2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Otthon voltunk a 26. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár idején, annak mottója szerint képletesen, de otthon ténylegesen is, mert rákényszerültünk. És, úgy tűnik, otthon is maradunk még jó ideig: a könyvek világában mindenképpen. Ugyanis szinte hihetetlen, amit a vásárba „látogatók” száma tükröz: a háromszor hatórás élő közvetítés alatt 47.537-en kattintottak rá kíváncsian a vásár Facebook-oldalára, és 1744-en nézték végig a 26 irodalmi programot. 

Pedig semmi különös nem történt. Otthonról adtunk találkát egymásnak, és futottunk össze – a könyvek, az irodalom, az alkotók ürügyén – a nagy, közös világban, hogy újabb lépést tegyünk a saját, a mindannyiunk kiteljesedése felé. Nem élvezhettünk közben semmit abból, amit a könyv a maga fizikai jelenlétével kínál, nem lapozhattuk át, nem szagolhattuk, simogathattuk meg, arra gondolván, mennyi édes, meghitt pillanat várhat ránk a társaságában. Pusztán annyi történt, hogy ízelítőt kaphattunk mindabból a szépből, tartalmasból, örömserkentőből, amit a szerzők a maguk életéből belesugároztak egy-egy műbe, s ami az őket közkinccsé tevőkből – szív, tudat és szellem szerint – minket gazdagítóan átvehető.

Semmi különös nem történt. Volt egy könyvvásár, amit nem csak kipipáltunk a teendőink közül, hogy na, ezen is túl vagyunk. Lecsengett egy vásár, ahol a portékát nem dugták az orrunk alá. Mert ez, a viszonyok miatt, lehetetlen volt. És mégis: annyi mindennel gyarapodtunk általa. Mi, az eddigi szervezők, az írók, szerkesztők önzetlen segítségének megtapasztalásával, a kis lelkes, hozzáértő PR-os új munkatárssal, a közvetítéseket műszakilag a lehető legpontosabban levezénylő, fiatal cégvezető profizmusával, a színház művészeinek értékteremtő szándékával, odaadó munkatársainak feltétel nélküli együttműködő-készségével; a mindenkori könyvbarátok pedig a biztonságérzettel: a KÖNYV továbbra is, a legkomiszabb körülmények között is betölti azt a fontos szerepét, ami valamennyiünk lelki, szellemi és érzelmi életének teljesebbé tételében rászabatott.

Egy boldog erkölcsi haszonélvező,

Káli Király István