2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Versestbemutató a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében szeptember 28-án, kedden 19 órától a Hét város. Markó Béla 70 című versest premierjére várják a nagyérdeműt. A költő eddigi életútjának állomásait, gazdag, sikeres életművét körvonalazó műsort Gáspárik Attila rendezte. Markó Béla költeményeit a Tompa Miklós Társulat művészei szólaltatják meg. Az esten jelen lesz az ünnepelt, további vendégek: Csutak István, Demeter András, Fekete Vince, Kovács András Ferenc, Tompa Gábor.


További előadások a Nemzetiben

Szeptember 24-én, pénteken 19 órától a Henrik Ibsen művéből készült Nóra/Indoor című előadás látható a Nemzeti Színház nagytermi stúdióterében. Rendező: Keresztes Attila. 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap 19.30-tól a Kisteremben a Piros fű című darabot lehet megtekinteni Fehér Balázs Benő rendezésében. A színházban működő jegypénztár hétfőtől péntekig 9–19 óra között, illetve előadások előtt egy órával tart nyitva, telefonszám: 0365-806-865. Online jegyvásárlás a biletmaster.ro honlapon.


Caligula helytartója a Spectrum Színházban

A mikházi Csűrszínházi Egyesület. a Spectrum Színház, az A.D.I. Pro Cultura Sicul – Csíkszereda és a Maros Művészegyüttes közös produkcióját, Székely János Caligula helytartója című drámáját játsszák újra szeptember 24-én, pénteken 19 órától a marosvásárhelyi Spectrum Színházban. Rendező: Kincses Elemér. Jegyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon, a jegyeket előadás előtt két órával a Spectrum Színház jegypénztáránál lehet megvásárolni. A teljes árú jegy 20 lejbe, a diák- és nyugdíjasjegy 15 lejbe kerül.


Boldog nyárfalevél

A Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében szeptember 28-án, kedden és 29-én, szerdán 19 órától a Boldog nyárfalevél című Tamási Áron-darabból készült előadásra várják a közönséget. A Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös produkcióját Török Viola rendezte. A dráma kifejezőerejét Kelemen László zenéje és a Maros Művészegyüttes színes-fergeteges táncbetét-produkciói gazdagítják. Koreográfus: Varga János. A Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes művészei mellett az előadásban fellép Bogdán Zsolt, Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész. A belépő egységes ára 20 lej, jegyek a helyszínen kaphatók, előadás előtt. Előzetes helyfoglalás a 0757-059-594-es telefonszámon hétköznapokon 9-13 és 17-19 óra között vagy a 0744-301-875-ös telefonszámon.


Mesejátékok az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében szeptember 26-án, vasárnap délelőtt 11 órától a Csipkerózsika című mesejátékot lehet megnézni. Október elsején, pénteken 18 órakor a Lúdas Matyi van műsoron. A helyek száma korlátozott, ezért előzetes telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon naponta 9–13 óra között. Belépni kizárólag maszkkal lehet, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után. 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező.


Kóruskoncert a Vártemplomban 

A Musica Humana női kamarakórus hosszabb hallgatás után várja közönségét a Vártemplomba szeptember 25-én, szombaton a 18 órakor kezdődő istentiszteletet követően, körülbelül 18.30-tól. Műsoron: Birtalan József, Kodály Zoltán, Csíky Boldizsár, Ligeti György és Karai József művei. Szólót énekel Keresztesi Tekla, zongorán kísér Antal Andrea, vezényel Sikó Szidónia. A belépés díjtalan. Perselyadományokat köszönettel fogadnak a templom javára. 


Folkfórum a várban

A hét végén, szeptember 24–26. között zajlik a marosvásárhelyi várban a második Folkfórum interetnikai fesztivál a Maros Művészegyüttes és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében. A rendezvénysorozat 24-én, pénteken 20 órakor tánc-házzal és folkkocsmával indul a Kádárok bástyájában. Mezőkölpényi táncokat oktat Farkas Sándor Csaba és Kásler Magdi, zenél a Maros Művészegyüttes zenekara és az Öves együttes. Szombaton és vasárnap több helyszínen zajlanak az események. 

