2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Olteán Csongor MIÉRT-elnök, az Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára csütörtökön minden kormánybiztosi hivatalnak átiratot küldött, amelyben arra kéri őket, hogy nagyobb odafigyeléssel kövessék a 350/2006-os számú ifjúsági törvényben előírtak betartását. Ez a rendelet kötelezi ugyanis a megyeszékhelyeket, illetve a megyei önkormányzatokat, hogy külön alapot biztosítsanak az ifjúsági programok támogatására, továbbá lehetőséget biztosít a többi önkormányzatnak, hogy ifjúsági alapot hozzanak létre.

2017-ben a MIÉRT kezdeményezésére a képviselőház döntéshozó fórumként fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint a fent említett törvény értelmében minden önkormányzat elkülöníthet ifjúsági alapot. A MIÉRT által kidolgozott tervezetnek az volt a célja, hogy minden romániai település pénzügyi forrásainak függvényében támogathassa az ifjúsági szervezetek munkáját. Tekintettel arra, hogy addig csak a megyeszékhelyi önkormányzatok tudtak támogatást nyújtani az ifjúsági tevékenységekre, fontos volt megteremteni a lehetőséget a kisebb önkormányzatok számára is, mert az ifjúsági szervezetek súlyos pénzforráshiánnyal számoltak. 

Olteán Csongor felhívására lényegében azért volt szükség, mert az eddigi tapasztalatok szerint nagyon kevés önkormányzat alkalmazza a törvényt. Az államtitkár így arra kéri a megyei kormánybiztosi hivatalok (prefektúrák) illetékeseit, hogy figyeljék és kérjék az önkormányzatokat az ifjúsági alapokra vonatkozó törvény betartására.

„A MIÉRT nagy dolgot ért el 2017-ben, hiszen a kisebb önkormányzatoknak is lehetőségük van azóta támogatni az ifjúsági szervezetek tevékenységét. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy az előírt pénzügyi alapot csak azoknál az önkormányzatoknál különítik el, ahol erős képviselete van a fiatalságnak. Nos, én úgy gondolom, hogy a MIÉRT nem nézheti tétlenül ezt az „eljárást”, főleg azokban a megyékben, ahol az ifjúsági szervezetek hangsúlyosan jelen vannak. Kolozs megyében például a mai nap folyamán több ifjúsági szervezet fejezte ki nemtetszését Kolozs Megye Tanácsának, jelezve, hogy igényt tartanak az ifjúsági alapra” – mondta el Oltean Csongor.