2021. január 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Adománygyűjtést indítottak

Rászorulók karácsonyi megajándékozása céljából adománygyűjtést indított a nyárádszeredai önkéntes tűzoltó-egyesület – a kapott támogatás után úgy érzik, most másokon kell segíteni.

A küszöbön álló advent fellobbanó gyertyalángjai és a közelgő karácsony hangulata felébreszti az emberek lelkében a csodavárás varázsát és a mindent elárasztó szeretetet. Ilyenkor több jóság, emberség költözik a szívekbe, és ebből jut az elesetteknek, rászorulóknak is. Ilyen meggondolásból indított adománygyűjtést a napokban a nyárádszeredai önkéntes tűzoltó-egyesület, aminek a végén a városban és a hozzá tartozó falvakban adnak ajándékcsomagot azoknak, akik hasznát veszik. „A forralt bor illata és az utcák ünnepi fényeinek hangulata arra késztet minket, hogy egy esztendő elmúltával számba vegyük, mi minden történt velünk, hol és milyen gyertyalángot gyújtottunk, ami most is lobog, a lelkünkből világít. Ha ránézünk a csodát váró gyermekek arcára, a mi szívünk is megtelik hittel és reménnyel. A gyermeki énünk megőrzése, ismételt életre keltése táplálja, tartja életben bennünk a lángot, ami a mostani nehézségekkel teli időkben is világítani tud. Munkánk során ez különösen fontos, ez ad erőt hivatásunk teljesítésére, embertársaink megsegítésére és a betlehemi láng továbbadására. Szeretném megköszönni minden kedves támogatónak az elmúlt évek során tett, szívből jövő adományát, az éltető lángot, amelyet egyesületünk kapott, és kívánom mindenkinek, a karácsonyi ünnepekre készülve, hogy táplálja ezt a betlehemi lángot, és ne feledje, ne sajnálja szétosztani” – áll a kampány szórólapján. Az önkéntes tűzoltók ilyen gyertyalángtól fényes év végét kívánnak, hogy mindenki tudjon gyújtani, őrizni és másoknak továbbadni ebből a lángból. 


Ez az év a rászorulókról szól

Megkeresésünkre az egyesület vezetője, Kacsó István parancsnok elmondta: tartós élelmiszert vagy pénzbeli felajánlást várnak az adományozóktól, a beérkező pénzből ugyancsak élelmiszert és édességet vásárolnak. Ezt rászoruló, kisnyugdíjas időseknek, betegeknek, illetve sokgyermekes családoknak juttatják el karácsony előestéjén. A célszemélyek listáját ezután állítják össze a városháza szociális osztályának nyilvántartása alapján, és az adomány mennyiségétől függően december 23-án elkészítik az ajándékcsomagokat, amelyeket másnap eljuttatnak az érintetteknek. Ha sok adomány gyűl, több családhoz tudnak eljutni, ha kevesebb, akkor a jövedelmi szint szerint, előre megállapított sorrendben részesítik támogatásban a rászorulókat. Felajánlásokat december 23-ig lehet tenni a 0784-447-700-as telefonszámon, továbbá Nyárádszeredában és a hozzá tartozó falvak minden üzletében a szervezők kihelyeznek egy-egy kosarat, amelyben el lehet helyezni az élelmiszertermékeket, akár otthonról viszik magukkal az adományozók, akár az üzletben vásárolnak konzervet, olajat vagy egy tasak cukrot, lisztet, rizset, száraztésztát. Bármilyen felajánlást szívesen fogadnak, néhány iskolatáskát is kaptak már, ezeket sokgyermekes családokhoz juttatják el.

„Ez az év nem rólunk, az önkéntes tűzoltókról szól” – tette hozzá Kacsó István. Az elmúlt években a tűzoltó-egyesület saját részre, eszközfejlesztésre, járművekre szervezett adománygyűjtést, az idén viszont eltekintenek ettől, és a rászorulókat helyezik előtérbe.


Eddig is jótékonykodtak

Az egyesület már 2016. évi megalakulása óta a tűzoltás mellett a jótékonysági tevékenységet is fontosnak tartja, kezdetben más szervezetek által hirdetett karácsonyi cipősdoboz-akciókban vagy a városháza Mikulás-programjában vettek részt. Első adománygyűjtésüket tavaly szervezték a rászorulók megsegítésére, az év végén ruha- és élelmiszercsomagokat juttattak el tucatnyi családnak, a gyerekeknek tanfelszerelést. Úgy érzik, valamit vissza kell adniuk abból az adományozói lelkületből, amit a lakosságtól és támogatóktól kaptak az elmúlt években. A tavaly például, miközben élelmiszerre gyűjtöttek, a helyi Bocskai dalkör adventi koncertjének bevételét az önkéntes tűzoltó-egyesületnek ajánlotta fel, továbbá minden adventvasárnap a gyertyagyújtásra érkezők pénzadományt helyezhettek el az ugyanerre a célra kihelyezett dobozokban.

Az idei gyűjtésbe az önkéntes tűzoltók gyerekcsapata is bekapcsolódik, ők juttatják el minden család postaládájába a támogatási felhívást.

Az elmúlt években is bekapcsolódtak különböző jótékonysági programokba, ezúttal ők szerveznek adománygyűjtést

Fotó: Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltók Egyesülete