2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Egy ipari cég két alkalmazottjánál igazolták a koronavírus-fertőzést a hét elején egy nyárádszeredai és egy nyárádgálfalvi személynél. 

Előbbi már az elmúlt héten gyengélkedett, de csak hétfőn ment orvoshoz, onnan kórházba szállították, ahol beigazolódott a fertőzés ténye. A másik személyre  egy egészségügyi intézménybe való belépéskor a szűrés során figyeltek fel. Mindkettejüket kórházban ápolják, családtagjaik tünetmentesek, de otthoni elkülönülésre kényszerültek. Mivel a két nő ugyanazon a munkahelyen dolgozott és ugyanazzal a munkásbusszal ingázott, vizsgálják, hogy a fertőzés a munkahelyen történt-e vagy máshol betegedtek meg, így pillanatnyilag mintegy félszáz dolgozó nem mehet be a céghez.

A városháza azt ígéri, a rendőrök figyelnek a járókelőkre, a köztereken gyülekezőkre

Fotó: facebookcom/Nyárádszereda önkormányzata


Nyárádszeredában ez az első igazolt koronavírusos eset, eddig csupán otthoni elkülönítésben levőkről volt tudomása az önkormányzatnak. A városban április elején 71 ilyen személyt jegyeztek, ez a szám három hét alatt kettőre csökkent, de néhány nap után 29-re ugrott, majd ismét csökkenni kezdett. Május 18-án már csak egyetlen személyt tartottak nyilván, de másnap már többen voltak, majd május 26-án 57-en, jelenleg 55 személy van otthoni elkülönítésben. A változó számokat azzal magyarázza az önkormányzat, hogy az intézményes karanténba vonulás kötelezettségének megszűnése óta folyamatosan jönnek haza helyiek külföldről. 

Az első bizonyított megbetegedésről kedden este adott hírt közösségi oldalán az önkormányzat, szerdán reggel a helyi vészhelyzeti bizottság újabb intézkedéseket hozott. Eszerint még két-három hétig zárva lesz a szeredai piac, a rendőrség figyeli a közterületet és eloszlatja a gyülekezőket. 

Az üzleteket ismételten felszólították, hogy tartsák be az előírásokat: helyezzenek a bejárathoz fertőtlenítőszert, az elárusítók viseljenek maszkot, és egyszerre kevés embert engedjenek be, míg a vásárlókat arra intik, hogy hordjanak maszkot és kerüljék a zsúfoltságot. Minden polgárt arra kérnek, figyeljenek az idősekre, továbbá figyelmeztetnek, hogy a járványnak még nincs vége, és az óvatosság mellett higgadt, józan gondolkodásra, a pánik elkerülésére kérnek mindenkit a helyi hatóságok.