2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hülyéje – a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata február 27-én, szombaton és 28-án, vasárnap 19 órától Georges Feydeau A hülyéje című vígjátékát adja elő a színház Nagytermében. Rendező: Sebestyén Aba. A darab mindkét alkalommal élő közvetítésben az interneten is megtekinthető. Az előadásokra a járványügyi szabályozások miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések szigorú betartásával történik. Jegyek a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztáránál (nyitvatartás hétköznapokon 12 és 18 óra között, telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online a Biletmaster oldalán (https://www.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/440000/Marosvasarhelyi-Nemzeti-Szinhaz) vásárolhatók. Az online közvetítésekre a www.eventim.ro honlapon válthatók jegyek. A színház Kultúrpalotában működő jegypénztára zárva van. 

Az Ariel színház mesejátékai

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház művészeinek előadásában február 28-án, vasárnap 10–22 óra között a Csipike látható az interneten. A bábdarabot Fodor Sándor meseregénye alapján Király István írta. Az előadásra online legkésőbb 28-án 20 óráig lehet jegyet vásárolni, a következő linken: https://www.teatrulariel.ro/.../onlin.../csipike-online.html. A jegyek száma korlátozott. Március 5-én, pénteken 18 órától a társulat a Hoppláda című előadást játssza közönség előtt az Ariel színház nagytermében. 7-én, vasárnap délelőtt 11 órától a János vitézt viszik színre szintén közönség előtt. A helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon (naponta 9–13 óra között). A Matyi és barátai online sorozat újabb epizódjait mostantól csak alkalmanként teszi közzé az Ariel színház. Egy epizód február 26-án, pénteken 15 órakor válik elérhetővé, témája a gyalogosközlekedés. A teljes sorozat ingyenesen nézhető a következő linken: https://www.facebook.com/watch/836710049751952/836848053802197.  

Kamarazeneest

Március 2-án, kedden 19 órától kamarazeneestre várják a klasszikus zene kedvelőit a Kultúrpalota nagytermébe. A közönség a Tiberius vonósnégyes játékát hallgathatja. Meghívott: Bartha Lajos brácsaművész. Műsoron: Dvorak- és Brahms-művek.

Rendkívüli vokálszimfonikus hangverseny

Március 4-én, csütörtökön 19 órától rendkívüli vokálszimfonikus hangversenyre kerül sor Barokk zene nagyböjt idején címmel a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának az Erdély Televízióval közösen szervezett koncertjén Steffen Schlandt vezényel, fellép Gebe-Fügi Renéta szoprán és Nicolae Simonov tenor. Koncertmester: Péter Béla, oboán Ferencz János és Major Zalán, fagotton Ciprian Bonta, csembalón és orgonán László Cristina játszik, közreműködik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia kamarakórusa és kamarazenekara. Műsoron: J. Fr. Fasch-, Buxtehude-, Zelenka-, Händel-, Bach-művek. A járvány miatt a hangversenyre csak 186 jegy értékesíthető. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál, online az Eventbook honlapján kaphatók.

KZST az Erdély Tévében

A Kemény Zsigmond Társaság február 27-én, szombaton 17.30 órakor tartja legközelebbi „összejövetelét” az Erdélyi Magyar Televízió erre az időpontra kitűzött adásában. Az elektronikus térben sugárzott esemény meghívottja Murádin János történész, egyetemi tanár, előadása a második világháború után a térségünkből kényszermunkára elhurcolt sok ezer ember sorsáról szól. Az adást az ETV március 1-jén 14 órakor megismétli. 

