2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két kisfiú várja haza édesapját,

a szülők pedig gyermeküket… mindhiába. Az eszeveszett sebességgel való száguldozásnak újabb két halálos áldozata van. Március 30-án, szombaton kora reggel két család veszítette el családtagját a marosvásárhelyi nagyállomás közelében történt balesetben, amikor két jármű csapódott egymásba. 

Ezúttal is a sebesség és az elsőbbség meg nem adása – amely mindkét gépjárművezető halálát okozta – szerepel a rendőrségi közlemény jelentésében. Szombaton reggel 5.35 órakor Marosvásárhelyen a Dózsa György út és az Állomás utca kereszteződésében, a Lidl előtti körforgalomtól pár méterre, egy Audi személygépkocsi és egy furgon ütközött, egyik jármű akkumulátora kiszakadt és több méterre repült a kora reggeli tragédia színhelyétől. Az ok az autópályán is túl nagynak számító sebesség, amellyel egy húszéves fiatal száguldozott a megengedett 50 km/h helyett, valamint az elsőbbségadás elmulasztása. A húszéves sofőr kocsija akkora sebességgel csapódott a kisteherautóba, hogy annak negyvenegy éves vezetője kirepült a vezetőfülkéből, a jármű maga alá temette, és szörnyethalt. Az ütközést okozó személyautó egy villanyoszlopot kidöntött, a járműbe szorult sofőr is a helyszínen életét vesztette. A rendőrség tájékoztatása szerint az esetet az ügyészség vizsgálja, a sofőrök holttestét a törvényszéki orvostani intézetbe szállították annak érdekében, hogy a baleset körülményeinek kivizsgálásához további adatokat gyűjtsenek.

A közösségi médiában az eseményhez hozzászólók szerint a személyautó vezetője egész éjszaka a megyeszékhely utcáin ralizott/driftelt nagy teljesítményű járművével. A kisteherautó elsőbbségadásának elmulasztását pedig azzal magyarázzák, hogy az óránként feltételezhetőleg akár 200 km/h-s sebességgel is száguldó személyautó a másodperc töredéke alatt ért az útkereszteződésbe, és az első jelek szerint fékezés nélkül csapódott a furgonba. 

Fotó: ISU

„A közösség fontos láncszeme távozott”

Amint falusfeleitől érdeklődve megtudtunk, a havadtői K. Attila, az egyik áldozat március 24-én töltötte a 41. életévét, két gyerek édesapja, 12 és 13 éves kisfiúk maradtak félárván. Ismerősei segítőkész, csendes, humoros emberként jellemzik, akinek nemrég sikerült átjutni egy nehéz időszakon. Szülei szeme fénye és reménysége, támasza volt. A településen két kisboltot működtetett feleségével, ezért volt a szombati, megszokott árubeszerző körútján a Dózsa György utcai útkereszteződésben. 

„A család lámpása, tartóoszlopa, ugyanakkor a falu fontos láncszeme volt, ő látta el áruval a falut – nagyon sok az idős ember, akik csak helyben tudnak vásárolni – ő azonban mindenkinek mindent beszerzett Marosvásárhelyről, és hazahozta, amire szükségük volt, mindenkit ismert és meghallgatott, felebaráti szeretete rendkívüli volt, a faluközösség emlékében örökre megmarad” – hangsúlyozták.

Meg nem erősített hírek szerint a száguldozó áldozat, a húszéves Andrei Kolozsváron volt egyetemista, ugyanakkor kiváló kosárlabdázó hírében állt.