Szeptember 25., szombat 

Nagyszínpad:

10.00 – szász tánc – a Maros Művészegyüttes műsora; 10.10 – hivatalos megnyitó – zenél a Maros Művészegyüttes zenekara; 10.30 – a Zala Táncegyüttes ünnepi műsora; 11.30 – táncoktatás a színpad előtti téren – Maros megyei etnikumok táncai; 12.30 – néptáncegyüttesek műsora – a Boróka néptáncegyüttes kis-, közép- és nagycsoportja, a Kikerics néptáncegyüttes, a régeni szász néptáncegyüttes, a marosludasi Ardealul néptáncegyüttes, a Doina Mureșului néptáncegyüttes, a Spice Mureșene tánccsoport; 15.00 – adatközlő zenészek bemutatása: Vajdaszentivány, Kölpény, Magyarpéterfalva, Szászmagyarós, Magyaró, Felsőrépa, Felső-Maros menti Péterlaka, Magyarbagó, a Maros Művészegyüttes román tagozata; 19.00 – a Maros Művészegyüttes és a Zala Táncegyüttes gálaműsora.

Kisszínpad

11.30 – táncoktatás a színpad előtti téren – Maros megyei etnikumok táncai

Vargák bástyája

11.30 – kibédi és magyarói néprajzi kiállítás megnyitója – zenél a Fagyöngy citera zenekar; 11.45 – Ráduly János életútja – a néprajzkutatóval beszélget Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója; 13.00 – A néprajzi Marosszék régió – Barabás László előadása; 18.00 – A néptánc jelene a táncszínházban és a színházban – kerekasztal-beszélgetés. Résztvevők: Török Viola, Könczei Csongor, Ivácson László, Ahmed Moussa. Moderál Barabási Attila Csaba

Szűcsök bástyája

10.00 – 19.00 Etno-fotográfia – fotókiállítás a Marx József fotóklub tagjainak képeiből

Kádárok bástyája

21.00 – táncház és folkkocsma – Nyárádmagyarósi táncokat oktat Fazakas János és párja. Zenél az Üver együttes, valamint Katona Péter és Brassai Mátyás

Szeptember 26., Vasárnap

Nagyszínpad

10.00 – néptáncegyüttesek műsora – a Napsugár néptáncegyüttes közép- és nagycsoportja, a Csillagfény néptáncegyüttes, a Borsika néptáncegyüttes kis-, közép- és nagycsoportja, a Bekecs néptáncegyüttes, a Prichindeii néptáncegyüttes, a maroskecei néptánccsoport, a görgényhodáki néptáncegyüttes; 12.30 – táncoktatás a színpad előtti téren; 14.00 – Közös kincs – a Maros Művészegyüttes és meghívottainak előadása; 16.00 – adatközlő zenészek bemutatása: Nyárádmagyarós, Dicsőszentmárton, Magyarpéterlaka, Panit, kelet-mezőségi zene (Mezőbáld, Méhes, Sármás), Szászcsávás

Kisszínpad

12.30 – táncoktatás a színpad előtti téren – Maros megyei etnikumok táncai

Szűcsök bástyája

11.00 – Hangszermesék – népzene és népdalhallgatás, ismerkedés a népi hangszerekkel – az Üver zenekarral és Kásler Magdi énekessel

Vargák bástyája

17.00 – Tánc, zene és hagyomány múltja és jelene a roma közösségekben – kerekasztal-beszélgetés. Meghívottak: Venczi Vidor János, Varga János, Szántó Attila. Moderál: Moca Rudy.

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát. A járványhelyzet alakulása befolyásolhatja a program menetét. Az eseményen a járványügyi szabályok betartására kérik a résztvevőket.