A lányok angyalok – nőnapi online musical- és operettgála

A lányok angyalok című nőnapi online musical- és operettgálával kedveskedik a hölgyeknek március 8-án, hétfőn 20 órától a kolozsvári Operettissimo együttes. A rendhagyóan a virtuális térbe költöztetett gálaműsoron a legszebb és legismertebb, nőknek, illetve nőkről szóló musical- és operettrészletek csendülnek fel. Díszmeghívottak: Rétyi Zsombor és Peti Tamás Ottó énekművészek. Az esemény jegyvásárláshoz kötött, jegyet az előadás napjáig lehet vásárolni az alábbi linken: https://www.eventim.ro/.../a-lanyok-angyalok.../event.html. A csatlakozási jegy 35, a hölgyeknek szóló, személyes üzenetet tartalmazó jegy 55, a támogatói jegy 100 lejbe kerül. A jegy készülékenként értendő, tehát az egy háztartásban élőknek elég egy jegyet vásárolni. Az előadás a kezdési időponttól 4 órán át lesz elérhető. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán.

Virtuális séta az Országház körül

A magyar Országgyűlés Hivatala virtuális sétára hívja az érdeklődőket az Országházat körülölelő Kossuth térre. A https://www.parlament.hu/web/orszaghaz/kossuth-lajos-ter-virtualis-seta linken elérhető honlapon érdekes történetek, fotók, ritkán látott filmfelvételek, a nagyközönség számára kevésbé ismert információk segítik a magyar történelem egyik kulcsfontosságú helyszínének, épületeinek, emlékműveinek minél teljesebb megismerését. A Nemzet Főterével kapcsolatos ismeretek játékos formában, kérdéssor kitöltésével is gyarapíthatók. 

Hazalátogatás – szárhegyi klasszikusok a Bernádyban

Hazalátogatás címmel nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Bernády Házban. A tárlat a Szárhegyi Művésztelep hőskorát idézi fel. Az alkotótáborokat működtető Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ retrospektív válogatással tért vissza a Bernády Galériába. Olyan alkotásokat mutat be, amelyeket vásárhelyi születésű vagy itt tanult festők, szobrászok, grafikusok készítettek a művésztelep fennállásának első negyedszázadában. A közönség 32 jól ismert vagy részben elfeledett alkotó munkáival találkozhat. 

Apa és fia fotókiállítása

Mincsor Szabolcs és Tamás fotóiból nyílt kiállítás a Bernády Ház emeleti galériájában. A gyergyószentmiklósi fotósmozgalom képviselőinek szenvedélye a drón- és éjszakai asztrofotózás, a fényképezésnek erről az utóbbi időben fellendülő területéről hoztak el Marosvásárhelyre 45 képet. A felvételek meghatározó hányadát az apa, Mincsor Szabolcs készítette, de 13 éves fia is mind több elismerést szerez magának fotóival, ezekből szerepel néhány első közös jelentkezésükön.

Továbbra is láthatók Zsögödi Nagy Imre képei

A Kultúrpalotában nyílt időszakos Nagy Imre-kiállítás látogatási idejét április 30-ig meghosszabbították. A kiállítás Zsögödi Nagy Imre 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét, mintegy 100 művet a festőművész 1959-ben adományozta a múzeumnak. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem.

Folytatódik a magyar filmtörténeti vetítéssorozat

A Sapientia egyetem kolozsvári média tanszéke szervezésében, a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa támogatásával január 29-étől minden hónap utolsó péntekén 18 órától a magyar filmtörténet egy kiemelkedő alkotása és a hozzá kapcsolódó beszélgetés követhető az interneten, a Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n nevű  Facebook-csoporthoz csatlakozva. A soron következő, február 26-i vetítésen Mészáros Márta 1970-ben készült, Szép lányok, ne sírjatok című alkotásával lehet megismerkedni. A film a rendező egyik fő témájának (a nők helyzete a szocialista Magyarországon) keretében a beatkorszakban fellazuló társadalmi struktúrákat elemzi, miközben a hatvanas évek legnépszerűbb beategyüttesei, a Metró, a Szíriusz, a Kex zenélnek. A vetítés felvezetőjét dr. Varga Balázs, az ELTE filmtudományi tanszékének oktatója tartja. A felvezető előadáshoz 18 órai kezdettel az alábbi linken lehet csatlakozni: https://meet.jit.si/MagyarFilmVetitesSapientiaEMTEFeb26. A film megtekintéséhez szükséges linket a szervezők a felvezető előadás után teszik közzé.