2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem történt semmi – a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében december 18-án, szombaton és 19-én, vasárnap 18.30-kor a Yorick Stúdió és a Tompa Miklós Társulat közös produkciója, Dálnoky Réka–Székely Csaba–Elise Wilk Nem történt semmi című, a metoo mozgalom témájára írt balladája látható Sebestyén Aba rendezésében. Szereplők: B. Fülöp Erzsébet, Nagy Dorottya, Korpos András, Bálint Örs, Henn János, Gecse Ramóna és Berekméri Katalin. Jelmeztervező: Oláh Réka, díszlettervező: Sós Beáta, zeneszerző: Cári Tibor, rendezőasszisztens: Talán Vanda. Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott.  

Karácsonyi pásztorocskák

A Tompa Miklós Társulat Csodaházikó-sorozata december 23-án, csütörtökön a Karácsonyi pásztorocskák című gyermekelőadással folytatódik, a műsort 17 és 19 órától lehet megtekinteni a színház Nagytermében. A színház társulata Tamási Áron: Karácsonyi pásztorocskák című meséje ihlette betlehemes játékkal kedveskedik a legkisebbeknek, előadásukat a Boróka néptáncegyüttessel közösen mutatják be. Szereplők: Benő Kinga, Ferenczi H. István, Kádár Noémi, Tollas Gábor, Varga Andrea; projektvezető: Benő Kinga; tánckarvezető: Varró Huba; díszlettervező: Lukács Vanda; ügyelő: Szakács László. Az 5 lej értékű jegyek a színház nagytermi jegypénztárában (hétköznapokon 9 és 18 óra között, telefon: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalán válthatók. A járványügyi szabályozások miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések betartásával történik. Az előadást – jellege miatt – kizárólag magyar nyelven lehet követni.

Covid–19 – ősbemutató a Spectrum Színházban

December 17-én, pénteken este 7 órától a Spectrum Színház Kincses Elemér Covid–19 című tragikomédiáját mutatja be. A darab párhuzamot von két kor tragikus élethelyzete között, bemutatva, hova „fejlődött” az Istentől fokozatosan elforduló emberiség morálja a „sötét’’ középkortól napjainkig. Rendező Kincses Elemér, szereplők: Márton Emőke Katinka, Szász Anna, Pál Hunor, Tatai Sándor. A pandémia miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések szigorú betartásával, a védettség igazolásával történik. Jegyek a helyszínen kaphatók. Telefonos jegyfoglalás: 0744-301-875.


Covid–19 



Pilinszky-est a Spectrumban

Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalomából december 19-én, vasárnap este 7 órakor ünnepi estre kerül sor a Spectrum Színházban. Fellépnek a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum dráma tagozatos diákjai, zenél Gyárfás Renáta, Tompa Sára és Oláh Csongor, illetve a Bolyai Farkas Elméleti Líceum zeneköre. A belépés díjtalan, de zöldkártyához kötött, a helyek számának korlátozása miatt regisztráció szükséges. Az előadást élő közvetítésben is követni lehet az esemény oldalán. Érdeklődni a 0773-933-563-as telefonszámon vagy laszlozsuzsacsilla@gmail.com e-mail-címen.

Mesejátékok az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban december 17-én, pénteken 18 órától A legszebb ajándék című mesejátékra várják a gyermekeket és felnőtt kísérőiket. Az ünnepre hangoló bábelőadást Lev Tolsztoj Pánov bácsi karácsonya című meséje alapján Pávai Csanád írta, rendező: Gavril Cadariu. 19-én, vasárnap délelőtt 11 órától a Gabi és a repülő nagypapát játsszák az Ariel színházban, rendező Vidovszky György. Az Ariel színház előadásaira a korlátozott helyek száma miatt előzetesen helyet kell foglalni a 0740-566-454-es telefonszámon naponta 9–13 óra között. A 12 évnél idősebb nézők a védettség bizonyításával vehetnek részt az előadásokon, a maszk viselése 6 év fölött kötelező. 

Adventi kalendárium – videósorozat

Az Ariel színház videósorozatot indított Facebook-oldalán Adventi kalendárium címmel. Karácsonyra készülődve a színház művészei mindennap egy-egy verssel, mesével és egyéb meglepetésekkel várnak kicsiket és nagyokat a képernyők elé. Bővebb tájékoztatás a https://bit.ly/Ariel_adventi_kalendarium linken.

Paradicsom kőkertjében 

December 20-án, hétfőn este 7 órától a Maros Művészegyüttes Paradicsom kőkertjében című néptáncelőadását adja elő a Kultúrpalota nagytermében. A műsor címét az egyik legrégebbi karácsonyi ének adja, amely csak az archaikus zenei réteget őrző tájakon maradt fenn. Az előadás karácsonyi szokásokat elevenít fel táncjelenetekbe ágyazva úgy, hogy eredetiségük ne sérüljön. Rendező-koreográfus: Varga János. Énekel Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes zenekarának kíséretében. Zenekarvezető Moldován Horváth István. Jegyek a helyszínen kaphatók, előzetes helyfoglalás a 0757-059-594-es telefonszámon. A belépéshez a védettség bizonyítása szükséges.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertje

December 19-én, vasárnap 18 órától a Kultúrpalotában lép fel az 1982-ben alakult Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar adventi hangversenykörútján Borszéken, Gyergyóújfaluban, Déván és Gyulafehérváron is szerepel.

Rendkívüli kórushangverseny

Hagyományos karácsony címmel rendkívüli kórushangversenyre kerül sor december 20-án, hétfőn 19 órakor a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánián. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyes karát György Levente és Albert Zsuzsa Katalin vezényli. Műsoron: a vidék hagyománykincsének dalai.

Szórványriportkötet-bemutató a Bernády Házban 

December 17-én, péntek délután 5 órától a Bernády Házban mutatják be Szucher Ervin marosvásárhelyi újságíró legújabb szórványriportkötetét. A Fehér Hollók sorozatban, a Világhírnév Kiadónál megjelent Végvárak omladozó falai (III.) – Élő lelkek holt vidéke című könyvet Ötvös József nyugalmazott lelkész, volt esperes méltatja, és a szerzővel beszélget. Az est házigazdája Bögözi Attila, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének igazgatója. A kötetet a Bernády Házban, a Kobak könyvesboltokban és a marosvásárhelyi főtéri újságosstandon lehet megvásárolni, illetve a Facebookon lehet megrendelni. 

Bodolai Gyöngyi könyvbemutatója

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület szervezésében december 18-án, szombaton délután 5 órától tartják Bodolai Gyöngyi A pécsi orvoskar oktatói Marosvásárhelyen című interjúkötete bemutatóját a marosvásárhelyi a Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály termében. Bevezetőt mond dr. Ádám Valérián, az egyesület elnöke. A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karának 66 oktatójával készült interjúk szerzőjével munkatársa, Vajda György, a Népújság szerkesztője beszélget.

Könyvbemutató az Arielben

Cseke Péter Emberkert című könyvét mutatják be december 18-án, szombaton 17 órától az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében. A könyv Bölöni Domokos szerkesztésében jelent meg a Juventus Kiadónál. A rendezvényen a védettség bizonyításával lehet részt venni.

XV. Gyöngykoszorúk Gyöngye és Szabó Pál-díj

A Maros Művészegyüttes, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Pro Folk Dance Egyesület december 18-án, szombaton 15 órától szervezi meg a tizenötödik Gyöngykoszorúk Gyöngye évzáró néptánctalálkozót. A rendezvény keretében átadják az EMKE alapította Szabó György Pál-díjat, amellyel azokat a közösségeket, szervezeteket, személyeket jutalmazzák, akik településükön elindították és működtetik a Gyöngykoszorú-mozgalmat. A találkozón fellépnek Maros megyei ifjúsági néptánc-együttesek, a Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő legjobbjai, a gálát a Maros Művészegyüttes előadása zárja. Helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon. A rendezvényen a járványügyi előírások betartásával lehet részt venni.

Gondolatok karácsony előtt

A Kemény Zsigmond Társaság december 28-án, szombaton 17.30 órakor  tartja következő „összejövetelét”. Meghívottjuk Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök, aki Csíky Boldizsár kérdéseire válaszol. A válaszokból kirajzolódik, hogy a nyugalomba vonuló lelkipásztort többek között a papi szerepvállalás mai problémái, a vallás és társadalom viszonya, a ’89-es fordulat előtti idők továbbélésének nyomasztó jelenléte, az erdélyi magyar egyházak életszerűbbé tétele foglalkoztatja. Az eseményt az Erdélyi Magyar Televízió a fenti időpontban sugározza, az adást  december 20-án, hétfőn 14 órakor megismétli.   

Karácsonyi Vizi Akusztik a Kottában

December 19-én, vasárnap 18 órától Karácsonyi Vizi Akusztik címmel kerül sor online eseményre a Marosvásárhelyi Rádió Kotta című műsorában. Tekintettel az elmúlt egy év kihívásaira, egy meghittebb, ünnepibb, beszélgetősebb, sok jó dallal fűszerezett találkozóra várják Vizi Imrével a hallgatókat az online térben és a rádió hullámhosszán. 

Karácsonyi reflexiók – koncert

December 22-én, szerdán 18 órakor a Karácsonyi reflexiók című műsor hallgatható meg a Marosvásárhelyi Rádióban. Ez egy olyan, Krisztus földi születésének emléknapja köré szerveződő könnyűzenei vállalkozás, melybe a kortárs erdélyi szcéna legkiválóbb aktív együttesei (Koszika & The Hotshots, Titán, Funkorporation, Eztán) delegálják a tagokat. A kezdeményezők célja az ünnepek ünnepével kapcsolatos érzéseik, gondolataik, álmaik megjelenítésével a csak karácsonyra jellemző hangulatok és lelki rezgések visszatükrözése. A klisémentes összeállítást irodalmi anyagokkal díszítik fel, a karácsonyhoz méltón. Zenészek: Koszorus Krisztina (ének, effektek), ifj. Boér Károly (gitár, ének), Bajusz Gábor (ütős hangszerek), Ila Gábor (billentyűs hangszerek), Sándor László (basszusgitár).

Eugen Gâscă festményei a Kultúrpalotában

A Maros Megyei Múzeum és a kolozsvári Quadro Galéria szervezésében Eugen Gâscă festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Marosvásárhelyen, a Művészeti Múzeumban, a Kultúrpalota jobb szárnyának második emeletén. Kurátorok: Székely Sebestyén, a Quadro Galéria igazgatója, Cora Fodor, a Maros Megyei Múzeum kutatója és Ioan Şulea, a múzeum osztályvezetője. A kiállításon a Marosvásárhelyi Művészeti Múzeumnak adományozott képek kapnak fő hangsúlyt, de az ország más múzeumai és műgyűjtői által kölcsönadott munkák is bemutatásra kerülnek. A kiállítás február 18-ig látogatható keddtől péntekig 9–16, szombaton és vasárnap 9–14.30 óra között.

Szerkeszti: Nagy Székely Ildikó

Közlemény 15 órával korábban

A gázár emelésének előjele 15 órával korábban

Erről jut eszembe 15 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 15 órával korábban

Hírek 15 órával korábban

Széltündér, libbenő 15 órával korábban

Három a feszt! 15 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató