2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fiatalos, megújuló szemle, újra a Kultúrpalotában!

Szerdán veszi kezdetét Marosvásárhely egyik legrégebbi és legnívósabb művészeti szemléje, az immár 29. alkalommal sorra kerülő, elsősorban rövidfilmekre fókuszáló Alter-Native Nemzetközi Filmfesztivál. Az idei szemle rendhagyó módon nem novemberben, hanem szeptember végén kezdődik, ám ismét annak hagyományos helyszínén, a Kultúrpalotában kerül rá sor.

A fesztivállal kapcsolatosan hétfőn délben tartott sajtótájékoztatót a szervező Maros megyei MADISZ az Ursus Sörházban, ahol Libeg Zsuzsanna, a szemle sajtófelelőse üdvözölte a megjelenteket, majd Sipos Levente, a fesztivál igazgatója vette át a szót. 

– Két év után sikerült visszaköltöznünk a Palotába, ám az emberek egészsége számunkra is a legfontosabb, ezért csak azokat engedjük be a fesztiválra, akiknek érvényes oltási, felgyógyulási igazolása vagy negatív PCR- vagy antigéntesztje van, bérlet vásárlására pedig csak azok jogosultak, akiknek oltási vagy felgyógyulási igazolásuk van. Akinek tesztje van, csak napijegyet vehet. Belépéstől kilépésig maszkot kell viselni a Kultúrpalotában, és egyelőre hetvenszázalékos kapacitással számolunk, reméljük, hogy a hét végéig nem emelkedik a fertőzöttségi ráta. Ugyanazzal a fesztivállal térünk vissza, ugyanolyan gazdag kínálattal, versenyfilmekkel, nagyjátékfilmekkel, dokumentumfilmekkel és kiegészítő rendezvényekkel: koncertekkel, színházi előadásokkal és könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozóval.

Fotó: Nagy Tibor


A fesztiválnak idéntől új művészeti igazgatója van Németh Előd személyében, aki a szemle programjáról, a várható koncertekről, nagyjátékfilmekről, kiegészítő rendez- vényekről és a helyszínekről számolt be. 

– Vannak visszatérő vendégeink új projektekkel, mint Földes László Hobó, Cári Tibor vagy Harcsa Veronika, és természetesen lesz egy új zenei előadónk is, a byron együttes, amely nagyon ismert a román közönség köreiben. Az idén két work-shopot is szerveztünk, a műhelymunka-tevékenységet ismét a fesztivál szerves részévé kívánjuk tenni: Visky Ábel kolozsvári filmrendező tart négynapos, intenzív filmkészítő műhelymunkát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Jómagam egy kritikaíró workshopot kezdek az idén is, a műhelymunka keretén belül a fesztiválon látott filmekről születnek majd szövegek, amelyeket a Látó szépirodalmi folyóirat fog közölni a blogján. 

Az idén megtekinthető nagyjátékfilmek közül a művészeti igazgató kiemelte többek között Radu Muntean, Szabó István, Krasznahorkai Balázs, Gothár Péter és Herendi Gábor alkotásait, utóbbi Toxikóma című, Szabó Győző önéletírásából készült alkotása valószínűleg a fesztivál legnagyobb érdeklődést kiváltó filmje lesz, Bányai Kelemen Barna is szerepel benne, akit a marosvásárhelyi közönségnek nem kell bemutatni. Szombaton, a kisteremben két dokumentumfilmet vetítünk, a székelyudvarhelyi, nagyon fiatal filmrendező, László Barna ízig-vérig erdélyi alkotását a szászcsávási zenekarról, amely egy mély drámai szálat is boncolgat, illetve a Kárpáti barna című alkotás, amelyet hosszú éveken át forgattak, és egy olyan székelyföldi fiatalemberről szól, akinek az arca nagyon megsérült egy medvetámadásban. Az ő további sorsát kíséri végig az alkotás. A szemlén továbbá régebbi, felújított, jelentős nagyjátékfilmeket is megtekinthetnek az érdeklődők.

Két nagyon fontos, olvasmányos, gazdagon illusztrált filmtörténeti tanulmánykötetet mutatunk be a Gemma Book Caféban, az egyik a budapesti Uránia filmszínház történetét mutatja be, a másik az erdélyi magyar filmtörténettel foglalkozik. Lesz továbbá felolvasószínházi előadás, a Yorick Stúdió a fesztivál keretében is bemutatja a Lázadni veletek akartam című produkcióját, a b5 stúdióban pedig Tökéletes Jövő #4 címmel fiatal művészek kiállítása lesz látogatható.

A szemle társszervezője az Érted Egyesület, amelynek sajtószóvivője, Domokos Ferenc elmondta, az idén kezdődött együttműködés célja az, hogy a fiatal, friss generációkat is bevonják a marosvásárhelyi filmnézés, filmkövetés, filmezés mozgalmába, a fesztivál közönségébe és szervezői csapatába is, ugyanis az egyesület szervezi és koordinálja a fesztivál önkéntes csapatát. Ennek keretében egy fiatalos és valóban fiatalokból álló csapat segíti a szemlét mind a fesztiválon, mind a Bolyai utcai b5 stúdió udvarán berendezett Chill Zone-ban, fesztivál-pihenőhelyen.

Újságírói kérdésekre válaszolva a szervezők elmondták, idéntől a fiataloknak is szánják a fesztivált, ezért is fontos számukra az Érted Egyesület segítsége, amelynek ifjú tagjai a szemle online jelenlétét is sokkal hangsúlyosabbá teszik. Az idéntől a fesztiválnak új honlapja – alternativeiff.ro – van, megjelent az Instagramon, megjelenik majd a TikTokon is, és arra törekszik, hogy ahogy ezelőtt szinte harminc évvel, úgy az idén is (újra) bevonzza a fiatal közönséget is. Az említett oldalon megtalálható a szemle teljes programja, a szervezők pedig mindenkit szeretettel várnak a szeptember 29-én, szerdán 17 órakor kezdődő szemlére, amelyre a belépti díj idén sem változik: a napijegy ára 15 lej, az ötnapos bérlet ára 40 lej. Ez kevesebbe kerül, mint egy mozijegy. Bőven megéri.