2021. június 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Személy- és teherszállítók ellenőrzése

A Maros megyei rendőrség is bekapcsolódott a héten zajló országos és nemzetközi közúti ellenőrzésekbe. A személy- és teherszállítást végző hivatásos járművezetők vasárnapig, május 16-ig számíthatnak tüzetes közúti ellenőrzésekre. Az akció célja a közlekedési szabályok áthágása nyomán bekövetkező súlyos közúti balesetek számának csökkentése, illetve a járványügyi óvintézkedések betartása.

A forgalmi rendőrség május 10–16. között az unió tagországaiban egyidejűleg zajló Truck&Bus akció keretében autóbuszokat, kisbuszokat, személy- és teherszállító járműveket állít meg szúrópróbaszerűen, és ellenőrzi azokat, illetve a járművezetők dokumentumait.

A héten a 8+1 személynél nagyobb kapacitású személyautókat és a 3,5 tonnánál nagyobb engedélyezett össztömegű járműveket ellenőrzik. Az EU tagállamaként Románia is részt vesz az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) által kezdeményezett nemzetközi közlekedésrendészeti akciókban, amelyek célja a közlekedési balesetek megelőzése. 

Az ellenőrzések során a forgalmi rendőrök a megengedett sebesség betartását, a biztonsági övek használatát, a tachográf – mely rögzíti a jármű sebességét, a megtett út hosszát, a buszok és teherautók indulási és megállási időpontját – megfelelő működését, a vezetés és a pihenőidő betartását, a sofőrök és az általuk vezetett járművek iratait és a teherszállítmányokat kísérő dokumentumokat ellenőrzik. A teherszállítmányok esetében a megengedett sebesség mellett a szállítmány megengedett maximális súlyát, a megfelelő rögzítést, veszélyes áru esetében a vonatkozó szabályok betartását követik.

A TISPOL keretében az európai országok nagy részében a közlekedésrendészek tematikusan, mindig azonos céllal – tehergépjármű- és autóbusz-ellenőrzés, biztonsági öv ellenőrzése, sebességellenőrzés, az ittas vagy kábítószert fogyasztó vezetők kiszűrése, biztonsági öv használata, a pihenőidők betartása, a szállítmány súlya, fuvarlevél és naprakész szállítmányozási engedély, érvényes műszaki vizsga, gépjárműfelelősség-biztosítás –, egyidejűleg végeznek közúti ellenőrzéseket. Ezt követően az eredményeket egységes szempontok szerint összesítve és értékelve továbbítják az összesítést végző hálózatnak. Az így készülő statisztikák az Európai Bizottság döntéseinek, stratégiáinak alapjául szolgálnak.