2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tíz évvel ezelőtt pontosan ezen a napon indult a Szovátán működő Sóvidék Televízió első műsor-összeállítása. A járványhelyzetre való tekintettel az egyik szovátai szálloda teraszán, szerényebben ünnepelték meg a munkatársak a stúdió fennállásának 10. évfordulóját. 

Kupás János alapító igazgató rövid köszöntőjét és az ünnepi torta felszeletését követően pezsgőkoccintással elevenítették fel a kollégák a múltat, és beszélgettek el a jelenről, majd mindenki dolgára sietett, mivel – az esemény miatt – nem maradhatott el a napi munka. A rövid ünnepség után a kezdésről, a stúdió küldetéséről Kupás Jánossal és Molnos Ferenc alapítókkal beszélgettünk. 

Kupás János a kezdetekről többek között elmondta, hogy 1994–1996 között szerkesztette a Juventus című helyi lapot, amelyet később Szovátai Hírmondó címen adtak ki, jelenleg az újság Hírmondóként továbbra is eljut az olvasókhoz. Az írott sajtóbeli munkája során úgy látta, igény lenne egy televíziós csatornára is. E számítógépes tartalomszolgáltatás sem állt messze a szerkesztőtől, így beindították a Sóvidék Televíziót. Gyakorlatilag négyen indították el a televíziós közvetítést: Kupás János, Molnos Ferenc szerkesztőkként, Hajdu Attila operatőrként és Ábrahám Szilárd technikusként dolgoztak a kezdetekkor.

– Amikor 10 évvel ezelőtt leültünk néhányan, és elhatároztuk, hogy televíziót hozunk létre, akkor azt a célt tűztük ki, hogy olyan tartalmat szolgáltassunk, ami nekünk, rólunk szól. Így született meg a jelmondat is: Sóvidék Televízió – rólunk, nekünk! Úgy éreztem, hogy betöltünk egy űrt a televíziózásban, mert rengeteg országos csatorna működik, de műsoraikban nem közelítik meg eléggé a helyi közösségeket, és ez különösen érvényes volt az erdélyi magyar vizuális médiában – mondta Kupás János.

Az indulás óta folyamatosan fejlődtek. Heti félórával „kopogtattak be” a háztartásokba, ma 11 kábeltelevíziós társaság közvetíti a Sóvidék Televízió műsorait, a felmérés szerint mintegy 65.000 családnak. Nagy területet fednek le, Hargita, Kovászna és részben Maros megyében, de kolozsvári és zilahi kábeltelevízió is szórja a műsoraikat naponta, délután 5 órától éjfélig. Jelenleg 14 munkatársuk van. A terepmunkát négy stáb (szerkesztő-operatőr) fedi le. 

Az igazi kihívást a területi lefedettség jelenti, hiszen munkatársaik Székelyföld három megyéjéből tudósítanak rendszeresen. Ez újabb személyzetet, technikai fejlődést igényel, és természetesen anyagi ráfordítást. A költségeket külső erőforrásokkal lehetett biztosítani, hiszen a reklámbevételek a kiadások alig 3-5%-át fedezik. Szerencsés a szimbiózis a kábeltelevízió szolgáltatócéggel, amely gyakorlatilag fenntartja a stúdió üzemeltetését, ugyanakkor számukra is előnyös, hogy nem csak a technikai, hanem a tartalombeli szolgáltatást is biztosíthatják előfizetőiknek. Nekik is nehézséget okozott a világjárvány, mert egyrészt esetenként – érthető okok miatt – nem akarták fogadni őket, interjúalanyok, események hiányában pedig nehéz a hírműsort összeállítani, így a megnövekedett területi lefedettség mellett ez a helyzet is igazi kihívást jelent a Sóvidék Televízió munkatársainak. Mindemellett a reklámbevételek is csökkentek, mivel a világjárvány miatt számos cég leállt. Ezért is egyelőre visszafogottan tervezik a jövőt. Kupás János elmondta, igyekeznek továbbra is a megalakulásukkor felvállalt küldetésüknek megfelelően minőségi, pontos és megbízható műsorokat összeállítani, és arról tájékoztatni a vidéki előfizetőket, ami őket izgatja, érdekli, hiszen a Sóvidék Televízió műsorai róluk, nekik szólnak. 

Fotó: Sóvidék Televízió