Urban Verbunk: Elemek tánca

Szeptember 26-án, vasárnap 20 órától a magyarországi Urban Verbunk néptáncegyüttes Elemek tánca című előadása látható a Maros Művészegyüttes kövesdombi székházában. Jegyek 20 lejért a helyszínen kaphatók, de előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon hétköznaponként 9–13, valamint 17–19 óra között.


Zsebre szabott könyvvásár

A Mentor Könyvek Kiadó és a Teleki Téka közös szervezésében rendezik meg az újabb Zsebre szabott könyvvásárt október elsején, pénteken 10 és 18 óra között a Teleki Téka udvarán. A Múzeumok Könyvtári Éjszakája 2021 esemény keretén belül szervezett könyvvásáron a könyvek (szépirodalom, ismeretterjesztés, gyermek- és ifjúsági irodalom, művészeti albumok) 10 – 80%-os kedvezménnyel kaphatók. 


29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Szeptember 29. – október 3. között zajlik a rangos szemle a MADISZ szervezésében, az Érted Egyesület társszervezésében. A fesztivál visszatér hagyományos helyszínére, a Kultúrpalotába, amennyiben ezt a járványhelyzet nem teszi lehetővé, a nyári színház ad otthont a vetítéseknek. Jegyek, bérletek a helyszínen vásárolhatók. Szeptember 29-én, szerdán 17 órától Radu Muntean Intregalde (ROM) című játékfilmje látható a nagyteremben. 19.15-kor Andrej Kurejcsik Insulted című művéből készült felolvasószínház kezdődik, 20.40-től Horváth Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (HUN) című filmjét lehet megtekinteni. 

30-án, csütörtökön 14 órakor kezdődik a versenyprogram a nagyteremben, 18.45-től a Cári Tibor CT Project – Ten című koncertre kerül sor. A fesztivál megnyitója 19.20-kor kezdődik, 19.45-től levetítik Szabó István Zárójelentés (HUN) című játékfilmjét. A kisteremben 18 órától zajlik a versenyprogram. 

Október elsején, pénteken a 14 órakor kezdődő versenyprogram után 19.20-tól Tudor Cristian Jurgiu Ma is élnek, ha meg nem haltak című játékfilmje (ROM/GRE) látható a nagyteremben, ezt közönségtalálkozó, majd 20 órától byron-koncert követi. A kisteremben 18 órától zajlik a versenyprogram. A Stúdió Színházban 19 órától Bódi Attila – Barabás Olga Lázadni veletek akartam című művét játsszák. A B5 Stúdióban 19 órakor megnyílik a fiatal román művészek Tökéletes jövő ≠ 4 című kiállítása, 22 órakor Video Night – Chill Zone kezdődik. 

A további programokra visszatérünk. 


Szép György-emlékkiállítás a Bernády Házban

Az idén márciusban elhunyt marosvásárhelyi festőművész emlékére rendezett kiállítást a Bernády Ház és a 77. évében eltávozott művész családja. Szép György szülővárosához ragaszkodó, főként a táj és a falu világából ihletődő alkotó volt, akinek sajátos stílusú festészete hamar népszerűvé vált. Öt és fél évtizeden át csoportos kiállításokon és egyéni tárlatokon láthattuk absztraktba hajló, expresszív képeit, amelyek hűen tükrözték életszakaszai lelki rezdüléseit. A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány egy kis katalógust is megjelentetett erre az alkalomra.   


Vidra Birtalan Éva tűzzománc-kiállítása

Vidra Birtalan Éva tűzzománcaiból nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Art Nouveau Galéria földszinti termeiben.  

Közlemény 20 órával korábban

A gázár emelésének előjele 20 órával korábban

Erről jut eszembe 20 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 20 órával korábban

Hírek 20 órával korábban

Széltündér, libbenő 20 órával korábban

Három a feszt! 20 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató