2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Észak-Korea hekkerekkel küzd a koronavírus ellen

A Pfizer vakcinájának technológiájához és a koronavírus okozta betegség gyógymódjához próbált hozzájutni Észak-Korea a Pfizer gyógyszergyártó számítógépes hálózatának feltörésével. 


Forrás. Euronews
Az erről szóló információt a dél-koreai hírszerzés a nemzetgyűlés hírszerzési bizottságának zárt ülésén mutatta be – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Az ülés részleteiről Ha Tae-keung parlamenti képviselő számolt be. Elmondta, hogy a hírszerzés arról tájékoztatta őket, hogy Phenjan megpróbált betörni a Pfizer számítógépes rendszerébe, hogy hozzáférjen a koronavírus elleni vakcina adataihoz, illetve a vírus okozta betegség gyógymódjához.

Határzár és következményei

Észak-Korea a világon elsőként, 2020 januárjában zárta le határait, hogy megakadályozza a szomszédos Kínából indult koronavírus-járvány átterjedésést az országra. A legfőbb vezető, Kim Dzsongun azt mondta, hogy Észak-Koreában egyetlen koronavírusos fertőzés sem történt, de szakértők szerint ez nem valószínű, mert Phenjan fő kereskedelmi partnere Kína.

A határzár nagy nyomás alá helyezte az amúgy is küszködő észak-koreai gazdaságot, amit a kommunista vezetés ballisztikusrakéta-kísérletei miatt kirótt nemzetközi szankciók is sújtanak. 

Nyugati elemzők szerint Phenjan több ezer, magasan képzett hekkert foglalkoztat, és már számos nagyvállalat, intézmény és kutatóközpont ellen indított számítógépes támadást, leginkább dél-koreai célpontok ellen.

Észak-Korea a hekkerek segítségével mintegy 300 millió dollárnyi kriptovalutát lopott az elmúlt hónapokban, hogy ebből finanszírozza a tiltott atomfegyver- és rakétaprogramját – áll egy néhány napja megjelent ENSZ-jelentésben.

Phenjan teljesen vírusmentesnek hirdeti magát, mégis nemzetközi segítséget kér

És bár Phenjan teljesen vírusmentesnek hirdeti magát, nemrég bejelentkeztek a koronavírus elleni oltásért, amelyből mintegy kétmillió adagot kaphatnak az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség (GAVI) adatai szerint. Ez a szervezet az ENSZ COVAX programjának koordinátora, amely a felügyeli az oltások beszerzését és eljuttatását a szegény országokba.

Ez az első hivatalos eset, hogy Észak-Korea nemzetközi segítséget kér a járvány alatt, noha az ország egészségügyi infrastruktúrája szakértők szerint egyáltalán nem alkalmas egy nagy léptékű járvány leküzdésére. 

Forrás. Euronews