2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaszi csodaházikó – bemutató

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a húsvéti vásár keretében március 28-án, vasárnap délelőtt 11 órára meghirdetett Tavaszi csodaházikó című gyermekműsora a várból a színház Nagytermébe költözik. Szereplők: Bartha László Zsolt, Bálint Örs, Benő Kinga, B. Fülöp Erzsébet, Fodor Piroska, Kádár L. Gellért, Kiss Bora, Korpos András, Moldován Orsolya, Szabadi Nóra. Projektvezető: Benő Kinga. Ügyelő: Rigmányi Lehel. Díszlet: Huszár Kató. Az előadást nagykorú kíséretében tekintheti meg a gyermekközönség. A kétszemélyes, 19 lej értékű jegy kizárólag 1 gyerek + 1 felnőtt helyét tartalmazza; a szabadbérletek ebben az esetben nem érvényesek. A járványügyi szabályozások miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések szigorú betartásával történik. A színház tájékoztatja az érdeklődőket, hogy az előadás jellege miatt azt kizárólag magyar nyelven lehet majd követni. Jegyvásárlás a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztáránál (nyitvatartás hétköznapokon 11 és 18 óra között, telefonszám: 0365-806- 865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online a https://teatrunational.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/2400 oldalon. Bővebb információk a Tompa Miklós Társulat honlapján (www.nemzetiszinhaz.ro), Facebook-, valamint Instagram-oldalán (https://www.facebook.com/tompamiklos; www.instagram.com/tompamiklostarsulat).

További előadások a Nemzeti Színházban

Március 26-án, pénteken és 27-én, szombaton 18 órától a Nemzeti Színház Nagytermében az Egy római tragédia című előadást lehet megtekinteni Keresztes Attila rendezésében. 29-én, hétfőn és 30-án, kedden 18 órakor a Grand Hotel Retromadárt játsszák a Nagyteremben. Rendező: Radu Afrim. Április elsején, csütörtökön 18 órától a Nagyteremben A nép ellensége látható Keresztes Attila rendezésében. 2-án, pénteken 18 órától szintén a Nagyteremben  A hülyéje című vígjáték van műsoron, rendező Sebestyén Aba.

A Kamaszok színtársulat előadása

A Kamaszok ifjúsági színtársulat a húsvéti vásár rendezvénysorozat keretében március 28-án, vasárnap délután 5 órától előadást tart Kamaszok voltunk (vagyunk) címmel. Kozsik József kamaszszínházi produkciója öt különálló jelenetet, a Találkozás, Boszorkány, Magyaróra, Kalapkúra és Szent Péter, a jegyszedő címűeket tartalmazza. Az előadásra a vár Kapubástyájának stúdiótermében kerül sor. A járványügyi szabályok szigorú betartása miatt a helyek korlátozottak, csupán előzetes bejelentkezéssel lehet helyet foglalni a húsvéti vásár internetes oldalán. 

A Havi Dráma új sorozata a színházi világnapon

Márton Csilla Jégsivatag című drámájával a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakos hallgatóinak szövegeiből készült sorozat indul a Havi Dráma keretei között. A drámában visszatérő motívum az Amerikából importált babaváró buli, melynek fő célja a megszületendő gyermek nemének leleplezése. De arra is kitűnő alkalom lehet, hogy a gyermekvállalásról beszéljünk. A hat szereplő gyermekeinek megszületése közben járja körül a nagy kérdéseket. Hány gyerek legyen? Legyen egyáltalán? Számít-e a baba neme? Lehet egyáltalán tervezni? Hétköznapi beszélgetések hétköznapi figurák között. De semmi sem az, aminek látszik. A Havi Dráma YouTube-csatornáján március 27-én, szombaton 18 órától ingyenesen megnézhető 36. Havi Dráma felolvasószínházi előadás szereplői: Kovács Kata Milla és Adorjáni Nagy Zoltán I. éves színész magiszteri szakos, valamint Zárug Berni, Kelemen Roland, Kovács Emese és Tófalvi Előd II. éves drámaíró magiszteri szakos egyetemi hallgatók. Rendező B. Fülöp Erzsébet. A videófelvételt Kelemen Roland szerkesztette, a sorozat műszaki munkatársa Nagy Bodó Szilárd multimédia szakos egyetemi hallgató. A drámaíró osztály szaktanára Kárpáti Péter, osztályvezetője Albert Mária. A sorozat kezdeményezője és koordinátora Patkó Éva. 

Mesejátékok az Arielben

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata március 26-án, pénteken 18 órától közönség előtt játssza a Vándor Miska című előadást a színház nagytermében. 29-én, hétfőn szintén 18 órától A varázstükör látható az Ariel színházban. Mindkét előadást live stream (élő közvetítés) formájában szórványban élő gyermekeknek ajánlja fel a színház, a kezdeményezés támogatója a Bethlen Gábor Alap. Az előadásokra a helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon (naponta 9–13 óra között). 28-án, vasárnap 10 és 22 óra között A kis hableány című mesejáték látható a virtuális térben. Az előadásra vasárnap 20 óráig lehet online jegyet váltani. 

Húsvéti orgonahangverseny

Március 30-án, kedden 19 órától húsvéti orgonahangversenyre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. Molnár Tünde Dandrieu-, Pachelbel-, Bach-, Albinoni-, Liszt-, Terényi-műveket játszik. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál, online az Eventbook honlapján (https://eventbook.ro/ music/bilete-recital-de-orga-30-03) kaphatók.

Szimfonikus hangverseny Mozart-művekkel

Március 31-én, szerdán 19 órától a Kultúrpalota nagytermében Mozart-műveket hallgathat a nagyérdemű. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Adrian Vinars vezényli, szólista a vadászkürtön játszó Petre Gîscă. 

KZST-rendezvény az Erdély Tv-ben

A Kemény Zsigmond Társaság következő „összejövetelét” az Erdélyi Magyar Televízió március 27-én, szombaton 17.30 órai kezdettel közvetíti. Meghívott: Nagy Miklós Kund publicista, akit Csíky Boldizsár a köznyelv eldurvulása témában kérdez (sajtó, kiadványok, színház, utca, intézmények, iskola, parlament stb.). Az adást az ETV 29-én, hétfőn 14 órakor megismétli. 

Elekes Gyula tűzzománc-kiállítása

Elekes Gyula székelyudvarhelyi művész Örökség című tűzzománc-kiállítása tekinthető meg a Bernády Ház kiállítótermében. 

Többsincs fotókiállítás

 A Bernády Házban a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének 2020. évi, Többsincs című fotókiállítása is látogatható. A Marx József Fotóklub által szervezett tárlaton Huszár Szilamér, Kátai Edit, Klárik Loránd, Szekeres Attila és Toró Attila fotográfiái tekinthetők meg. 

Törzsi

Március végéig tekinthető meg a Molnár Krisztina és Molnár D. Dénes Törzsi című közös tárlata a marosvásárhelyi Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben. A több mint 80 festmény és grafika betekintést nyújt a két marosvásárhelyi képzőművész eddigi munkásságába. 

Továbbra is láthatók Zsögödi Nagy Imre festményei

A Kultúrpalotában nyílt időszakos Nagy Imre-kiállítás látogatási idejét április 30-ig meghosszabbították. A kiállítás Zsögödi Nagy Imre 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét (mintegy 100 művet) a festőművész 1959-ben adományozta a múzeumnak. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt.