2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sikeres volt a VII. erdélyi legényes- és verbunkverseny

Táncos lábú gyermekek és fiatalok vették birtokba szombat délután a Maros Művészegyüttes kövesdombi termének színpadát. A Boróka Ifjúsági Egyesület és a Táncolj velünk most! mozgalom csapata szervezésében, a művészegyüttes társszervezésével megvalósuló VII. erdélyi legényes- és verbunkverseny az első beltéri rendezvény volt, amelynek a kövesdombi épület a koronavírus-járvány kezdete óta otthont adott.

A Játssz a figurával! elnevezésű táncos seregszemle az eddigi években a Vásárhelyi Forgatag programsorozatának részét képezte. Bár a Forgatagot a járványhelyzet ellehetetlenítette, a legényest járók megmérettetése ezúttal sem maradt el, mi több, a megszorítások ellenére is szépszámú – ifjúsági kategóriában 22, a felnőttek mezőnyében 15 – versenyző részvételével zajlott. Varró Huba főszervezőtől megtudtuk, hogy eredetileg összesen 51-en neveztek be a táncos tehetségpróbára, a járvány miatt azonban 12 magyarországi versenyző visszalépett – az anyaországból egyetlen kiskunmajsági benevező maradt, aki videófelvételben, interneten küldte el a táncát –, és a sepsiszentgyörgyi Háromszék táncegyüttes tagjai sem vállalták az utazást. A megmérettetésen a marosludasi Hajdina, a segesvári Kikerics, a magyarpéterfalvi Hanga néptánccsoport, a Maros Művészegyüttes és a Napsugár utánpótláscsoportjának legényei léptek a kiértékelő bizottság és – a járványhelyzet miatt korlátozott számú – közönség elé , illetve Székelykeresztúr mellől is érkeztek táncosok.

– 2014-ben 13 versenyzővel kezdtük el ezt a versenyt, egy évre rá 17-en, a következő esztendőben 23-an jelentkeztek. Tavaly értük el a csúcsot 44 résztvevővel, és ha nincs a járványhelyzet, idén újra rekordot döntünk – vázolta fel a főszervező a kezdeményezés népszerűségét bizonyító adatokat, majd gratulált a jelentkezőknek, akik kemény munkával készültek a megmutatkozásra, és köszönetét fejezte ki a Maros Művészegyüttesnek és a Bethlen Gábor Alapnak a mindenkori támogatásért. 

A legényes- és verbunkverseny szervezőcsapata minden évben más-más kiváló erdélyi adatközlő anyagára összpontosít a két részből – egy kötelező és egy szabadon választott táncból – álló tehetségpróba összeállításakor. Idén Kalotaszeg kincseiből, az ifjúsági kategóriában a magyarvistai Mátyás István ,,Mundruc”, a felnőtt kategóriában a bogártelki ifj. és id. Fekete János ,,Poncsa” táncaiból kellett bemutatni egy részletet, a második versenyszámnál pedig más kalotaszegi adatközlők legényeséből is szabadon építkezhettek a résztvevők.

Fotó: Nagy Tibor


A legtöbben és a legszakszerűbben

Az Erdélyben élő talajjal rendelkező hagyományt megőrizni, ápolni hivatott, a táncos legényeket játszani hívó, elméleti és gyakorlati tudásukat fejlesztő verseny előtti percekben dr. Vass Levente parlamenti képviselő és Barabási Attila-Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója köszöntötte a jelenlevőket. Vass Levente a járványügyi óvintézkedések betartásának fontosságára emlékeztette a nagyérdeműt, majd a legényes tánc egyéniségformáló, tudásátadó szerepéről szólt.

– Neveljünk erős egyéniségű fiatalokat, akik meg merik mutatni magukat – hangsúlyozta a parlamenti képviselő. Barabási Attila a néptáncos világ nehéz helyzetére tért ki, megemlítve, hogy a járványhelyzetben a táncpróbákat sem könnyű megtartani, ezért még inkább értékelendő a színpadra vitt teljesítmény. A Maros Művészegyüttes igazgatója azt is hozzátette, hogy míg korábban nem volt a megmérettetések híve, ma már belátja azok szerepét a táncos előrelépésében, csiszolásában.

– A rendszerváltás óta talán most táncolnak a legtöbben Erdélyben, és talán sosem volt még ennyire magas színvonalú, szakszerű a néptánc – emelte ki Barabási, majd arról is említést tett, hogy idén a Sapientia Egyetem kolozsvári karán is elindul a táncművészeti oktatás, Marosvásárhelyen pedig tavaly óta van főiskolai néptáncképzés.

A továbbiakban a verseny értékelő bizottsága is bemutatkozott. A legények táncát Füzesi Albert, a Napsugár oktatója, koreográfusa, Farkas Sándor Csaba, a Maros Művészegyüttes tánckarvezetője, szólistája, Tötszegi András kalotaszegi hagyományőrző és a 88 éves Újvári Samu szucsági adatközlő alkotta, akit idén tüntettek ki a Népművészet Mestere címmel.Cifráztak, váltogattak

A verseny első részében a kötelező táncot mutatták be a hármas-négyes csoportokban színre lépő, egymást igazi táncos legényekhez illően biztató versenyzők, majd a szabadon választott tánc következett. A két próba közötti szünetben az ifjúsági kategória két 13 éves résztvevőjével – a segesvári Kikericshez tartozó Deák Gergővel és Gyerkó Lehel Alberttel – beszélgettünk. Mindkét legényke első osztályos korától jár az együtteshez, és a tánc mellett mindkettőjük számára a közösségi élet, a csoporton belül kialakult baráti kapcsolatok jelentik a nagy vonzerőt.

– Megismerhetem más tájak szokásait, gyarapíthatom a tudásom – sorolta a további előnyöket Lehel, aki a szabad táncnál Mundruc hetedik és harmadik figurájának kombinálásával játszott. Gergő a figurák sorrendjét váltogatta, a lezárásokat pedig megcifrázta. Mindkét versenyző bevallotta, hogy izgult a színpadon, legényessel ugyanis most először mutatkoztak meg szakmai zsűri előtt.

A versenyhangulatot a Kikerics és a Napsugár néptánccsoportok oldották fergeteges produkcióikkal, Kásler Magda népdalokkal színesítette az együttlétet.

Ifjúsági kategóriában a 2020 kiváló legényes táncosa címet a segesvári Ágoston Tamás érdemelte ki, a felnőttek mezőnyében Bugnár Zsolt, a Táncolj velünk most! mozgalom tagja nyerte el leginkább az értékelő bizottság tetszését. A közönségdjjat ifjúsági kategóriában a Boróka néptáncegyütteshez tartozó Szabó Tamás, felnőtt kategóriában Fall Szabolcs, a Maros Művészegyüttes táncosa kapta.