2021. szeptember 28., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyári kulturális programok Szovátán

A szovátai Bernády Közművelődési Egyesület a Turisztikai Információs Iroda közreműködésével, a Maros Megyei Tanács és a szovátai önkormányzat támogatásával újraindította nyári kulturális programjait a fürdőközpont Petőfi parkjában. Az előadások csütörtöktől hétfőig zajlanak a parkban felállított színpadon. 23-án, pénteken 19 órától a Szovátai Táncos Lábacskák, 24-én, szombaton szintén 19 órától a Nyárádmenti Táncos Talpúak gyermek-néptáncegyüttesnek tapsolhat a nagyérdemű. Koreográfus: Magyari Ildikó. 25-én, vasárnap 19 órától a Zumbatomic csapata szórakoztatja a jelenlevőket. A rendezvényekről a Visit Szováta Facebook-oldalán lehet tájékozódni. 

Világhírű dzsesszmuzsikusok Csíkszeredában

Július 22-én, csütörtökön kezdődött, és 25-éig, vasárnapig tart a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, amelynek fő célkitűzése megismertetni a minőségi, változatos, élő dzsesszmuzsikát a szélesebb közönséggel, és bemutatkozási lehetőséget teremteni a műfaj hazai előadói számára. A rendezvény iránt érdeklődőket a Mikó-vár udvarára várják. A fellépők között szerepel a kubai Roberto Fonseca Trio, de a Tunézia–Franciaország–Olaszország művészeit tömörítő Dhafer Youssef Quarter, a népszerű Koszika & The HotShots, a Moonrise, a Kéknyúl Zenekar, a Nagy János Trió, a The Groovy Bastards, a Groove Garden, a Lazy Jam, valamint Hajdú Klára és Cseke Gábor is színesíti a fesztiválprogramot. A koncertek mellett borudvar, jam session, gyerekfoglalkozások – a legkisebb fesztiválózóknak Mesehetes-koncerttel kedveskednek a szervezők – és még számos kísérőprogram várja a közönséget.

Új fesztivál Szászrégenben

Július 23-án, pénteken és 24-én, szombaton első alkalommal tartják meg Szászrégenben a #loveReghin DAY&NIGHT című fesztivált, amelynek elődjét eddig Szászrégeni Napokként ismertük. A szervezők az egykori városnapok modern, civilizáltabb, fejlettebb és újragondolt verzióját ígérik, ezért is alkottak új márkát a fesztivál köré, amelynek helyszíne immár a Kerekerdő. Július 23-án, pénteken retrónap lesz: este 8 órakor Szabó Előd, majd Florin Vos lép a színpadra, őket DJ Modee követi – műsoron a 70-es, 80-as és 90-es évek slágerei. 24-én, szombaton délelőtt 10 órától kezdődik az igen gazdag gyerekprogram, 10.30 és 12.30 óra között erdei túrán lehet részt venni és helyi termékeket kóstolni. 11 órától flashmob, 12.30 órától mókás gyerektáncok. Szombat este 8 órától Dody G. és a Dudu Isabel Band, Vizi, majd DJ Andre lép a fesztivál színpadára.

Szalmakalap-fesztivál Kőrispatakon

Július 24-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a szalmakalap-fesztivál a Hargita megyei Kőrispatakon. A programban istentisztelet, megemlékezés, előadások és játékok is szerepelnek.

Egy életmentő történet

Zsolt Péter Egy életmentő történet című regényét mutatják be július 25-én, vasárnap déli 12 órától a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. A regény azt az időszakot dolgozza fel, amikor Márton Áron börtönben raboskodott. Kiszabadulása földalatti vallási szerveződéseknek köszönhető. Mindezt a regény történelmi hűséggel – tehát unitárius, református, kommunista vezetőket, s főként szerzeteseket szerepeltetve –, de egy 12. századi híres szerelmi történetet újra elmesélve mutatja be.

Egyfeszt összművészeti fesztivál Gyergyószárhegyen

Július 29. – augusztus 1. között zajlik a gyergyószárhegyi Lázár-kastélynál a közel 800 programpontot tartalmazó Egyfeszt összművészeti fesztivál. A fellépők között szerepel a Bagossy Brothers Company, Goran Bregovic, Boban Markovic és Básits Branka, a Csík zenekar, a Hooligns, a Kiscsillag, továbbá a Zenevonat az LGT sztárjaival és Charlie. A programról az esemény Facebook-oldalán, illetve az egyfeszt.ro honlapon lehet tájékozódni, ugyanitt jegyek is válthatók.

Kopjafaállítás gróf Széchenyi Zsigmond emlékére 

Az Uz Bence Egyesület sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond dédabisztrai vadászatainak emlékére kopjafaavató ünnepséget szervez augusztus 7-én délelőtt 11 órai kezdettel a jódtelepi (Ratosnya község) református templomkertben. Beszédet mond Nagy Ferenc helyi református lelkipásztor, dr. Kálmán Attila történész, Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, dr. Gergely Imre, a Világjáró Magyar Vadászok Klubjának elnöke, dr. Osváth Pál diplomata, vadász, az Uz Bence Egyesület elnöke. A kopjafaavatás alkalmával rövid kulturális programra is sor kerül. A rendezvényt Farkas Csilla Izabella vadász vezeti le.

Ásványkiállítás Marosvásárhelyen

Július 23–25-én, péntektől vasárnapig 10–18 óra között a Maros Megyei Múzeum néprajzi és népművészeti osztályán ásványkiállítás látogatható. Az idei tematika a borostyán, amelyet már az ókorban is ékszerként, illetve kultikus tárgyként használtak. Három napon át a múzeum látogatói kristályokat, drágaköveket és féldrágaköveket csodálhatnak meg a múzeum belső udvarán (Rózsák tere 11. sz.). A belépés ingyenes. Az Ásványok kiállítás szervezői, a korábbi évekhez hasonlóan, Andrei Gorduza mérnök, geológus, illetve Angela Săplăcan muzeológus, geológus. Eseménylink: https://fb.me/e/2n8CbkFmh

Kirándulás kiállításra

A szovátai Bernády Közművelődési Egylet kirándulást szervez a Csíki Székely Múzeum Lányok, asszonyok Nagy Imre művészetében című kiállításának megtekintésére július 25-én, vasárnap. Indulás 8 órakor a szovátai kisállomásról. Jelentkezni és további információkat kérni a 0726-916-820 vagy a 0762-254-729-es telefonszámokon, személyesen a Kusztos Endre-emlékházban lehet. Részvételi díj legtöbb 65 lej, ami tartalmazza az utazást, illetve a csoportos, kedvezményes múzeumi belépőt.

Losonczi Béla festményei a Kultúrpalotában

A Kultúrpalota földszinti, Art Nouveau Galériájában megnyílt Losonczi Béla festőművész Párhuzamos lét című kiállítása. A Maros Megyei Múzeum és a Vásárhelyi Forgatag által szervezett tárlat július 30-ig tekinthető meg.

Látogatható a Ion Vlasiu-galéria

Két év szünet után július 2-án újra megnyílt a Maros Megyei Múzeum művészeti osztályának kiállítása, a Ion Vlasiu-galéria, ami a Kultúrpalota harmadik emeletén található. A galéria keddtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton és vasárnap 9 és 15 óra között látogatható. 

Márton Áron-emlékkiállítás

A marosvásárhelyi várban levő Régészeti és Történeti Múzeumban megnyílt az Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményéből című emlékkiállítás. A tárlat Márton Áron püspökké szentelésének 82. évfordulója előtt tiszteleg, augusztus 14-ig látogatható keddtől péntekig 9 és 16, szombaton és vasárnap 9–13 óra között.

Nyári szünet a Bernády Házban

Nyári szünet miatt az elkövetkező időszakban zárva lesz a marosvásárhelyi Bernády Ház. A nyitásról időben értesítjük olvasóinkat.

Szerkeszti: Nagy Székely Ildikó