2021. június 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elfogadták Marosvásárhely költségvetését

Marosvásárhely költségvetését pénteken nagyfokú támogatottsággal, ellenszavazat nélkül fogadta el az önkormányzat. A tanácsülést megelőzően Frunda Csenge, az RMDSZ frakcióvezetője és Kelemen Márton, a költségvetési bizottság elnöke sajtótájékoztatót tartott, melyen részt vett Soós Zoltán polgármester és Portik Vilmos alpolgármester, és vázolták az új koncepciójú költségvetés főbb tételeit.


A közérdek érvényesítése

– Húsz év után végre eljutottunk oda, hogy egy olyan költségvetést dolgozzunk ki, amely nem egy szűk kör magánérdekeit, hanem a közösség érdekeit szolgálja. Ugyanakkor húsz év után először egy asztalnál köszönthetjük a polgármestert, az alpolgármestert, az RMDSZ-frakció képviselőit, és együtt mutatjuk be a város költségvetését – mondta Frunda Csenge a sajtótájékoztató felvezetőjében.

A jelenlegi költségvetés három fő irányt tartott szem előtt: az adófizetők pénzét pazarlásmentesen használják, az előző városvezetés által kreált hiányosságokat pótolni, a rossz döntéseket korrigálni, és kiemelten támogatni a marosvásárhelyi emberek mindennapjait megkönnyítő infrastrukturális beruházásokat.


Szemléletváltás a jövőtervezésben

– Nagy felelősség volt az idén egy jó költségvetést tervezni, figyelembe véve a lehetőségeket, kötöttségeket és a terveket – mondta Soós Zoltán polgármester. – Hosszú idő után végre csak a marosvásárhelyi emberek és a város fejlesztése határozta meg ezt a munkát, amely azért volt lehetséges, mert voltak partnereink a frakcióban, a városi tanácsban, s ez biztos támaszt jelentett ebben a munkában. A tanácsos kollégák többségére ez volt a jellemző, függetlenül, hogy milyen politikai alakulat színeiben kerültek a városi tanácsba. Ez jelzi, hogy minden, a városunkért felelősséget érző választott képviselő látja és tapasztalja: nemcsak polgármestercsere, hanem szemléletváltás is történt. Aki dolgozni akar, építő javaslatot tesz, az most már hatással van a város jövőjének alakítására. Az idei év nagy kihívása volt megtalálni az egyensúlyt a működési, beruházási, közszolgáltatási költségek között, mindeközben adósságokat törleszteni.

Akut probléma a parkolás mind a belvárosban, mind a lakónegyedekben, aminek megoldására számos tervet dolgoztunk ki, hogy az év második felében tudjuk elindítani a beruházásokat. A terelőutak tanulmányai szintén kiemelt fontosságúak. Év végéig le kell zárni a város déli és nyugati terelőútjaira vonatkozó tanulmányokat. A közlekedésmenedzsment-rendszer szintén ott van a beruházási tételek közt. Fontos és kiemelt az oktatási tevékenységek támogatása, a lakások energiahatékonyságának növelése.

A bírósági döntések miatt jelenleg 25 millió lejt kell fizessen a város – ami megközelíti a beruházási összeget – a korábbi városvezetés adósságainak törlesztésére.

Az uniós és egyéb források gyarapítása a prioritások közé tartozik. Az idei költségvetés közel harminc százalékát az uniós forrásokból fogjuk fedezni. Kiemelném, hogy ez egy reális költségvetés, amit előirányoztunk, azt meg is tudjuk valósítani.


Uniós forrásokból fejlesztenek

– Intenzív heteket tudunk magunk mögött. Mintegy ötszázmillió lejes költségvetést kellett megtervezni – nyilatkozta Kelemen Márton önkormányzati képviselő, a költségvetési bizottság elnöke. – A tavalyi 350 millió lejes megvalósításhoz képest ez évre 504 millió lejes bevételt terveztünk. Adókból és illetékekből a bevételeink hasonlóak a tavalyihoz (310 millió), a központi támogatásból, az uniós finanszírozásból származó bevételeink jelentősen növekedtek (mintegy 135 millió lejjel több az idén). Itt elsősorban az uniós projektek finanszírozásának köszönhetően a növekedés 119 millió lej.

A kiadási oldalon megállapítható, hogy a személyzeti kiadások valamelyest csökkentek, annak ellenére, hogy a költségvetési táblázatokban mintegy tízmillió lejes növekedés látható. Ennek az oka az oltóközpontok munkatársaink a bérezéséből adódik, de ezt az egészségügyi minisztérium visszatéríti. A működési költségek a teljes intézményrendszerre vetítve 6 millió lejjel növekedtek, de ebben benne van a tavalyról görgetett tartozások kifizetése. Jelentősen növekedtek az ösztöndíjakra fordított összegek, a tavalyi 2,5 millióhoz képest 11,4 milliót terveztünk tanulmányi és szociális ösztöndíjakra. Jelentős összegeket irányoztunk elő az iskolák és utak javítására.


Tömegszállítás és kétnyelvűség

– A tömegközlekedés fejlesztését nagymértékben európai uniós támogatásból valósítjuk meg – nyilatkozta Portik Vilmos alpolgármester. – Járműbeszerzésre négy projektünk is van, ebből három európai uniós forrást irányoz elő. Ez utóbbiak elektromos és hibrid autóbuszok beszerzését célozzák. A korábbi városvezetés által dízel autóbuszok beszerzésére indított projektre szintén kellett saját forrást előirányozni. A közbeszerzési pályázat zárult, most a fellebbezési időszakban vagyunk, és reméljük, nemsokára döntés is születik. Az elektromos buszokat a gyártó már az idén le tudná szállítani, de nincsenek előkészítve a töltőállomások, amelyek szintén ennek a pályázatnak a részei. Először a tömegközlekedési vállalat udvarán kell kialakítani a töltőállomásokat. De mivel erősáramú berendezésekről van szó, transzformátor-állomást kell létesíteni, és biztonságossá kell tenni az udvart. Az idén topográfiai munkálatok zajlanak, vezetékek áthelyezésére, csatorna- és vízvezetékcserére kerül sor, hogy decemberben tudjuk fogadni az első elektromos buszokat, ha minden zökkenőmentesen halad. A hibrid autóbuszok közbeszerzését újra kell kezdeni, mivel az egyetlen pályázó nem tudta teljesíteni a feladatfüzetben előírtakat. 

A kétnyelvűség szempontjából fontos lépes lesz a polgármesteri hivatal honlapjának megújítása, a tanácsülések online közvetítésének a kétnyelvűsítése, és nem utolsósorban az új, zománcozott eljárással készülő utcanévtáblák kihelyezése. Ezeket a városközpontból indulva a lakónegyedek felé haladva cseréljük le. A Színház térre tervezett Sütő András-szoborra érvényes tanácsi határozat van, de az előző városvezetés soha nem igyekezett gyakorlatba ültetni. Most a költségvetésben előirányoztunk erre pénzalapot. Reméljük, még mandátumunk végéig fel is avathatjuk.

Fotó: Karácsonyi Zsigmond