2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nincsenek csábos szirénhangok, sőt otthonosan hívogató kukorékolást se hallani, mégis mintha mágikus vonzerő gyűjtené egybe a művészeket, művészetkedvelőket június utolsó szombatján Atyhában. 2014 óta van ez így, mióta a felújított Vinczeffy-portán felavatták a Kakasülő Galériát, és életre kelt az igényességével, tematikus, stiláris és nemzedéki változatosságával méltán nagy figyelmet érdemlő nyári kiállítássorozat. Van ilyen máshol is, azok is kiérdemlik a dicséretet, de ez a Homloktörő kisgalériával kiegészült különleges kiállítótér a mellette, fölötte pompázó vidám szoborkerttel s a hagyományőrzőn megújult székely házzal olyan egyedi hangulatot teremt, amibe ha valaki belekóstolt, feltétlenül részesülni szeretne még benne. Nyilván ne feledjük az emberi tényezőt, a Munkácsy-díjas házigazdát, Vinczeffy Lászlót és feleségét, Adélt, akik mindezt megálmodták, megteremtették, és az ügy mellé állt barátaikkal, támogatóikkal vendégváró, vendégmarasztaló lélekkel töltötték fel. Így lett igazán életképessé ez a „világvégén” született művészeti kezdeményezés, amelynek jó híre nagyon sokfelé eljutott, és aki teheti, jelen akar lenni a Művészek Atyhai Társasága szezonavató kiállításának megnyitóján, ahol mindig lenyűgöző az ilyen kis helyen összegyűlt alkotók, vizuális művészek, műkritikusok száma. Nem mélyülünk részletekbe, a kakasülős eseményekről minden évben tudósítottunk mellékletünkben. Arról is szóltunk, hogy a koronavírus-járvány 2020–21-ben megakadályozta az éppen aktuális tárlatok megrendezését, ezzel magyarázható, hogy most nem a 9., hanem csak a 7. atyhai képzőművészeti kiállításról beszélünk. A kényszerszünet nem törte meg a lendületet, inkább azt érzékelhettük június 25-én, hogy faluba látogató érdeklődők, barátok, jó ismerősök mintha a korábbinál is jobban örültek volna egymásnak.


A kiállító művészek a megnyitón 
Fotók: NMKIdén a jel volt a tárlat javasolt hívószava, ennek jegyében készültek a munkák, ezt tükrözte a Vinczeffy László és Bocskay Vince által elénk tárt válogatás. Erről a kiállítást megnyitó fiatal kolozsvári művészettörténész, Zakariás Ágota így ír a szép kivitelezésű, elegáns katalógusban: „A Kakasülő Galéria alkotói közössége idén a jel, jelhagyás témakörében szervezi meg tematikus tárlatát. Hatalmas és szerteágazó téma ez, hiszen a jelhagyás gesztusa az emberiséggel egyidős, a jelhasználat ugyanakkor átszövi mindennapi életünket, egyre több jelet kell nap mint nap megfejtenünk és alkalmaznunk.” Ezúttal 14 képzőművész állt közönség elé, a Művészek Atyhai Társaságának hét sóvidéki tagja, Berze Imre, Bocskay Vince, Kuti Botond, Kuti Dénes, Sánta Csaba, Vargha Mihály és Vinczeffy László, illetve meghívott kollégáik, Căbuz Annamária, Csíky Szabó Ágnes, Makkai István, Lakatos Gabriella, Bíró Gábor, Sárpátki Zoltán és Sipos Gaudi Tünde. 25 szobor, festmény, grafika, textilművészeti alkotás közvetítette a metaforikus jeleket a július 31-ig megtekinthető kiállításon. Idézzük tovább Zakariás Ágotát: „A Kakasülő Galéria egyedi és mindig személyes kiállításélményt jelent, hiszen ide betérve a mindennapoktól eltérő időélményt élhetünk meg. A különleges, szinte meditatív hangulatú Vinczeffy-porta és a csűrgaléria mindig tartogatnak meglepetéseket az erre látogatóknak: az udvaron található, környezetbe simuló és interakcióra invitáló alkotások azt üzenik, hogy itt tere van a játéknak, a galéria mindig megújuló tárlatain a jól ismert alkotók mellett pedig új neveket, eljárásokat fedezhetünk fel. A kortárs, vagyis rólunk szóló, társadalmunknak tükröt tartó, jelenkori problémáinkra reflektáló, jelenünkre hatást gyakorló művészeti alkotások kiválóan működnek ezekben a terekben.”


Kuti Dénes festménye 


A katalógus adatai szerint az eddigi hét tárlaton több mint száz hazai és külföldi képzőművész műveivel találkozhattak a nézők, többségükkel személyesen is megismerkedhettek, beszélgethettek a jelenlevők. A kiállításokat minden évben más-más művészettörténész, művészeti író – Vécsi Nagy Zoltán, Nagy Miklós Kund, Hegedűs Enikő, Szücs György, Lőrincz Ildikó, Vargha Fruzsina – ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Atyhából pedig jelentős kulturális központokba is vittek bemutatni válogatott anyagot. Marosvásárhelyen a Bernády Házban láthattak ilyen kiállítást a művészetbarátok. A műgyűjtemény azonban az atyhai helyszínen lehet legnagyobb hatással a közönségre. Kirándulásként is felüdítő lehet ott találkozni vele. Az, hogy a főúttól immár aszfaltozott felület kanyarog a falu központjáig és még fennebb, Vinczeffyékig, minden bizonnyal nagymértékben köszönhető a Kakasülő Galériának is. 


Előtérben Sárpátki Zoltán szobra, háttérben (balról) Căbuz Annamária, Bocskay Vince és Sipos Gaudi Tünde alkotása

Alkotások a Kakasülő Galériában: (balról) Makkai István, Kuti Botond és Csíky Szabó Ágnes munkája


A szoborkert alsó része


A szoborkert részlete


Vinczeffy László pasztelljei az atyhai Homloktörő Galériában 


A csűrgaléria oldalfala