2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem történt semmi – a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében október 8-án, hétfőn és 9-én, kedden 18.30-tól a Yorick Stúdió és a Tompa Miklós Társulat közös produkciója, Dálnoky Réka–Székely Csaba–Elise Wilk Nem történt semmi című, a metoo mozgalom témájára írt darabja látható. Rendező: Sebestyén Aba. Szerepelők: B. Fülöp Erzsébet, Nagy Dorottya, Korpos András, Bálint Örs, Henn János, Gecse Ramóna és Berekméri Katalin. Jelmeztervező: Oláh Réka, díszlettervező: Sós Beáta, zeneszerző: Cári Tibor, rendezőasszisztens: Talán Vanda. Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott. A színházi jegypénztár hétfőtől péntekig 9–19 óra között, illetve előadások előtt egy órával tart nyitva, telefonszám: 0365-806-865. Online jegyvásárlás a biletmaster.ro honlapon. A nézők kizárólag QR-kóddal ellátott oltásigazolással (melynek érvényessége az oltás után 10 nappal kezdődik), illetve a fertőzésen való átesésről szóló igazolással (amely a megfertőződéstől számított 15. és 180. nap közötti időszakban érvényes) vehetnek részt.

Az Ariel színház műsora

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban, a nagyteremben november 10-én, szerdán 18 órától A varázstükör című mesejátékot lehet megtekinteni Sramó Gábor rendezésében. 12-én, pénteken szintén 18 órától a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz című mesét adja elő a társulat a nagyteremben. Rendező: Sramó Gábor. Mindkét mesejáték az 5 éven felüli nézőknek ajánlott. A helyek száma a járványügyi helyzet miatt korlátozott, ezért előzetes telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon. Az Ariel színház előadásaira a 12 év alatti gyermekek korlátozás nélkül mehetnek, a 12 év fölötti nézők azonban csak a következő igazolások egyikével vehetnek részt az előadásokon: oltásigazolás; 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszteredmény; 48 óránál nem régebbi, negatív (akkreditált vizsgálóközpontban elvégzett) antigéngyorsteszt-eredmény; a fertőzésen való átesésről szóló igazolás, amely a megfertőződéstől számított 15. és 180. nap közötti periódusban érvényes. 


Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz



Kamarazeneest a Kultúrpalotában

November 11-én, csütörtökön 19 órától kamarazeneestre várják a klasszikus zene kedvelőit a Kultúrpalota nagytermébe. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóna és a Marosvásárhelyi TVR közös szervezésében zajló esten fellép a Tiberius vonósnégyes: Molnár Tibor – I. hegedű, Lokodi Károly – II. hegedű, Molnár József – mélyhegedű, Zágoni Előd – gordonka, meghívottak: Gulyás Márta és Sántha Huba zongoraművészek. Műsoron: Schumann-, Schubert- és Mozart-művek. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál, online az Eventbook honlapján kaphatók. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia koncertjein a 12 év fölöttiek kizárólag QR-kóddal ellátott oltásigazolással, illetve a fertőzésen való átesésről szóló igazolással vehetnek részt. 

Kodály-epigrammák költői világa

Fedezzük fel együtt! címmel tartanak nyilvános zeneórát november 8-án, hétfőn 17 órától a marosvásárhelyi Bernády Házban. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem szervezésében Makkai Gyöngyvér tanárnő és nyolc zene szakos hallgatója Kodály Zoltán 9 epigrammájának költői világába vezeti be az érdeklődőket. Fellépnek: Abodi-Nagy Blanka (III. év), Bordi Panna-Adrienn, Sövér-Benedek Tímea (mesteri II. év) – ének; András Zsolt (I. év), Tókos Roland (III. év), György Andrea, Bordi Panna-Adrienn, László Attila, Molnár Endre (mesteri II. év) – hangszer. Műsorvezető: Bordi Panna-Adrienn (mesteri II. év). Zongorán kísér Makkai Gyöngyvér tanárnő. A belépés díjtalan, a résztvevők száma a járványügyi helyzet függvényében alakul.

Káli István könyvbemutatója

November 5-én, pénteken 17 órától a marosvásárhelyi Studium Prospero Kulturális Központ előadótermében (Forradalom utca 8. szám) mutatja be a Mentor Könyvek Kiadó a Prae Kiadóval (Budapest) közös gondozásban megjelent új könyvét, Káli István Klastrom utca kettő című regényét. A szerzővel Markó Béla beszélget. 

Az örmény kultúra napjai

November 5-étől, péntektől 7-ig, vasárnapig zajlik Marosvásárhelyen az Örmény kultúra napjai rendezvénysorozat a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület szervezésében. Pénteken 16 órától a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében Örmények közöttünk és velünk Erdélyben címmel Csiky Gergely drámaíró emlékére tartanak tudományos ülésszakot az író  halálának 130. évfordulója alkalmából. Szombaton délelőtt 10 órától a Kultúrpalota kistermében Erdélyi irodalmi kaleidoszkóp címmel zajlik előadás-sorozat. Előadást tart Demény Péter, Kilyén Ilka, László Lóránt, dr. Nagy Attila, Sebestyén Spielmann Mihály, Székely Emese, közreműködik Kilyén Ilka és az Aurora Borealis együttes. A Néprajzi Múzeumban délben 12.30-tól örmény népviseletek tekinthetők meg, a múzeumi kiállítás, amelynek megnyitóján közreműködik Kalamár György, Simó Júlia és az Aurora Borealis együttes, két hétig látogatható. Déli 12 órától 14 óráig Fazakas-Kató Klára és Dobribán Annamária online kézműves-foglalkozást tart gyermekeknek és felnőtteknek. A foglalkozáshoz előzetesen kiosztják a hozzávalókat tartalmazó csomagokat, a részvétel regisztrációhoz kötött. Vasárnap déli 12 órától A Csiky család nyomában Marosvásárhelyen címmel zajlik vezetett városnéző körút a főtéren, indulás a polgármesteri hivatal épületétől. A programokon zöldigazolvánnyal lehet részt venni, a rendezvénysorozat az Marosvásárhelyi Örmény – Magyar Kulturális Egyesület Facebook-oldalán is követhető.  

Miklóssi Szabó István novelláskötete

November 9-én, kedden 18 órától mutatják be a marosvásárhelyi Gemma Book Caféban (Bolyai utca 10. szám) Miklóssi Szabó István Gyémántmozaik című novelláskötetét. A szerzővel a kötet szerkesztője, Vida Gábor beszélget.

27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

November 11-én, csütörtökön kezdődik, és 14-én, vasárnap zárul a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A világjárvány miatt a tulajdonképpeni vásár idén is elmarad, a rendezvény kulturális rendezvényeit viszont meg lehet tartani.

Kiemelt rendezvények

11-én, csütörtökön 19 órától a Saját Faust című új, önálló esttel jelentkezik Bogdán Zsolt Jászai Mari- és UNITER-díjas színművész, aki ezúttal az idén 70 éves Markó Béla költő lírai életművének keresztmetszetét viszi színpadra a Nemzeti Színház Nagytermében. Az előadás megtekintése jegyvásárláshoz kötött.

12-én, pénteken 18 órakor szintén a Nagyteremben Marosvásárhely, az irodalom bölcsővárosa címmel kezdődik irodalmi est. Meghívottak: Demény Péter, Káli Király István, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor, a beszélgetést Mészáros Sándor moderálja. A rendezvényre a belépés ingyenes, de előzetes helyfoglaláshoz kötött. 

13-án, szombaton délelőtt 11 órától Bíró Eszter és zenekara Időradír című interaktív gyermekkoncertjére kerül sor, ide is előzetes, ingyenes helyfoglalás szükséges. 17 órától a színház Underground-termében zajlik a Könyv és fazék, avagy mit takarnak a betűk arról, ami a fazékban fő? című esemény, amelynek meghívottjai – Szabó Cserna András, Darida Benedek, Király Kinga Júlia, Kiss Judit Ágnes és Nyáry Krisztián – a főzésről és az irodalomról beszélgetnek. Ide is helyfoglalás szükséges. Az eseménysorozat zárórendezvénye, az És Romeó, és Júlia című előadás szombaton 19 órakor kezdődik a színház Nagytermében, Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordítása alapján játsszák: Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter. 

Könyvbemutatók a virtuális térben

A rendezvénysorozat ideje alatt a színház Kistermében erdélyi magyar kiadók mutatják be az idén megjelent könyveiket. Az előadásokat és beszélgetéseket naponta 12 és 19 óra között online, a könyvvásár Facebook-oldalán lehet élőben követni. 

Író-olvasó találkozók gyermekeknek

Az Olvasd el, és játssz velünk! vetélkedő döntője elmarad, a gyermekek és szerzők közötti találkozókat viszont megtartják. Az írókkal való beszélgetéseket a könyvvásár Facebook-oldalán egyenes adásban közvetítik: csütörtök este a középiskolásokat várják a Kiss Judit Ágnessel való beszélgetésre, vasárnap délelőtt 10 órától a negyedik osztályosokat. Ekkor Alfonzi Gergellyel, vasárnap déli 12 órától pedig Szabó Róbert Csabával beszélget Makkai Kinga, a gyermekprogramok szervezője.

A Nagyteremben és az Underground-teremben zajló programokon a zöldigazolvány felmutatásával lehet részt venni. A színházi előadásokra és a gyermekkoncertre a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon lehet jegyet váltani, ugyanitt foglalható hely az irodalmi programokra.

Fénykereső – Xantus Géza festménykiállítása

Fénykereső címmel Xantus Géza csíkszeredai festőművész legújabb alkotásaiból nyílt tárlat a Bernády Ház földszinti galériájában.

Harag György-emlékkiállítás

A Bernády Ház emeleti kiállítótermében megtekinthető a Harag György erdélyi színházrendező, színész emlékére nyílt kiállítás.

Marton Márta Ágota grafikai kiállítása

A marosvásárhelyi kövesdombi unitárius templom Bözödi György termében november folyamán is megtekinthető Marton Márta Ágota grafikai kiállítása hétköznapokon 9–13 óra között, valamint vasárnapokon a délelőtt 11 órától kezdődő istentisztelet előtt és után. 

„Ideje az építésnek” – vándorkiállítás

A Maros Megyei Múzeum szervezésében a marosvásárhelyi múzeum várbeli épületében megnyílt a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című vándorkiállítása. A tárlat erdélyi műemlékek restaurálási folyamatait mutatja be. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek. A bemutató számos interaktív elemet is tartalmaz, így a látogatók maguk is megtapasztalhatják a restaurátori munka nehézségeit és szépségeit. A kiállítás december 5-ig marad Marosvásárhelyen, keddtől péntekig, naponta 9–16 óra között, hétvégén 9–13 óra között látogatható. A belépés díjtalan, a járványhelyzet miatt a résztvevők száma korlátozott.


Közlemény 17 órával korábban

A gázár emelésének előjele 17 órával korábban

Erről jut eszembe 17 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 17 órával korábban

Hírek 17 órával korábban

Széltündér, libbenő 17 órával korábban

Három a feszt! 17 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató