2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Több oktatási intézmény felújítási projektje zajlik párhuzamosan Csíkfalva községben. Múlt héten hozzáfogtak a régi, 1893-ban épített jobbágyfalvi iskola lebontásához. A Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) révén finanszírozott beruházás elkészítésének jogát egy náznánfalvi cég nyerte el, a szerződést a tavalyi év végén kötötték meg, de amikor márciusban elkezdődhetett volna a munka, a koronavírus-járvány miatt elnapolták, majd május végén beállt az esős időszak, megakadályozta a beruházás elindítását.

Bontják a jobbágyfalvi régi épületet
  Fotó: Gligor Róbert László


 A régi épület lebontása után az udvar hátsó részében egy 230 négyzetméter alapfelületű, kétszintes iskolaépület készül, amelyben a földszinten két tanterem, lánymosdó, pedagógusi iroda és mosdó, előtér, lépcsőház, folyosó, az emeleten két tanterem, laboratórium, fiúmosdó és folyosó áll majd az elemi iskolások rendelkezésére. Három éve az elemisták is az óvoda épületébe kényszerültek a jelenlegi épület állaga miatt, de az óvodában szűk volt a hely, egyik óvodatermet osztották kétfelé. Az új beruházás megvalósulásával korszerű, tágas épületben tanulhatnak a gyermekek.

 Ugyanezen kormányprogram révén a tavaly elkezdték a vadadi iskola és óvoda 19. században készült, 20. században bővített épületének részleges lebontását és bővítését, ott tervezési hiányosságok miatt szünetel a munka, de szépen haladnak az 1912-ben épült búzaházi iskola és óvoda épületének bővítésével: májusban lebontották a régi raktárhelyiségeket, eltávolították a tetőzetet. Azóta kibővítették az épületet egy új szárnnyal, így két-két óvodai és elemi iskolai tanterem, irodák, mosdók, kazánház, raktár kap helyet benne, jelenleg az épület tetőzetét ácsolják.

Tavaly szeptemberben Csíkfalván adtak át új napközit, ugyancsak a PNDL keretében készült el. Itt az iskolaépület is megújul, a munkálatot ugyanaz a székelyudvarhelyi cég kezdheti el, amely a búzaházi építőtelepen is dolgozik.

Búzaházán kibővítették az épületet, elkezdték ácsolni az új tetőt