2020. január 17., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagy bulit, tartalmas programot ígérnek

Idén augusztus 1-4. között szórakozhatnak a nyárádmentiek, de természetesen mindenkit szívesen látnak a szervezők. Nagykoncertek, sport-, ifjúsági és kulturális rendezvények, avató és díjazás egyaránt lesz a programban, zömében Nyárádszeredában. A rendezvény főtámogatója a Maros Megyei Tanács.

Az utóbbi évek megszokott rendszerében zajlik idén is a Nyárádmente fesztivál és az ezzel egybeeső nyárádszeredai városnapok. A négynaposra tervezett rendezvénysorozat tulajdonképpen ötnapos lesz, hiszen már június 31-én délután sor kerül az első eseményekre: Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök a szövetkezeti mozgalomról tart tájékoztatót Szeredában, majd a városi könyvtárban bemutatja egyik könyvét. Aznap este kerül sor Mikházán a tájházavatóra is. A fesztivál hivatalos megnyitója augusztus elsején délután lesz a szeredai művelődési házban. Ezután fotótárlat-megnyitó következik, de ez a nap a több évszázados hagyományú országos szeredai „vásárnap” ideje is, és légvárakat is felállítanak a piacon a gyerekek számára. Este megnyit a főtéri borudvar is, ahol hazai és magyarországi nedűket lehet kóstolni.

 Négy este nagynevű együttesek koncerteznek
Fotó: Gligor Róbert László/archív


A programok „sűrűje” pénteken, 2-án kezdődik, délelőtt a sportcsarnokban kézilabdatorna lesz, a főtéri nagyszínpadon tartják a hagyományos nyárádmenti néptánctalálkozót, amelyet a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a Bekecs Táncszínház közös néptáncelőadása követ. Az ifjúsági szervezetekkel partnerségben megnyílik az ifjúsági udvar is, ahol a fiatalokat (is) érintő tematikus kulturális, ifjúsági, társadalmi és tudományos előadások lesznek.

A szombati nap főként a sportról szól: a szeredai gát fölött off road autós verseny lesz, a sportbázison focitorna kezdődik, és kerékpártúra is rajtol innen. Azon a héten gyermeklovastábor zajlik Jobbágyfalván Pászka Lehel irányításával, a tanultakat délután a szeredai lovas tanyán mutatják be, ahol délelőtt barantabemutató is lesz. Ezen a napon rendezik meg a hagyományos tűzoltó-találkozót is, és továbbra is várják az érdeklődőket az ifjúsági udvarba, a felnőttek betérhetnek a borudvarba, míg a gyerekeket a Bekecs együttes Mátyás király igazságai című táncjátékára várják. Szombaton megnyílik és vasárnap folytatódik a hagyományos kézművesvásár Szereda főterén, vasárnap reggel terepfutóverseny is rajtol. A gyerekeknek a helyi pedagógusok és civil szervezetek egész napos képességfejlesztő és szórakoztató játékokat szerveznek, ugyanis idén elmarad a nyárádmenti családoknak szóló nyárádszentlászlói Gézengúzok fesztivál. A nagyszínpad előtt délután kerékpáros ügyességi bemutatót tart Orbán Gabi. 

A fesztivál keretében a szeredai önkormányzat szeretné azokat díjazni, akik sikereikkel a város nevét ismertebbé tették, így nem hagyják szó nélkül, hogy a tűzoltó-gyerekcsapat megyei első és második díjat szerzett, a gyerek focisták kupagyőztesek lettek egy luxemburgi tornán, a Bocskai líceum és a Deák Farkas iskola diákjai országos díjakat hoztak haza – mindannyian átvehetnek egy-egy kitüntetést vasárnap este.

Természetesen a zene kedvelői sem maradnak programok nélkül, számukra nem is akármilyen fellépőket szerződtettek a nagyszínpadra. Csütörtökön este az Ismerős Arcok lép közönség elé, pénteken este Tóth Kati hegedűjátéka vezeti fel a Zanzibár koncertjét, majd „levezetőként” retróbuli lesz az ifjúsági udvarban. Szombaton este már a keményebb műfaj kedvelői vehetik át a teret, a Rocksuli lesz az előzenekar a Tankcsapda koncertjén (ami viszont belépős lesz – a szerző megjegyzése), ezt „ördögi buli” követi ugyancsak az ifjúsági udvarban. Vasárnap már délután elkezdődik a bulizás, az ifjúsági udvarban Póra Zoliék gyerekkoncertjének örülhetnek a kicsik, míg a nagyszínpadon Kiss Kata előzi meg a visszatérő Kowalski meg a Vega fellépését. A Nyárádmente fesztivál vasárnap éjfél előtt tűzijátékkal zárul.

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát, ezért arra kérnek minden érdeklődőt, hogy figyeljék a szeredai az önkormányzat, a Nyárádmente Kistérségi Társulás és a Nyárádszeredai Ifjúsági Szervezet közösségi oldalait, ugyanakkor a nyaradmentefesztival.ro honlapot is, mert idén főleg az említett felületeken népszerűsítik a rendezvénysorozat programjait.