2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Védőmaszkokat osztogattak, egészségügyi felszereléseket rendeltek, átszervezik az idősotthon személyzetének programját és kiigazítják a költségvetést – jelentette be Nyárádszereda polgármestere, aki egy  koronavírus-fertőzés hírét is cáfolta.

Egyhetes elkülönített szolgálatba vonult be a személyzet egy része az idősotthonba  

Fotó: Gligor Róbert LászlóÁtcsoportosítják a város költségvetésének egyes tételeit a közbiztonság megerősítése és a fertőzés-veszély megelőzése érdekében – jelentette be csütörtök este Tóth Sándor. Attól függően, hogy az országos és megyei gazdasági helyzet mekkora hatással lesz a helyi gazdaságra és költségvetésre, akár leállíthatnak egyes helyi beruházásokat. 

A költségvetést átcsoportosítják a közbiztonság érdekében is: felvetődött a polgárőrség létrehozásának ötlete is, de ehelyett valószínűleg a helyi rendőrség üres állásait töltik be, és pénzt fordítanak arra, hogy az egységek többet járőrözzenek. Ugyanakkor a szórakozásra – így a nyári városnapokra – szánt pénzt a fertőzésveszély megelőzésére fordítják.

Az elmúlt napokban kétezer egészségügyi maszkot vásároltak, amelyeket a helyi tanácsosok  szétosztottak az idősek és az otthoni 

elkülönítésben levők között. Fertőtlenítő kaput is rendeltek, amelyet a kórház és idősotthon bejáratánál állítanak fel a napokban, hogy az egészségügyi személyzetet megérkezéskor és távozáskor fertőtlenítsék. Egy hónapja a kórháznak megrendeltek egy lélegeztetőgépet is, ezt is várják, de remélik, nem lesz rá szükség.

Mivel minden támogatási program leállt, a városvezetés a Bekecs együttes számára „túlélőcsomagot” szánt, hogy megtartsa a táncosokat a járvány idején is, a felfüggesztett sportélettől forrásokat von el a néptánccsoport javára. Egy-egy online kérdőív révén felmérik egyrészt a családok szociális helyzetét is (ki veszítette el munkahelyét, jövedelemforrását), másrészt a cégekét, ez utóbbi adatok alapján információkat tudnak közölni az illetékes hatóságokkal.

A székelytompaiak körében az a nyugtalanító hír kapott szárnyra, hogy kedden egy helyi személy koronavírus-fertőzésben hunyt el, és akit aztán szerdán az éjszaka leple alatt, katonai felügyelet mellett temettek el. A város elöljárója ezt határozottan cáfolta, majd lapunk érdeklődésére elmondta: egy 54 éves férfi hunyt el a faluban kedden, éjfél előtt. A környezetében élők szerint láza volt és köhögött, de nem egy hete vagy hónapja, hanem amióta ismerik, köhögős, tüdőbeteg  volt. A túlbuzgó egészségügyi asszisztens a halál beálltának megállapításakor azt jegyezte meg, hogy az illető koronavírusfertőzés-gyanús. Rögtön értesítették a hatóságokat, de több mint hét órán át hiába várakoztak, senki nem szállt ki, hogy átvegyék a holtat, elvigyék felboncolni, és megállapítsák, hogy valóban fertőzött-e. Várták az igazságügyi orvosszakértőt is, de ehelyett értesítést kaptak az ügyészségről, hogy kiállítják a halotti bizonyítványt, a további lépésekről pedig a helyi katasztrófa-

védelmi bizottság döntsön. Mivel órákon át a rendőrök a kapuban vigyáztak, az udvaron lakók pedig nem mehettek be a házba, a polgármester és rendőrfőnök a dokumentumok átvétele után (amelyekben egyébként nincs említés koronafertőzésről) úgy döntött, hogy ezt az állapotot nem tartják fenn tovább még egy-két napig. 

Mivel szociális esetről van szó (a férfi nem hivatalosan lakott ott, nem volt családja, rokonai, hozzátartozói nem érdeklődtek felőle), úgy döntöttek, hogy szerda este el is temetik az elhunytat. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az illető fertőzött lett volna, de hogy minden kétséget kizárjanak, a polgármester arra kérte a közegészségügyi igazgatóságot és a prefektúrát, hogy a férfi környezetében élőket és a szomszédokat (akiknél egyébként semmilyen jele nincs a fertőzésnek, mindenki jól érzi magát) teszteljék le.

A legújabb intézkedést a csütörtökön megjelent 8. számú katonai rendelet alapján hozták meg a kisvárosban: az idősotthon személyzetének programját átszervezték, ezért péntek estétől kilenc alkalmazott egy hétre bevonult elkülönített szolgálatba az intézménybe, őket egy hét múlva váltja fel egy másik személyzeti csoport – ismertette lapunkkal a polgármester.