2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lezárták a rozoga fahidat Sóváradon

Sóváradon van egy rozoga fahíd, amelyet lezártak a forgalom elől, mert rálépni is életveszélyes.  Kérdésünkre Bíró Csaba polgármester elmondta, hogy 2017-ben a tavaszi esőzések miatt a falu Túl a vízen részén készítettek  egy elkerülő utat. A falu közepén volt egy cserepes híd, amely tönkrement, lésőbb a katonasággal újraépítették, mivel a megyei útszakaszon van.

Fotó: Nagy Tibor


A falu közepén volt egy cserepes híd, amely tönkrement, lésőbb a katonasággal újraépítették, mivel a megyei útszakaszon van. Ugyanakkor esőzésekkor a híd fel- és lejárati oldala nagyon megrongálódott,  a faszerkezet is annyira tönkrement, hogy nem volt járható, le kellett zárni. Van a falu alsó végén egy betonhíd a Küküllő felett, 2012-ben építették, oda  készítették a kerülő utat.  Az esőzések miatt az út megcsúszott – úgy is hívják, hogy Suvadozás –, az elkerülő utat elmosta a víz, leszakadt. Erre a kormány sürgősségi alapjából kaptak  400 ezer lejt,  hogy a 30 méteres útszakaszt újraépítsék, az oda vezető utat felújítsák, illetve  a 7 hektáros terület vízmentesítésére dréncsöveket helyezzenek az egész terület alá, több mint két méter mélyen, hogy összegyűjse a talajvizet, és meggátolja a csúszást. 

Nagy munka volt, de 2019-ben sikerült befejeznünk.  A közlekedés most azon az úton folyik.  159 személy maradt ellátás nélkül, sem mentőautó, sem tűzoltóautó nem tudott odamenni. Most ez is megoldódott – magyarázta Bíró Csaba, majd folytatta: a DJ 135-ös útszakasz, ami Maros megyét összeköti Hargita megyével, áthalad a településünkön. A Vágás utcán bejön a megyei út, és beletorkollik az országútba, a DN 13A-ba, ez pedig onnan folytatódik. 2,4 kilométer utunk van Hargita megye határáig,  Itt megtörténtek a tulajdonba helyezések, tehát az útszakaszt  felmérték,  a megyei tanács tulajdonába került, ugyanúgy ez a központi híd is. Ennek a hídnak az újjáépítésére már megvolt a versenytárgyalás, megvan a nyertes kivitelező, ami azt jelenti, hogy az idén hozzáfoghatunk a híd megépítéséhez, lebontjuk a régi fahidat, és helyette  betonhíd fog épülni. A kivitelező ígérete szerint márciusban, ahogy az idő engedi, és a Küküllő szintje is megfelelő lesz, nekifognak a munkálatoknak. A megyei tanács felügyelete alatt és a mi közreműködésünkkel. 


Fotó: Nagy Tibor


A falu közti útszakasz is aszfaltszőnyeget kap, a falu határán, a belterületen kívül levő útszakasz egyelőre csak kövezett útként lesz megépítve a megyehatárig. A Hargita megyeiek is végzik a maguk részét, Siklódig már a közterületen belül dolgoznak. Nekik 7 kilométer szakaszuk van a megyehatárig. Ha minden rendben lesz, reméljük, ez is hamarosan megvalósul. Kiadtuk a tervezésre szóló  urbanisztikai bizonylatot, hogy tervezzék meg az útszakasz megjavítását ugyanúgy sáncokkal, járdákkal együtt, s ahol nem lehet járdát, ott fedett sáncokat építünk. Így próbáljuk szélesíteni az utat – mondta a polgármester.