2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Téli csodaházikó – tavaszváró gyermekműsor

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata február 21-én, vasárnap délelőtt 11 órától a Téli csodaházikó című, gyermekeknek szóló műsor tavaszváró részének bemutatójára várja közönségét a színház Kistermébe. Szereplők: Bálint Örs, Benő Kinga, B. Fülöp Erzsébet, Moldován Orsolya, Nagy Dorottya, Sebestyén Aba, Szabadi Nóra, Varga Balázs. Projektvezető: Benő Kinga. 


További előadások

Február 23-án, kedden és 24-én, szerdán 19 órától a Nemzeti Színház Nagytermében a Grand Hotel Retromadár látható. Rendező: Radu Afrim. Az előadás mind a két alkalommal élő közvetítésben az interneten is követhető. 25-én, csütörtökön 19.30-tól a Kisteremben a Bolero című Weöres Sándor-est van műsoron. Szereplők: Bíró József, Csíki Szabolcs, Gecse Ramóna, Henn János, Korpos András, Kovács Botond, Lőrincz Ágnes, Moldován Orsolya, P. Béres Ildikó, Simon Boglárka-Katalin, Somody Hajnal, Szabadi Nóra, Varga Andrea. Szakmai irányító: Keresztes Attila. Az előadásokra a járványügyi szabályozások miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések szigorú betartásával történik. Jegyek a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 12 és 18 óra között, telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online a Biletmaster oldalán (https://www.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/440000/Marosvasarhelyi-Nemzeti-Szinhaz) vásárolhatók. Az online közvetítésekre a www.eventim.ro honlapon válthatók jegyek. A színház Kultúrpalotában működő jegypénztára zárva van.


Az Ariel színház mesejátékai

Február 19-én, pénteken 18 órától A brémai muzsikusok című mesejáték látható a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban, a nagyteremben. 21-én, vasárnap délelőtt 11 órától a Volt egyszer egy című előadást lehet megtekinteni. A helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon (naponta 9–13 óra között). A Matyi és barátai online sorozat újabb epizódjait mostantól csak alkalmanként teszi közzé az Ariel színház. A legközelebbi epizód február 26-án, pénteken 15 órakor válik elérhetővé, témája a gyalogosközlekedés lesz. A teljes sorozat ingyenesen nézhető a következő linken: https://www.facebook.com/watch/836710049751952/836848053802197. 28-án, vasárnap 10–22 óra között a Csipike látható az interneten. A bábdarabot Fodor Sándor meseregénye alapján Király István írta. Az előadásra online legkésőbb 28-án 20 óráig lehet jegyet vásárolni, a következő linken: https://www.teatrulariel.ro/.../onlin.../csipike-online.html. A jegyek száma korlátozott.

Volt egyszer egy


A Bekecs előadásai

A nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes február 27-én, szombaton 19 órától a nyárádmagyarósi művelődési házban lép közönség elé Reliktum című előadásával. Helyfoglalás a 0745-589-195-ös telefonszámon. 28-án, vasárnap 18 órától a márkodi művelődési házban mutatja be az együttes az előadást. Helyfoglalás a 0748-915-215-ös telefonszámon.  


Szimfonikus hangverseny

Február 25-én, csütörtökön 19 órától szimfonikus hangversenyre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. A közönség Ştefan Cazacu gordonkaművész játékát hallgathatja, közreműködik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekara, koncertmester: Roxana Oprea. Műsoron: Haydn- és Csajkovszkij-művek. A járvány miatt a hangversenyre csak 186 jegy értékesíthető. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál, online az Eventbook honlapján kaphatók.  


Schubert-koncert az interneten

Dalok, kvintettek, versek, prózák Franz Schubert emlékére című estjének felvételét tette közzé YouTube-csatornáján a Coopera. A koncerten Kossuth- és Liszt-díjas előadók működtek közre, továbbá kortárs irodalmárok és a Virtuózok kamaraegyüttes is fellépett. 


