2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a Nagyteremben február 19-én, szombaton 18 órakor az Agatha Christie-krimiből készült A láthatatlan hóhér „...és már senki sem!” című előadást játsszák Gáspárik Attila rendezésében. 20-án, vasárnap 18.30-tól a Kisteremben Dálnoky Réka –Székely Csaba – Elise Wilk Nem történt semmi című darabja, a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös produkciója látható. Rendező: Sebestyén Aba. 21-én, hétfőn 18 órától és 19.30-tól a Tandori Dezső Madárzsoké című performansz van műsoron a Kisteremben, Keresztes Attila rendezésében. 25-én, pénteken 18 órától a Nagyteremben Radu Afrim Grand Hotel Retromadár című színművét lehet megnézni a szerző rendezésében.


Nem történt semmi – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat



Felfüggesztették az online jegyvásárlást

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, tekintettel a koronavírus-járvány okozta helyzetre, február 1-től egy hónapra felfüggesztette az online jegyvásárlást. A már megvásárolt jegyek érvényesek maradnak. Foglalásért a színház jegypénztárát lehet hívni a 0365-806-865 telefonszámon (hétfőtől péntekig 9–18 óra között), illetve a secretariat©teatrunational.ro e-mail-címen, valamint a Tompa Miklós és a Liviu Rebreanu társulat Facebook Messengerén is jelezhetők az ilyen jellegű igények. Jegyvásárlásra  kizárólag a jegypénztárnál van lehetőség, a megtekinteni kívánt előadás napján, hétköznaponként a nyitvatartás teljes ideje alatt, hétvégente az előadás előtt 2 órával. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki torlódás a jegypénztár előtt, arra kérik a nézőket, hogy jegyeiket mielőbb váltsák ki (az előadás napján, a program szerint).

A Függöny a Spectrumban

A marosvásárhelyi Spectrum Színházban február 25-én, pénteken 19 órakor a Függöny című előadást játsszák. A darabot P. Kincses Emese regénye alapján Kincses Elemér rendezte. Jegyek a színház pénztáránál kaphatók előadás előtt. Helyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. Egy jegy 20 lejbe, kedvezményes áron 15 lejbe kerül.

Az Ariel színház műsora

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban február 20-án, vasárnap délelőtt 11 órától a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz című mesejáték látható Sramó Gábor rendezésében. 23-án, szerdán 13 órától a Viszlek magammal című, 14 éven felülieknek ajánlott, interaktív diákelőadás van műsoron, rendező, drámapedagógus: Tóth Zoltán. A járványhelyzet miatt az előadásokra a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen helyet kell foglalni: a mesejátékra a 0740-566-454-es, a diákelőadásra a 0747-942-181-es telefonszámon (sms-ben is) vagy a rablopandur@yahoo.com e-mail-címen. A 12 évnél idősebb nézők a védettség bizonyításával vehetnek részt az előadásokon, a maszk viselése 6 év fölött kötelező.

Bemutató az Arielben

A Kerekerdő közepében című zenés-dalos mesejáték bemutatójára várják az Ariel színház közönségét február 25-én, pénteken 18 órakor. A Zelk Zoltán meséire épülő produkciót Barabás Olga rendezte, dalszerző, énekes-bábos mesélő Cseke Péter, akit Dull János kísér számtalan hangszeren. A díszletek és a bábok Iszlai Erika tervező munkái, munkatársa Matei Emanuela volt. Az előadásra helyfoglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon naponta 9–13 óra között. 

Pál utcai fonóban

A Napsugár néptáncegyüttes és a Maros Művészegyüttes Pál utcai fonóban című előadását mutatják be február 18-án, pénteken 17 órakor, majd 19-én, szombaton 10 órakor a kövesdombi székházban. Az előadás a farsang idején, hosszú téli estéken zajlott székelyföldi mulatozásokba nyújt betekintést, Korond, Pálpataka, Sófalva, Nyárádselye, Szászcsávás, illetve a Székely Mezőség táncait vonultatva fel. Meghívott: Gyepesi László. A műsort rendezte Füzesi Albert, zenél a Maros Művészegyüttes zenekara. Jegyek a helyszínen kaphatók, előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon. Belépésnél fel kell mutatni a védettségi igazolást.

Kamarazeneest

Február 22-én, kedden 19 órakor kamarazeneestre kerül sor a Kultúrpalota kistermében. Zenél a Tiberius vonósnégyes, meghívott Bartha Lajos (mélyhegedű). Műsoron: Mozart- és Schubert-művek.

Szimfonikus hangverseny

Szimfonikus hangversenyre várják a klasszikus zene kedvelőit február 24-én, csütörtökön 19 órakor a Kultúrpalota nagytermébe. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Cser Ádám magyarországi karmester vezényli, szólót játszik Viniciu Moroianu zongoraművész. Műsoron: Lipatti-, Franck-, Csajkovszkij-művek.

Bocskai István fejedelemre emlékeznek

Idén a február 21-i fejedelemválasztás emléknapját megelőző hétvégén kerül sor Nyárádszeredában az ünnepi rendezvénysorozatra. 19-én, szombaton 19 órától Kilyén Ilka színművésznő jelenlétében irodalmi kávéházban zajlik beszélgetés a helikoni társaság kerettémában a Csámborgó vendéglőben. Vasárnap délelőtt a főtéri református templomban ünnepi istentiszteleten rövid megemlékezést tartanak, a köszöntők után a helyi középiskolások műsora következik, majd megkoszorúzzák a fejedelem mellszobrát. 16 órától író-olvasó találkozóra kerül sor a művelődési ház nagytermében, Kádár Annamária pszichológus Életbátorság és Valódi példaképek című könyveit ismerhetik meg az érdeklődők.

