2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

az újakhoz az önrész biztosítása

A 2022-es népszámlálási eredmények szerint Nagyernye község lakosainak száma 5843, a 2011-es adatokhoz képest 8-cal több. Az elmúlt években sokan költöztek ki a városból Nagyernyébe, ami szükségessé teszi az újabb fejlesztéseket, az infrastruktúra kiépítését az új lakóövezetekben is, amit elsősorban pályázatokból lehet finanszírozni. Mennyiben sikerült haladni az elmúlt évben a megkezdett projektekkel, illetve újakat előkészíteni? – kérdeztük Jánosi Ferenc polgármestert. 

Jánosi Ferenc

– Gazdag község Nagyernye – szokták mondani. Annyira azonban mégsem gazdag, hogy csupán a helyi költségvetésből a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúrát hozzunk létre. A község nem „tömbösített”, falvaink (Nagyernye, Sáromberke, Székelykál, Ikland, Székes, Erdőszengyel) nagy távolságra vannak egymástól, ezért, ha csak a közművesítést tekintjük, egyértelmű, hogy sokkal nagyobb anyagi erőfeszítésre van szükség a fejlesztésekre, mint ha kompakt közösség lennénk. Nagy hagyományokkal rendelkező vidék, kiváló oktatási hálózata van, jól felkészült szakemberekkel. Kulturális sokszínűség jellemzi: néptánccsoport viszi tovább a hagyományt, férfikórus, színjátszó csoport működik a községben, történelmi egyházaink aktívak, az önkormányzat lehetőségei szerint támogatja őket. Az a tény, hogy Nagyernye csupán 10 kilométerre van a megyeszékhelytől, vonzó lehet azok számára, akik vidékre szeretnének költözni, tehát számítani lehet arra, hogy községünk lakossága az elkövetkező években nőni fog. Próbálunk minél teljesebb körű szolgáltatásokkal megfelelni az igényeknek: orvosok, fogorvos van a községben, jegyzői iroda, gyógyszertár, postahivatal, kereskedelmi egységek. Természetesen még sok a tennivaló azért, hogy élhetőbbek legyenek településeink – gondolok itt a tömegközlekedés javítására, játszóterek, parkok, sportlétesítmények építésére, bár ez utóbbira elég sok figyelmet fordítottunk az elmúlt években. Legutóbb Leader-pályázattal negyedmillió lejt nyertünk egy kosárlabdapálya létesítésére Nagyernyében, a sportcsarnok, illetve a műfüves focipálya mellett. 

– A község egyik jelentős beruházása az elmúlt években Sáromberke közművesítése – az ivóvíz- illetve szennyvízvezeték-hálózat kiépítése – volt. 

– Körülbelül tíz évvel ezelőtt pályáztunk közművesítésre. Pályázatunk, bár az elért pontszámok alapján nyertes volt, végül mégsem kapott finanszírozást, emiatt nagyon nehéz fába vágtuk a fejszénket: a helyi tanács, az önkormányzat úgy döntött, hogy önerőből építjük ki a sáromberki vízhálózatot, csatornarendszert. Mai árakon is hatalmas összeget, több mint 6 millió lejt fordítottunk e célra. A községközpontban sikerült befejezni a víz- és csatornahálózatot. Végül Sáromberkén is elkészült, és tavaly az önkormányzat átvette az ivóvízhálózatot a kivitelezőtől, de ahhoz, hogy az Aquaserv regionális szolgáltatónak átadjuk, egy sor engedélyt be kellett szereznünk. Ez időbe telt, de most már működik a rendszer, a hálózatra kapcsolódott fogyasztóknak lehetőségük van az egyéni szerződéskötésre az Aquaservvel. A sáromberki csatornahálózat beindítása is közeleg, a víztisztító berendezés átméretezése után gyorsulhat fel a folyamat. Egyébként minden kis falunk közművesítésére pályázatot tettünk le, reméljük, hogy előbb-utóbb lesz pénz rájuk. Állami támogatás nélkül sajnos nem tudunk fejleszteni, ilyen nagy projektekhez az önerő kevés. 

– A lakosok számára nagyon fontos az utak állapota. 

– A községközpontban leaszfaltoztuk a mellékutcákat is, a falvaink főutcáit szintén, a kisebb utcák burkolására is van letett pályázatunk, de a törvény szerint közművesítés előtt nem aszfaltozhatunk. 

– Hogy állnak az oktatás terén? Bölcsődék, óvodák, iskolák?

– Nagyernye oktatási hálózata mindig is jó volt, színvonalas az oktatás a község iskoláiban. Az Apafi Mihály Általános Iskola keretében minden településünkön van tanintézmény. Nagyernyében és Sáromberkén I-VIII. osztály, óvoda működik, a kisebb falvakban 1-4. osztály. Az összdiáklétszám folyamatosan 800 körüli. Az önkormányzat prioritásnak tekinti a tanintézmények támogatását, elmondhatjuk, az iskolák mindent megkapnak, amire szükségük van ahhoz, hogy kényelmesen, megfelelő feltételek mellett tanuljanak a gyerekek. Az utóbbi években bővítettük a nagyernyei, illetve korszerűsítettük a sáromberki iskolát, utóbbi 2022-ben a Teleki Sámuel nevet vette fel. Az ernyei iskola mellé az elmúlt két évben megépült egy modern, tágas napközi otthon (hosszított programú óvoda), éppen abból a megfontolásból, hogy a gyerekeket helyben tartsuk, a szülők ne kelljen minden reggel Marosvásárhelyre rohanjanak velük, az ottani iskolába, óvodába. A jövőben bízva építkeztünk, azt remélve, hogy a községbéli gyerekeket, az ide költözött családok gyerekeit a szüleik helyben járatják majd óvodába, iskolába. A napközi otthon remélhetőleg idén ősztől fogadja majd a gyerekeket, jelenleg a működési és szakmai engedélyezés van folyamatban. 

Megépült a hosszított programú óvoda

Fotók: Antalfi Imola

– Az utóbbi idő egyéb megvalósításai, projektjei közül mit emelne ki? 

– Mint említettem, a fő prioritásnak tanintézményeink fejlesztését, a község településeinek közművesítését, az infrastruktúra korszerűsítését tartom. Ezek azok a legfontosabb beruházások, amelyek az élhető település alapjául szolgálnak. Modernizáltuk a közvilágítást a Régiófejlesztési Alapból, jelenleg Székesen az Electrica vállalat szakemberei a villamos hálózat korszerűsítésén dolgoznak. Folyamatosan igyekszünk karbantartani az utakat, hidakat a hat faluban, tisztán tartani a közterületeket, sáncokat, patakmedreket. Mindezt a helyi költségvetésből.

A kultúrát, sportot is fontosnak tartom, a kulturált szórakozási, jó sportolási lehetőségeket. 2022-ben avattuk fel Székesen a felújított kultúrotthon épületét, tavaly Nagyernyében az új óvoda épületét, a sáromberki vízhálózatot, és legalább 10 pályázatunk van letéve különböző minisztériumokhoz. Ezek egyike egy multifunkcionális művelődési központ megépítésére a községközpontban, közvetlenül a polgármesteri hivatal épülete mellett. A többi leginkább az infrastruktúra javítását, a zöldberuházásokat célozza. Vannak zöldprojektjeink, például elektromos töltőállomások létrehozása (Nagyernyében, Sáromberkén), napelempark és hulladéklerakó létesítése Sáromberkén, a nagyernyei polgármesteri hivatal és kultúrotthon korszerűsítése, energiahatékonyságának növelése. Pályázataink összértéke sokmilliós nagyságrendű, ehhez kell hozzátegyük az önrészt. Pár napja nyilvánították nyertesnek a székesi gázbevezetésre letett pályázatunkat. 

Egyik legfontosabb uniós projektünk a községi ingatlanok kataszterezése és telekkönyvezése. A kétéves futamidejű projektet az idei év végéig le kell zárnia annak a gyulafehérvári cégnek, amely megnyerte a pályázatot, és remélem, nem lesz túl sok a peres ügy. Nem kell különösebben elmagyaráznom, hogy mennyire szükséges a kataszterezés, illetve telekelés egy községben. A folyamat végére Nagyernye községben tisztázottak lesznek a tulajdonviszonyok, az ingatlanok telekelve lesznek. Fontos ez mind az ingatlantulajdonosok, mind az önkormányzat szempontjából, tekintve, hogy távlatilag, nagyobb fejlesztésekhez az állam kisajátíthat területeket, amelyek tulajdonosai, ha papírjaik rendben vannak, nem kell évekig várjanak a kártérítésre. A legfontosabb cél, hogy a megkezdett beruházásainkat be tudjuk fejezni. Elsősorban a sáromberki szennyvízhálózatra gondolok. A többi nyertes projekthez is biztosítanunk kell az önrészt. Fontos, hogy felkészüljünk arra az eshetőségre, ha újabb kiírások jelennek meg. Ilyenkor a gyorsaság sikert jelenthet. 

Vállalkozásbarát község igyekszünk lenni, hiszen így munkahelyek teremtődnek. 

Szeretnénk, ha megépülne az a kulturális életnek teret adó multifunkcionális művelődési központ, amelyre az Országos Befektetési Alapnál nyertünk finanszírozást, de ami többszörös licit után is, kivitelező jelentkezése hiányában, elakadt. Ravatalozót építenénk Iklandon, sportközpontot, napelemparkot és sorolhatnám… Céljaink pontosak, de ezek megvalósítása nem csak rajtunk múlik. 


– Melyek a fő problémák, akadályok e pályázatok megvalósításában?

– Az emberek elvárásai érthetők, mindenki szeretne minél szebb, tisztább környezetben élni. Én is ezt szeretném. Minél jobban fejleszteni a községet, helyben elérhetővé tenni az alapszolgáltatásokat, digitalizálni. Egyébként tavaly július 1-től Nagyernye polgármesteri hivatala is csatlakozott a ghiseul.ro platformhoz, ezáltal a polgárok számára az ügyintézés egyszerűsödött. A kérdésre visszatérve, egyrészt az anyagi források szűkössége, a korlátozott költségvetés, másrészt a nagy bürokrácia, az időfaktor jelenti az akadályt. Az engedélyek beszerzése körülményes, időigényes. A pályázatokra az önrészt előteremteni egyre nehezebb. Akadályt jelent a törvénykezés bizonytalansága, ebből kifolyólag a tervezhetőség hiánya. A kormány máról holnapra úgy dönthet, hogy leállítja a beruházásaink finanszírozását. Egyszerűsített pályáztatás, gyors, átlátható közbeszerzések sokat lendítenének a dolgokon. 

– Ön az egyik legrégebb tisztségben levő RMDSZ-es polgármester, 1996-tól vezeti a községet. Ez nyilván összetett feladat, és kihívás is egyben. Munkáját jó csapat nélkül nehéz lenne hatékonyan végeznie. 

– Immár közel három évtizede vagyok Nagyernye polgármestere. Kiváló csapattal dolgozom. Kollégáim jól felkészült szakemberek, megbízhatók, összetartó munkaközösség vagyunk. Az alpolgármesterrel nagyon jól tudunk együtt dolgozni, a helyi tanácsosi testülettel szintén. Fontosnak tartom ez utóbbit kiemelni, hiszen a közösséget érintő döntéseket a tanács hozza meg, és ez nagy felelősség, akárcsak e döntések végrehajtása. Kihívás az is, hogy az emberekkel megértessük, elfogadtassuk céljainkat, terveinket, ezt megfelelően kommu-nikálni tudjuk, illetve, hogy elérjük, hogy aktívan részt vegyenek a közösségi életben. 

– Választási évben vagyunk. Pályázik-e újabb polgármesteri mandátumra? 

– Több beruházás van folyamatban Nagyernye községben, és sok projektünk nyert tavaly. Ezek előkészítése nem volt könnyű, és örülnék, ha polgármesterségem alatt sikerülne az összest megvalósítani. Ez az oka annak, amiért még egy mandátumra pályázni fogok, mindamellett, hogy szeretem a közösségemet, és továbbra is hatékonyan, alázattal akarom szolgálni a szülőföldem. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató