2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hegyoldalt jégcsapoktól, az útpadkát latyaktól tisztítják meg

A héten rövid időszakokra forgalomkorlátozásra lehet számítani a Szászrégentől Maroshévíz felé vezető 15-ös országúton, mivel a járműforgalomra veszélyt jelentő jégcsapok eltávolításán dolgoznak Ratosnya és Gödemesterháza között. A tavaszi nagytakarítás áprilisra van beütemezve, ennek ellenére az útügyi igazgatóság munkatársai megkezdték az út mentén felhalmozódott nagy mennyiségű sár eltakarítását. Ezzel egyidejűleg a vízelvezető árkokat és az útjelző táblákat is megtisztítják, a látási viszonyokat akadályozó fákat gallyazzák, illetve az út menti száraz növényzetet is eltávolítják.


Fotó: Út- és Hídügyi Igazgatóság



A Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság munkatársai a Ratosnya–Gödemesterháza közötti útszakaszon az út menti sziklákról lelógó nagy méretű jégcsapokat távolítják el ezen a héten. A tevékenységet a Maros megyei Salvaspeo Hegyimentő Szolgálat és a Maros Megyei Közúti Rendőrség is támogatja. 

Az Út- és Hídügyi Igazgatóság munkatársai figyelmeztető táblákat helyeztek a veszélyes övezet mellé, az ügyeletesek próbálják megtisztítani az úttestet, elkerülendő a lehulló jégtömbök okozta baleseteket. Az említett szakaszon óvatosságra intik a járművezetőket, ugyanakkor elnézést kérnek a forgalomkorlátozás miatti kelle- metlenségekért.Tavaly ugyanebben az időszakban Palotailva és Nyágra között hulltak le több méter hosszúságú jégcsapok nagy darabokban az úttestre, ez átmenetileg akadályozta is a járműforgalmat, jégcsap okozta balesetről azonban akkor sem érkezett jelentés.

Útpadka- és ároktakarítás

Az időjárás enyhülésével egyidejűleg elkezdték megtisztítani az országutak szélét a felhalmozódott sártól és lerakódástól. Ez a tevékenység is rendkívül fontos, mivel a télen felhalmozódott sárréteg akadályozza a csapadéknak az úttestről való lefolyását, ami veszélyes lehet a forgalomban részt vevők számára, ugyanakkor károsítja az aszfaltburkolatot. Ugyanakkor a folyómedreket is megtisztítják, mindenekelőtt a hidak alatt összegyűlt hordalékot távolítják el. A regionális útügyi igazgatóság pontosítása szerint a közhiedelemmel ellentétben az út szélén felhalmozódott sár nem a hóeltakarítási akciók végeredménye, ugyanis kevés kivételtől – hidak, hágók, szerpentinek – eltekintve többnyire sót használnak az utak csúszásmentesítésére, annak pedig nem marad ilyen mennyiségű végterméke. Az út mentén felhalmozódott sárréteg az építőanyagot szállító járművek kerekeiről származik, vagy a mezőgazdasági gépek által a mezőről, illetve építőtelepekről kihordott talajból – tájékoztatott Elekes Róbert sajtószóvivő.