterülő Maros megyei szakaszán. 

A régóta javításra szoruló 15E országút tervezett munkálatai kapcsán az útügyi igazgatóság sajtóképviselője hangsúlyozta, hogy a lehetőségekhez mérten évente azokon a szakaszokon tudnak javításokat végezni, amelyek sürgős beavatkozásra szorulnak. 

A 15E országút a megyei úthálózatból került az országutakat kezelő vállalat alárendeltségébe olyan meggondolásból, hogy az útügyi igazgatóságnak majd sikerül korszerűsíteni. A korlátozott anyagi források miatt azonban az ennél sokkal nagyobb forgalmat lebonyolító európai utak és országutak élveznek előnyt. Az utóbbi négy évben a 15E országúton 70.000 négyzetméteren kátyúztak, a munkálatokat idén is folytatják az országos költségvetésből a javításokra kiutalt pénzösszeg függvényében. 

Tervezik egy 5 km-es szakasz felújítását Mezőrücs övezetében, ahol a megrongálódott aszfaltréteget felmarják, és új aszfaltburkolat kerül a helyére. Mivel a kátyúzás ideiglenes megoldás, amellyel enyhítenek a 15E országúton való közlekedési viszonyokon, a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság kéréssel fordult a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társasághoz annak érdekében, hogy finanszírozást szerezzenek a teljes útszakasz felújítására, mivel tavaly is csak azokon a szakaszokon helyettesítették a koptatóréteget, ahol elengedhetetlen volt. 

A hidak és átereszek felújítására, vagy ahol szükséges, újak építésére a regionális útügyi igazgatóság megkezdte a tervezéshez szükséges előtanulmányok kivitelezését. Amint a tervek elkészülnek, kiírhatják a közbeszerzési versenytárgyalást a munkálatok elvégzésére.