Online könyvbemutató

B. Fülöp Erzsébet színművésznő, egyetemi tanár, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője kötetét mutatják be február 19-én, pénteken 18 órakor. A szerző Szereptanulmányok – a színészi testszöveg hermeneutikai megközelítése című kötete a színházi előadásban létrehozott színészi testbeszédet, a színészi gesztust vizsgálja. A könyvet dr. Jákfalvi Magdolna színháztörténész, egyetemi tanár mutatja be. Meghívottak: dr. Kós Anna dékán, a rendezvény házigazdája és Valentin Ajder, az Eikon Kiadó igazgatója. A beszélgetésbe, amelyet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oldalán élőben Facebookon is közvetítenek, bárki bekapcsolódhat Zoom-on keresztül a következő linken: https://us02web.zoom.us/j/Meeting ID: 823 1683 1254. Passcode: 839180. 


Online Páva-gála

SzínpadON: Újra együtt – Páva-gála címmel nagyszabású előadást rendez február 19-én, pénteken a Hagyományok Háza. A tizenöt résztvevőt Pál István Szalonna és bandája kíséri, a bemutató szerkesztője Busai Norbert. A nézők 19-én 21 órától tekinthetik meg az ünnepi műsort. További részletek a https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/szinpadon-ujra-egyutt-pava-gala, illetve a
https://online-hagyomanyokhaza.jegy.hu/#/event honlapokon.


Bocskai Napok

Nyárádszereda önkormányzata és a Bekecs néptáncszínház szervezésében február 19–21. között kerül sor Nyárádszeredában a Bocskai Napok rendezvénysorozatára. 19-én, pénteken 19 órától folklóresttel indul a program a helyi művelődési ház nagytermében. A jelenlevők a Bekecs néptáncszínház és a Bekecs táncegyesület nyárádszeredai néptánccsoportjainak műsorát, a Kis és Apró Bekecs, valamint az Aranyos néptánccsoportok ünnepi összeállítását láthatják, muzsikál a Tokos zenekar. 20-án, szombaton 9 órától megtartják a Bocskai-kupa labdarúgó-bajnokságot a sportközpont műfüves pályáján, 11 órától Covid-duma címmel kerekasztal-beszélgetés kezdődik a művelődési ház könyvtárában. Meghívottak: dr. Szederjesi János, a Maros Megyei Klinikai Kórház igazgatója, egyetemi docens és dr. Sántha Ágnes szociológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karának adjunktusa. A beszélgetést Kányádi Orsolya rádiós újságíró vezeti. 19 órakor a művelődési ház nagytermében az Udvarhely néptáncműhely Kiáltó szó című, Kós Károly emléke előtt tisztelgő előadása látható. Az eseményt a Bocskai István Dalkar ünnepi hangversenye nyitja meg. 21-én, vasárnap délelőtt 11 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak a református templomban, majd megkoszorúzzák Bocskai István fejedelem szobrát. A rendezvénysorozat zártkörű eseménnyel, a 18 éves fiatalok nagykorúsítási ünnepségével zárul. Minden programpontra ajánlott az előzetes helyfoglalás a 0755-289-832 telefonszámon. A rendezvényeken a járványügyi előírások betartásával lehet részt venni.


Egy élettel tartozom – Csata Éva könyvbemutatója

Csata Éva Egy élettel tartozom című új könyvét mutatják be február 25-én, csütörtökön 18 órától a virtuális térben. A szerzővel Csatlós Tünde beszélget. A rendezvény követhető lesz élőben a Facebookon.


Apa és fia fotókiállítása

Mincsor Szabolcs és Tamás fotóiból nyílt kiállítás a Bernády Házban. A  gyergyószentmiklósi fotósmozgalom képviselőinek szenvedélye a drón- és éjszakai asztrofotózás, a fényképezésnek erről az utóbbi időben fellendülő területéről hoztak el Marosvásárhelyre 45 képet. A felvételek meghatározó hányadát az apa, Mincsor Szabolcs készítette, de 13 éves fia is mind több elismerést szerez magának fotóival, ezekből szerepel néhány első közös jelentkezésükön. 


Továbbra is láthatók Zsögödi Nagy Imre képei

A Kultúrpalotában nyílt időszakos Nagy Imre-kiállítás látogatási idejét április 30-ig meghosszabbították. A kiállítás Zsögödi Nagy Imre 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét, mintegy 100 művet a festőművész 1959-ben adományozta a múzeumnak. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem.