2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Együtt az egészségért

A cukorbetegség különlegesebb életformát igényel. Folyamatosan figyelni kell arra, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe, ahogyan azt is, hogy éppen mekkora a vércukorszintünk. Utóbbihoz pedig eszközök is kellenek: vércukorszintmérő és tesztcsíkok vagy pedig szenzor. Ezek beszerzése viszont nem egy esetben komoly anyagi teher lehet. A Proactiv Transilvania egyesület segíteni akar, ezért gyűjtést szervez.

Fontos megemlíteni, hogy a cukorbetegek számára Romániában az Egészségügyi Biztosítópénztár teljes egészében fedezi az inzulin, a vércukorszintmérő készülék és a tesztcsíkok költségét, azonban az 1-es típusú cukorbetegek esetén egy kiskorú 3 hónapra 400, egy felnőtt 200 tesztet kap, ami nem elégséges, vagyis szükség van arra, hogy kiegészítést vásároljanak. Ez pedig nem olcsó. A diabetológusok ajánlása alapján az 1-es típusú cukorbetegeknek, naponta legalább négyszer kell megmérni a vércukorszintet, és ez azt jelenti, hogy a kiskorúak számára még csak-csak elég a teszt, de a nagykorúaknál kb. 50%-át fedezi. Nagykorú személynek számít mindenki, aki betöltötte a 18. életévét, nem veszik számításba, hogy az illető esetleg még valamilyen oktatási intézmény tanulója.

A másik gond a vércukorszintmérő készülék körül van. Az Egészségügyi Biztosítópénztár ezt is fedezi, és ha elromlik, a beteg újat kap, de ehhez orvosi papír kell. A cukorbetegek háromhavonta járnak ellenőrzésre. Abban az esetben, ha a gép két héttel a kötelező ellenőrzés után felmondja a szolgálatot, a beteg kénytelen a saját zsebéből vásárolni egyet, függetlenül attól, hogy kiskorú vagy nagykorú.

A Proactiv Transilvania egyesület célja, hogy a cukorbetegséggel diagnosztizált gyermekek és fiatalok számára támogatást nyújtson, hogy be tudják szerezni a vércukorszintmérőt, a tesztcsíkokat, az inzulinadagolót. Továbbá az iskolásokat tájékoztatják arról, hogy hogyan fedezhető fel idejében a betegség, hogyan előzhetők meg a szövődményei, illetve melyek a helyes táplálkozás és az egészséges életforma alappillérei.

 A projekt arra törekszik, hogy a fiatalok időben megtanulják, átlássák a cukorbetegség okozta egészségi kockázatot, a kezelésének szükségességét, az egészségügyi szakemberek véleményének fontosságát. Minél többet megtudni a betegségről, és számos mérőeszközzel támogatni az e betegség-ben szenvedőket, ezáltal megkönnyítve a helyzetüket.

 Kelemen Áron, az egyesület elnöke elmondta, a gyűjtés folytatódik a Tekerj egy jó célért! kerékpáros rendezvényen is, április 17–18-án, valamint az esemény oldalán is lehet adakozni.  Az egyesület és a cukorbeteg gyermekek várják az adományokat a RO40BTRLRONCRT 0578459601 bankszámlára, illetve Revolut applikáción a 0741-436-367 telefonszámon.