Molnár Dénes-emlékdélelőtt

Február 19-én, szombaton délelőtt 11 órától Molnár Dénes, 22 éve elhunyt marosvásárhelyi grafikusra, festőre, karikaturistára, tanárra emlékeznek a Bernády Házban, ahol Képmesék címmel nyílt kiállítás az alkotó hagyatékából. Az eltávozott művész emléke előtt családtagjai, barátai, ismerősei tisztelegnek. Filmfelvételek vetítésére is sor kerül, emellett Molnár Dénes kiadott albumaiba, könyveibe, a róla megjelent újságcikkekbe is belelapozhatnak az érdeklődők.

Másik világ – táncos beszélgetés a csángó magyarokról

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete, a Pro Folk Dance Egyesület és a Maros Művészegyüttes közös szervezésében a gyimesi és moldvai csángó magyarok életével, hagyományaival, szokásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők február 23-án, szerdán 19 órától a Maros Művészegyüttes kövesdombi székhelyén. A Másik világ című műsorban Sára Ferenc gyimesi koreográfus előadása hallható, melyet kiegészítenek a csángó magyarok táncai, népdalai, népzenéje, a gyimesközéploki Virics együttes, az Öves együttes, Kásler Magda, Varró Huba és táncosai, a Napsugár Néptáncegyüttes és a Maros Művészegyüttes előadásában. A műsort szerkeszti Barabási Attila Csaba. Az eseményen megtekinthető lesz a Marx József Fotóklub Csángó világ című kiállítása. A részvételhez a védettségi zöldigazolvány felmutatása szükséges. A belépés díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon.

Csütörtök a múzeumban – Eugen Gâscă művei 

Február 24-én, csütörtökön 17 órától a Kultúrpalota II. emeletén Cora Fodor művészettörténész, a Maros Megyei Múzeum kutatója román nyelvű tárlatvezetést tart az Eugen Gâscă műveit felvonultató időszakos kiállításon, amelynek látogatását április 29-ig meghosszabbították. A belépti díj 16 lej, a nyugdíjasjegy 8, a diákjegy 4 lej. A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Jegyfoglalás a pr@muzeulmures.ro e-mail-címen, illetve a 0749-912-992-es telefonszámon. Jegyek online a múzeum honlapján, személyesen az esemény helyszínén vásárolhatók, a rendelkezésre álló helyek függvényében (15 személy/vezetés).

Both Gyula fotókiállítása

Both Gyula, a Marx József Fotóklub elnöke hatvanadik születésnapja alkalmából nyílik ünnepi kiállítás február 18-án, pénteken 18 órától a fotóklub székhelyén, a marosvásárhelyi vár Szűcsök bástyájában. 

Csángóföldi reflexiók – a Bernády Házban

Csángóföldi reflexiók címmel nyílik meg a csernátoni Ika Képzőművészeti Alkotóműhely tárlata február 24-én, csütörtökön 17 órától Marosvásárhelyen, a Bernády Házban. A kiállítást méltatja Nagy Miklós Kund művészeti szakíró, közreműködik a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Kamarakórus. A tárlat kurátora Székely Géza képzőművész.

Medve – Dezső László fotói

A Bernády Ház emeleti kiállítótermében Dezső László EFIAP-fotóművész, természetfotós Medve című könyve illusztrációinak nagy méretű fényképeiből nyílt kiállítás.

Balázs Mihály grafikai tárlata

A marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében megnyílt Balázs Mihály grafikai kiállítása.

Spectrum – Mana Bucur kiállítása

A marosvásárhelyi, George Enescu utca 2. szám alatti Art Nouveau galériában megnyílt Mana Bucur Spectrum című egyéni kerámia- és grafikakiállítása. A kiállítás február 27-ig, keddtől péntekig 10-15 óra között, szombaton 10-12 óra között látogatható.

IV. EKEArt fotóbiennálé

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya szervezésében megnyílt a IX. EKEArt fotóbiennálé a Studium Hub inkubátorházban, a Bolyai tér 15. szám alatt (a volt Oroszlán vendéglő épülete). Mintegy 70, tájfotózás, kulturális örökség, makrofotográfia és vadvilág kategóriában készült fénykép tekinthető meg itt február 23-ig, szerdáig munkanapokon 9-19 óra között, szombaton 9 órától 13.30-ig.

A Magyar Képtár állandó tárlata

A Maros Megyei Múzeum művészeti osztályának szervezésében, a Kultúrpalota bal szárnyának harmadik emeletén megnyílt a Magyar Képtár (1850–1920) állandó tárlata. A kiállítás elsősorban a képtár megalapítását biztosító gyűjtemény festményeit mutatja be, melyekhez két új szerzemény, Körösfői-Kriesch Aladár Három gyermek és Hegedűs László Herkules válaszúton című reprezentatív festményei társulnak. Ugyanakkor régóta ki nem állított képek is láthatók, összesen majdnem 80 műtárgy tekinthető meg a tárlaton.


Közlemény 9 órával korábban

A gázár emelésének előjele 9 órával korábban

Erről jut eszembe 9 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 9 órával korábban

Hírek 9 órával korábban

Széltündér, libbenő 9 órával korábban

Három a feszt! 9 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató