2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében szeptember 4-én, szombaton és 5-én, vasárnap 19.30-kor Ivan Viripajev Részegek című drámája látható Radu Afrim rendezésében. Az előadást 18 éven felülieknek ajánlják. 7-én, kedden 18.30-kor és 21 órakor szintén a Kisteremben a Párbeszéd, sötétben című, Csoóri Sándor életműve alapján készült zenés vendégelőadást lehet megtekinteni. Rendező: Vecsei H. Miklós. 8-án, szerdán 19.30-kor Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című színműve van műsoron a Kisteremben, Harsányi Zsolt rendezésében. Az előadást a 12 éven felüli nézőknek ajánlják. 10-én, pénteken 19 órakor a Magyar Állami Népi Együttes Körtánc című vendégelőadására várják a színház közönségét a Nagyterembe. Zenei rendező: Pál István Szalonna. A színházban működő jegypénztár hétfőtől péntekig 9–19 óra között, illetve előadások előtt egy órával tart nyitva, telefonszám: 0365-806-865. Online jegyvásárlás a biletmaster.ro honlapon.


Liselotte és a május



Két hold világa – bemutató a Spectrum Színházban

A marosvásárhelyi Spectrum Színház idei első bemutatójára szeptember 6-án, hétfőn 19 órakor kerül sor. A Transzformáció Alapítvánnyal és a Gyulai Várszínházzal közös produkció ősbemutatóját augusztus 13-án tartották a Gyulai Várszínházban. Az előadást naplók, levelek, interjúk, esszék és versek különleges ötvözeteként Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt színművészek hozták létre, és adják elő. Két ember, Nemes Nagy Ágnes költő és Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező egymáshoz és a világhoz való kivételes viszonyulása, fordulatokban gazdag létük stációi láthatók a színpadon. Jegyeket előadás előtt két órával a színház pénztáránál lehet vásárolni. Jegyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. Egy jegy 25 lej, a nyugdíjas- és a diákjegy ára 20 lej.

Trianon – előadás és koncert

Az Idegen nép van ma ott, hol régen magyar lakott – Trianon 100 című produkció a békediktátum aláírásának centenáriumára készült. Szövegét Csúri Ákos írta és szerkesztette, a zenei anyagot Pál István Szalonna állította össze. A járványhelyzet miatt a premier online formában történt. A szeptember 8-án, szerdán 19 órakor a Spectrum Színházban megtekinthető műsorban a Kárpát-medencei magyar népzene, népdalok és tánc mellett Dsida Jenő, Csoóri Sándor, József Attila és Juhász Gyula költeményei is elhangzanak jeles színművészek tolmácsolásában. Jegyvásárlás előadás előtt két órával a színházi jegypénztárnál. Jegyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. Egy jegy 25 lej, a nyugdíjas- és a diákjegy ára 20 lej. A maszkviselés kötelező.

Szászrégenben vendégszerepel a Hargita együttes

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Erdélyi tánckóstoló című műsorában az erdélyi tájegységek táncrendjeit, ezen belül néhány falu, illetve táncos táncát mutatják be. Az előadásra szeptember 9-én, csütörtökön este 7 órai kezdettel kerül sor a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében. Helyet foglalni a művelődési ház jegypénztáránál munkanapokon 10–17 óra között vagy a 0757-109-450-es és 0740-515-617-es telefonszámon lehet. Egy jegy ára felnőtteknek 20, nyugdíjasoknak és diákoknak 10 lej.

Orgonakoncert

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület szervezésében szeptember 7-én, kedden 19 órakor kerül sor a várudvari és vártemplomi orgonakoncertre. Fellép Bereczki-Tollas László zenetanár, a Vártemplom orgonistája. Műsoron: J. B. Bach, J. Worgan, Fasang Á., J. Battishill, D. Steinbelt, J. K. F. Fisher, J. B. Vanhal, Gárdonyi Z., T. Hasslinger, J. Pachelbel, G. F. Händel, Trajtler G., F. W. Zachow, H. Purcell és J. Benda művei. A belépés díjtalan.

Kultúraidéző napok Maroskeresztúron

Augusztus 30. – szeptember 5. között zajlik a Maroskeresztúri Polgármesteri Hivatal szervezésében a Kultúraidéző napok Maroskeresztúron rendezvénysorozat. A programok mindennap 19 órától a helyi kultúrotthonban kezdőd- nek. Szeptember 3-án, pénteken Modra Noémi és Szabó Levente operettslágereket ad elő, és fellép a Gracioso vonósnégyes. 4-én, szombaton az Asserculis színjátszó csoport román nyelvű előadása látható, majd a The Band együttes koncertezik. 5-én, vasárnap dél- előtt 10 órától interaktív gyermekprogramokra várják az érdeklődőket. A programokra a belépés díjtalan, de előzetes helyfoglalás szükséges a 0726-348-097-es vagy a 0751-387-444-es telefonszámon. A fennmaradó helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni.

Vibe fesztivál

Szeptember 2-án, csütörtökön kezdődött és 5-én, vasárnap zárul a marosvásárhelyi várban megszervezett Vibe The City Edition, azaz a Vibe városi különkiadása. 3-án, pénteken déli 12 órától a Mészárosok bástyájában, a 3g HUB színházteremben vetítik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem audiovizuális kommunikáció – forgatókönyv- és reklámírás, média szakos hallgatóinak vizsgafilmjeit. A bemutatandó alkotások listája: A kórház (rendezte: Sebesi Renáta), Peking (r. Ungvári Anita), Fájdalomküszöb (r. Purosz Leonidasz), Liszt-rapszódia (r. Jakab Imola), Távol (r. Simó Franciska), Virágvasárnap (r. Janka Zsófia). A vetítést követő beszélgetésen részt vesznek az alkotók, valamint a Magyar Művészeti Kar dékánja, dr. Kós Anna egyetemi professzor. A Vibe programjában számos koncert szerepel, fellép mások mellett ByeAlex és a Step, valamint az Intim Torna Illegál. A belépés ingyenes, de 12 éven felülieknek védettségi igazolás szükséges. A teljes program az esemény Facebook-oldalán tekinthető meg.

Fesztivál Marosfelfaluban

Szeptember 3–5-e között háromnapos koncert- és előadás-sorozatra kerül sor Marosfelfaluban. A rendezvény pénteken 19 órakor gálaműsorral kezdődik a kultúrotthonban. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Zeppelin grófné esete a stílbútorral című előadását láthatja a közönség. A belépés regisztrációhoz kötött. 4-én, szombaton 14 órától a néptáncegyüttesek vonulnak fel, majd 15 órától néptáncelőadások lesznek, 19 órakor Legbelsőkör-koncertre, 20 órától a Heveder Banda koncertjére, majd 21 órától táncházba várják az érdeklődőket. Vasárnap 13 órától istentiszteletet tartanak, 14 órától a Band’Ora, 19 órától a Titán együttes, 20.30 órától az Örökség zenekar koncertezik. Naponta kézművesvásár, barantabemutató, íjászat, gyermekfoglalkozások is lesznek. A rendezvényekre a belépés ingyenes, a gálaműsor regisztrációhoz kötött. Szervező a Pro Felfalu Egyesület és a Bíborka néptáncegyüttes.

Könyvbemutató Marosszentgyörgyön

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján 19 órakor a marosszentgyörgyi plébánia tanácstermében Kovács Enikő magyartanár bemutatja Baricz Lajos Az élet kenyere – 88 vers az eucharisztiáról című verseskötetét. Közreműködik a Kolping Család énekkara, a MaKiTa gyermekkar és az egyházközségi Szent György kórus. A kötetből felolvas Pataki Ágnes.

Csütörtök a múzeumban

Szeptemberben is folytatódik a Maros Megyei Múzeum augusztusban indított Csütörtök a múzeumban című programsorozata. Szeptember 9-én 19 órától filmvetítésre várják az érdeklődőket a múzeum várbeli épületében található konferenciaterembe.

Táborzáró tárlat

A Maros-mezőségi Művésztelep szervezésében jelenleg is zajlik a XVI. mezőpaniti Molnár Dénes Képzőművészeti Alkotótábor 14 külföldi és hazai alkotó részvételével. A tábor zárókiállítására szeptember 5-én, vasárnap déli 12 órakor kerül sor a helyi református templom udvarán. A rendezvény támogatói a Bethlen Gábor Alapítvány, Mezőpanit Polgármesteri Hivatala, a Communitas Alapítvány és a Mezőpaniti Református Egyházközség.

Tárlat alkotótábori munkákból

A Maros-mezőségi Művésztelep négy alkotótáborának anyagából nyílt képzőművészeti kiállítás Marosvásárhelyen, a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. Támogatók a Maros Megyei Tanács és a Bethlen Gábor Alap. A tárlat szeptember 12-éig látogatható.

Simon Endre – 85

A 2003 óta Magyarországon élő marosvásárhelyi festőművész októberben tölti 85. évét. A több mint hat évtizede kiállító és azóta is folyamatosan dolgozó Szolnay-díjas művész újabb műveit és különböző alkotói korszakait az itthoni közönség is megismerhette az eltelt években rendezett kiállításokon. A Bernády Ház a mostani kerek évforduló alkalmából is válogatott anyaggal nyújt betekintést a gyarapodó életműbe. A Tájrétegek – színhorizont című egyéni tárlaton, melynek kurátora Simon Zsolt, az ünnepelt fia, Simon Endre friss, eddig nem látott tájképeit lehet megtekinteni.

Kiállítások a várban

Tehetségük az „isteni kegyelem ajándéka” – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel nyílt vándorkiállítás Marosvásárhelyen, a várbeli Régészeti és Történeti Múzeum konferenciatermében. Szintén a múzeum épületében látogatható a Megőrzött múlt – textíliák gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményéből című tárlat. A Várgalériában az Ecsetvonások. Művészeti vonások Erdélyben a két világháború között című kiállítás tekinthető meg.

25 év patinája – Marton Erzsébet kiállítása

25 év patinája című tárlatán mutatja be Marton Erzsébet préselt virágokból készült legújabb alkotásait. A különleges szépségű képeket felvonultató kiállítás a Deus Providebit Tanulmányi Ház előterében tekinthető meg.

Felhőerdők a Palotában

 A marosvásárhelyi származású Szász Sándor festőművész Rendszerek és felhőerdők című kiállítása tekinthető meg a Képzőművészek Egyesületének (UAP) Kultúrpalota-beli Art Nouveau Galériájában. A szeptember 8-ig, szerdáig látogatható tárlat a Maros Megyei Múzeum és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szervezésében jött létre. Szeptember 3-án, pénteken 17 órától román, 18 órától magyar nyelven biztosít a múzeum tárlatvezetést. A belépés díjtalan.

Közlemény 21 órával korábban

A gázár emelésének előjele 21 órával korábban

Erről jut eszembe 21 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 21 órával korábban

Hírek 21 órával korábban

Széltündér, libbenő 21 órával korábban

Három a feszt! 21 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató