2021. január 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hetente tesztelik a szociális központokban dolgozókat

A pénteki adatok szerint a Maros Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatósághoz tartozó, felnőtteket, illetve gyerekeket ellátó központokban hetven bentlakó és ötvenkét alkalmazott koronavírustesztje volt pozitív. A fertőzöttek mindannyian jó egészségi állapotban vannak és nem szorulnak kórházi beutalásra – tudtuk meg Miklea Hajnal Katalintól, az intézmény vezérigazgatójától. A Maros megyei ellátóközpontokban nagyon sokáig sikerült megóvni az ellátottakat, szeptember végéig nem voltak fertőzött gondozottak. 

A szociális intézmények gondozottai és az alkalmazottak nagyon nehéz időszakot élnek át a koronavírus-járvány idején. Márciusban gyakorlatilag bezárták az intézeteket a járvány terjedésének megakadályozásáért, nemcsak látogatókat nem engedtek be, hanem az ellátottak sem mehettek ki, csak felügyelettel és kizárólag indokolt esetben. A szükségállapot idején nagyon nehéz helyzetbe került a személyzet, hiszen számukra is kötelezővé vált az elkülönítés, turunusokban 14 napig bent kellett maradniuk az intézményben, és végig ott kellett lenniük a gondjaikra bízott ellátottakkal. Utánuk a következő váltás vette át a 14 napos szolgálatot. Bár az alkalmazottak készségesen vállalták a beköltözést, egyikük sem utasította el, nagyon megterhelő időszak volt számukra, hiszen volt olyan eset, hogy a gyerekeit egyedül nevelő anyuka kellett vállalja a beköltözést, de akadt olyan is, aki idős, gondozásra szoruló szüleit kellett két hétig otthon hagyja. A tavaszi időszakban a turnusváltáskor kötelezően előírt tesztelések során májusban harmincegy alkalmazott tesztje lett pozitív, ugyanakkor az elmúlt hónapokban akadtak kollégák, akik karanténba vonultak, mivel kiderült, hogy fertőzöttekkel kerültek kapcsolatba, ellenben a védelmi intézkedéseknek köszönhetően szinte szeptember végéig egyetlen ellátottnál sem mutatták ki a koronavírus-fertőzést. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Miklea Hajnal Katalin elmondta: a legújabb rendelkezések értelmében hetente tesztelik a szociális védelmi rendszerhez tartozó központok személyzetét, a bentlakókat pedig kéthetente. Amennyiben egy alkalmazottról kiderül, hogy fertőzött, azonnal tesztelik azokat az ellátottakat is, akikkel kapcsolatba került. Legutóbb az elmúlt héten mind a személyzetet, mind pedig a gondozottakat tesztelték. A péntekig beérkezett eredmények alapján a megye különböző központjaiban hetven ellátottról és ötvenkét alkalmazottról derült ki, hogy fertőzöttek. Többek között a marosvécsi, marosludasi, mikházi központokban is találtak fertőzötteket. Az igazgatónő rámutatott, a koronavírusos kollégáik, valamint a bentlakók mindannyian jó egészségi állapotban vannak, egyikük sem szorult kórházi ellátásra. A központok egy részében, ahol az infrastruktúra megengedte, külön épületben különítették el a fertőzött ellátottakat, ahol erre nem volt lehetőség, ott külön emeleten helyezték el őket. Rendkívül emberségesen és példaértékűen viszonyult a kialakult helyzethez többek között a marosvécsi neuropszichiátriai központ fertőzött személyzete, közülük többen vállalták, hogy beköltöznek a koronavírusos gondozottak mellé az erre a célra kialakított pavilonba, és a két hét karantén idején ellátják őket. Miklea Hajnal Katalin érdeklődésünkre kifejtette, minden esetben nehézséget okoz, amennyiben kiesik akár egy-két alkalmazott is, hiszen a többieknek az ő feladataikat is át kell vállalniuk, viszont eddig nem voltak fennakadások a gondozottak ellátásában, mindenütt találtak megoldást.

Az igazgatónő megjegyezte, hogy kiválóan együttműködnek a megyei közegészségügyi igazgatósággal a központok személyzetének a tesztelése terén. Lévén, hogy hetente több mint ezer alkalmazottat tesztelni kell, előfordult, hogy a közegészségügy a szomszédos megyékben működő laboratóriumok segítségét vette igénybe annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megkaphassák a teszteredményeket a szociális központok dolgozói.