2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újvárad néven új irodalmi folyóiratot alapított a Várad volt szerkesztőségének egy része azután, hogy a Bihar megyei önkormányzat, a Várad fenntartója megszüntette a lap önállóságát – közölte szerdán a Holnap Kulturális Egyesület oldala, az erport.ro.

A kormánypárti Ilie Bolojan által vezetett Bihar megyei önkormányzat decemberben drasztikusan csökkentette a megye alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények személyzetét, közöttük a helyi magyar kulturális intézményekét is, egyebek mellett a Várad folyóiratét, amelynek a jogi önállóságát is megszüntette, a lapot pedig beolvasztotta a szintén önkormányzati fenntartású Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárba.

A lap volt szerkesztőségének többsége nem fogadta el ezt, ezért most a régi munkatársak egy része új lapot alapított Újvárad néven a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Az alapításba új munkatársakat is bevontak.

A 64 oldalas periodika a csíkszeredai Alutus nyomdában készül, első bemutatkozását a Holnap Könyvek három új kiadványával együtt hétfőn tartják Nagyváradon.

Az Újvárad főszerkesztője Szűcs László, vezető szerkesztői Kemenes Henriette és Tasnádi-Sáhy Péter. A lap hamarosan a nagyobb erdélyi városok könyvesboltjaiban, valamint Budapesten és Debrecenben is kapható lesz.

Közben a régi Várad folyóirat is folytatja megjelenését, a háromtagúra csökkentett szerkesztőség márciusban egy összevont január-február számot állított össze. A Várad önálló jogi személyiségét felszámoló önkormányzati döntés ellen közigazgatási per indult, ez még folyamatban van.