2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Huszonnegyedszer ünnepelt Parajd

Káposzta- és tökfejű, paprikapiros mosolyú, kendős, kalapos figurák őrködtek a hét végén a parajdi porták előtt. A 24. töltöttkáposzta-fesztivál alkalmából a korábbi évek hagyományához illően számos ötletesebbnél ötletesebb kompozíció – a helyi iskolások királyi lakomája, gyufagyára, vándorcirkusz-társulata, családi idillje – díszítette már csütörtökön az ünnepre készülő települést. 


Az elkövetkező három napban százasával érkeztek a vendégek a Sóvidék központjába, hogy finom illatokkal, ízekkel, jó zenével és őszi kincsekből született alkotások látványával beteljenek. A fesztivál első napján, a pénteki minifesztiválon a gyermekcsapatok – többek között A Kis Káposztahercegek, a Zöld Denevérek, a korondi Fazekaskáposzták, a Cika Káposzták és a Koopman – mérték össze főzőtudományukat. Az étkek finomsága mellett a kis szakácsok az esztétikai szempontokat is szem előtt tartották, így szebbnél szebb alkotásokat kóstolhatott végig a zsűri. Egy felsősófalvi ötödikes diákokból álló csapat például a magyar koronát formázó, apró töltelékeket rejtő káposztafejjel nyűgözte le az értékelőket. 


A felnőttek szombati versenyére 25 csapat nevezett be, közöttük a szekszárdi Késett Banda, melynek tagjai már tíz éve főzik a töltött káposztát a parajdi fesztiválon. Rendszerint ugyanazokkal a hozzávalókkal dolgoznak, kolbászos, paprikás, jellegzetesen szekszárdi finomságot tálalnak fel évről évre az éhes sokaságnak. A zsűri ezúttal is számos díjjal jutalmazta a hagyományos és különleges alkotásokat, a legkisebb, legnagyobb, legeredetibb töltelék készítői, illetve a legötletesebb tálalás és a legszebb sátordíszítés is elismerést érdemelt. A legnagyobb töltelék díját és a kiskőrösiek különdíját a Marosvásárhelyi Rádió „guruló” csapata vihette haza. A rádiós munkatársak az egyhetes kerékpárút végén öltöttek kötényt, hogy részesévé váljanak az egyedi hangulatú főzőversenynek.

A fesztivál közönsége a kulináris élmények után és közben népzenei műsorokon, könnyűzene-koncerteken üdülhetett fel. Egyedüli szépséghibaként a kilométeres ételsorokat említették többen, amit főleg a kisgyermekes családoknak esett nehezükre végigállni. Unalomra azonban a kisebb fesztiválozóknak sem igen panaszkodtak, gyermekkoncert, bűvészmutatvány, megannyi vidámparki kellék várta őket, és ha a kínálatból mégsem találtak volna kedvükre valót, a tömegben sétáló káposztaúrral és -hölggyel való találkozás bizonyára örömükre szolgált.