2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhely és Székelyudvarhely után idéntől a zabolai Mikes-kastélyban is megrendezik az erdélyi dísznövény-kiállítást. A marosvásárhelyi rendezvény április 24-e és 26-a között, a zabolai május 8-a és 10-e, míg a székelyudvarhelyi május 14-e és 17-e között lesz – tájékoztatta lapunkat Krébecz József, az mezőtúri ASA Divi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, a három székelyföldi dísznövény-kiállítás és -vásár magyarországi főszervezője. 

Mindhárom rendezvénynek – amelyeken elsősorban dísznövénytermesztők és -kereskedők, kertépítők és hasonló, a kertkultúrához tartozó más termékgyártók-forgalmazók vesznek részt – helyszínenként sajátos kínálata, egyedisége van. A marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem többek között a kertkultúra valamennyi szakterületének oktatóműhelye, ahonnan magasan képzett szakemberek százai kerültek és kerülnek ki. Ezért ezen a rendezvényen nagy hangsúlyt fektetnek a szakmaiságra, amit nemcsak szakmai előadásokkal biztosítanak a szervezők, hanem a rendezvény ideje alatt – előre meghirdetett program szerint, mindhárom napon – folyamatos szakmai tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket az egyetem kertészmérnöki tanszékének szaktanárai. 

Zabolán egy nagyszabású, a múlt század hangulatát idéző, romantikus nemzetközi tavaszi fesztivál, a Zabolai Spring Fest keretében rendezik meg az emiatt is egyedi dísznövény-kiállítást és -vásárt. Az egész napos, exkluzív kulturális programokat ígérő, családos, majális jellegű időtöltésre is kiválóan alkalmas rendezvény kiemelt helyszíne lesz a gyönyörű angolpark egyik hangulatos belső tavának partján a kiállítók által kialakított Virágvölgy. A kiállításon vásárolni is lehet majd a gazdag kínálatból. 

Székelyudvarhely a hagyományteremtő első helyszín, ahol tizenhárom évvel ezelőtt először rendezték meg a Magyarországon már nagy sikert elért dísznövény-kiállítást és vásárt. A Küküllő partján levő városi park csodálatos adottságú helyszínt biztosít a rendezvénynek, amelyet immár évek óta több mint tízezer látogató keres fel. Az itteni rendezvényen kulturális színpadi programok is szórakoztatják a jelenlévőket, az előző években megtartott eseménytől eltérően nem három, hanem négy napon át, csütörtöktől vasárnapig várják a látogatókat. 

A részletes program a későbbiekben jelenik meg. A kiállítás iránt érdeklődők az assa.divi@gmail.com e-mail-címen érdeklődhetnek a részletekről a szervezőktől, vagy a www.assa.hu honlapon követhetik a szervezési folyamatot.

Fotó: Nagy Tibor (archív)