2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mentik az erdélyi arisztokrácia hagyatékát

A bonyhai kastély állapota az 1948-as államosítást követően rohamosan romlott, annyira, hogy az utóbbi években a romos épület életveszélyessé vált. A Bethlen-kastély elődjét 1545-ben Bethlen Farkas építtette, ezt alakították át az évszázadok során. A kastély leghíresebb szülötte Árva Bethlen Kata, az erdélyi reformátusok nagyasszonya. A háromszintes kastélyt a rendszerváltást követően ifj. Bethlen Ádám lánya, Bethlen Fruzsina igényelte vissza, és az Erdélyi Református Egyházkerületnek adományozta. Az egyházkerület nőszövetsége évről évre a kastélynapon népesítette be a kastélyparkot és lehelt életet e történelmi környezetbe. Az épített örökség megmentésére az új tulajdonos, az egyházkerület vállalkozott. A kastély restaurálási munkálatai az elmúlt ősszel kezdődtek el. 

A műemlékvédelem nem engedélyezte szálloda építését

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke lapunknak elmondta: 

– Folyamatban van a régi kastélyépület s a mellette lévő kastélypark felújítása, pontosabban azé, ami megmaradt belőle. A felújított kastéllyal, a múzeumi termek berendezésével az a célunk, hogy emléket állítsunk az erdélyi arisztokráciának. A műemlékvédelmi bizottság nem hagyta jóvá annak a szállodának a felépítését, amit a komplexum részeként képzeltünk el. Háromszor is próbálkoztunk az engedélyeztetéssel, de mindannyiszor visszautasítottak. Nem értettek egyet azzal, hogy új épület kerüljön a kastély mellé. Ezért csak a kastély restaurálása és a kastélypark rendezése maradt a tervben. A kastélyt a történelmi hűség miatt nem nagyon lehet átalakítani, ugyanabban a formában kell visszaállítani, ahogy eredetileg volt. A cselédszobák helyén 40 vendég fogadására alkalmas szobákat lehet kialakítani, így az épület a konferenciaközpont funkciót is betöltheti. Ha a szállót megépíthettük volna, akkor nagyobb központot működtethettünk volna – mondta Kató Béla püspök, hozzátéve, hogy az építkezést magyarországi pályázati forrásokból finanszírozzák.

Egy korábbi interjúnk alkalmával a püspök a szálloda építését azért tartotta indokoltnak és fontosnak, mert ez gazdasági hátteret biztosított volna a kastélykomplexum működtetéséhez. Ugyanis a kastély fenntartása köztudottan nagy anyagi ráfordítást igényel. 

A környezettel összehangolt terv

A kastély felújítási tervét a marosvásárhelyi Multinvest Kft. készítette el. A projektről és arról, hogy milyen kihívást jelent a műemlék épület restaurálása, Gogolák Hrubecz Zsoltot, a cég ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

– Nagyon rossz állapotban volt az épület. A kommunizmus idején több intézmény működött benne, többek között a kollektív gazdaság irodái. Enyhén szólva „lelakták”, tönkretették. Az eddigi beavatkozásokat hozzá nem értő személyek végezték. A restaurálási munka elvégzése előtt arra törekedtünk, hogy biztonságba kerüljön az épület és maga az építkezés. Az épület mellett van egy elhanyagolt patak, amit teljesen benőtt a sás, védőgát sincs mellette. Amikor a patak megárad, a pincébe befolyik a víz. Fél méteres iszapot kellett innen eltávolítanunk. Szóval senki tanyája volt ez az épület. A kastélykert meg van csonkítva, „beleharaptak”, az iskola elvett belőle. Mindent egybevetve, próbáltuk úgy összehangolni a terveket a környezettel, hogy ez ne legyen „agresszív”. A budapesti levéltárban több adatot találtunk a kastélyparkról, ennek megfelelően próbáljuk visszaállítani, beleértve a növényzetet is – fogalmazott Gogolák Hrubecz Zsolt. 

Múltjához méltó rangos létesítmény lesz

A bonyhai komplexumban az erdélyi arisztokrácia egykori pompáját idéző, A kategóriás műemlék épülethez méltó, magas színvonalú létesítményt szeretnének kialakítani, ahol rangos rendezvények bonyolíthatók le, kezdve a konferenciáktól el egészen a borkóstolókig. Az épületben egy korszerű múzeum is helyet kap a Bethlen család emlékére, továbbá a környék értékeinek bemutatására. A felújítást ehhez a követelményhez mérten kivitelezik. 

– A munkát azzal kezdtük, hogy két hétig hordtuk ki az épületből a hulladékot. Rengeteg tanulmányt végeztünk, amihez hozzáértő szakemberek kellenek. Megkeressük őket, de kevesen vannak, és elfoglaltak. A kastély három szintjén – pince, földszint, emelet – a hasznos felület 2500 négyzetméter. A pincével van a legnagyobb gond, mert az van a legelhanyagoltabb állapotban. Az épület tetőzetét teljesen újjáépítjük, az új tető másfél hónap múlva visszakerül a helyére. Restauráljuk a falakat, a szerkezeti elemeket, a kőelemeket, a régi címereket, amelyeket a falakból szedtünk ki, a megmenthető ajtókereteket, az ablakokat, a padlót. Valószínű, hogy 20-30 évvel ezelőtt sokkal több mindent meg lehetett volna menteni. Eltűntek dolgok. Az épületet eredeti állapotába állítjuk vissza, beleértve a szerkezeti elemeket, sőt az évszázadokkal ezelőtt használt vonórudakat is, amelyekkel az épületet összefogták. Ahol nincsenek meg, ott az eredeti anyaghoz hasonló anyagból elkészítjük – fogalmazott Gogolák Hrubecz Zsolt. 

A kastély és a kert restaurálását jövő év tavaszára fejezik be.

A projekt menedzsere Fischer József, a kivitelezést a Multinvest AG Kft. végzi. 

Tekintettel arra, hogy a kastély udvarán (és az épületen is) idén nyáron nagyszabású építkezés fog zajlani, az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetsége nagy népszerűségnek örvendő hagyományos kastélynapja idén is elmarad. Tavaly a járványügyi helyzet nem tette lehetővé a rendezvény megszervezését.