2021. január 18., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Téli csodaházikó – gyermekműsor a magyar kultúra napja alkalmából

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Téli csodaházikó című, gyermekeknek szóló műsorában a magyar kultúrához fűződő tematikus foglalkozással szólítja meg az érdeklődőket. A társulat magyar írók, költők meséivel, verseivel járul hozzá a legfiatalabbak kulturális neveléséhez. Szereplők: Bálint Örs, Benő Kinga, Kiss Bora, Korpos András, Nagy Dorottya, Ördög Miklós Levente, Sebestyén Aba, Varga Balázs. Projektvezető: Benő Kinga. A gyermekműsort január 17-én, vasárnap délelőtt 11 órától a színház Kistermében élőben tekintheti meg a gyerekközönség, nagykorú kíséretében. Egy kétszemélyes (1 gyerek + 1 felnőtt) jegy ára 19 lej; a szabadbérletek ebben az esetben nem érvényesek. A járványügyi szabályozások miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések szigorú betartásával történik. A színház tájékoztatja az érdeklődőket, hogy az előadás jellege miatt azt kizárólag magyar nyelven lehet majd követni. Jegyvásárlás a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztáránál (nyitvatartás hétköznapokon 12 és 18 óra között, telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon. Bővebb információkért kövessék a Tompa Miklós Társulat honlapját (www.nemzetiszinhaz.ro), Facebook-, valamint Instagram-oldalát (https://www.facebook.com/tompamiklos;  www.instagram.com/tompamiklostarsulat).

Vándor Miska – közönség előtt

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház hosszú szünet után a Vándor Miska című előadásra várja közönségét január 15-én, pénteken 18 órától a színház Nyomda utcai nagytermébe, ahova maszkkal, a bejáratnál történő érintésmentes lázmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni. A nézők legalább 10-15 perccel kezdés előtt érkezzenek meg a bejárathoz, az előadás végén pedig a torlódást kerülve hagyják el a termet. A 6 év alatti gyermekeknek a maszk viselése nem kötelező. A helyek száma korlázotott; előzetes helyfogalás szükséges a 0740-566-454 telefonszámon (naponta 9–13 óra között hívható).

Az Ariel színház online kínálata

Január 17-én, vasárnap 10–22 óra között az Ariel színház Tűzmadár című mesejátéka, 24-én a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz, 30-án a János vitéz látható az interneten. Az előadásokra online lehet jegyet váltani a színház honlapján, a Műsor/naptár menüpontot megnyitva, a JEGYVÁSÁRLÁS címkére kattintva. A vásárláshoz szükséges link az előadás Facebook-eseményében is megtalálható, az Ariel színház Facebook-oldalán. Alkalmanként az elővásárlás csak az előadás időpontja előtt néhány nappal válik lehetségessé – ezt a Műsor/naptár menüpont alatt az előadás címe melletti JEGYVÁSÁRLÁS címke megjelenése jelzi. A honlap műsornaptárát az Ariel színház folyamatosan frissíti.   Péntekenként továbbra is ingyenesen követhető a Matyi és barátai című bábos videósorozat egy-egy újabb epizódja az Ariel színház Facebook-oldalán. A teljes sorozat a következő linken érhető el: https://www.facebook.com/watch/
836710049751952/836848053802197  

Utószilveszteri hangverseny – közönséggel

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia január 15-én, pénteken este 7 órától a Kultúrpalota nagytermében megismétli 14-én, csütörtökön közönség előtt bemutatott utószilveszteri hangversenyét. A filharmónia szimfonikus zenekarát Victor Dumănescu vezényli, közreműködik a vegyes kar, szólista Borsos Edith szoprán. A járványügyi intézkedések betartása érdekében hangversenyenként csak 186 jegyet adhatnak el. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál kaphatók. A jegypénztár hétfőtől szerdáig 10–18 óra, csütörtökön 10–19 óra között tart nyitva. A járványügyi helyzet okozta esetleges változásokról a szervezők időben értesítik a sajtót és a közönséget.

Barangolások a palóc mesék birodalmában

A Hagyományok Háza szervezésében január 15-én, pénteken román idő szerint 19.30-tól a Barangolások a palóc mesék birodalmában – Zabartól Galgamácsáig című rendezvény tekinthető meg, illetve hallgatható az interneten. Előadó: Villányi Péter folklorista. A rendezvény ingyenesen követhető, regisztrálni az alábbi linken lehet: https://forms.gle/AuXihRnH2VHJXcTW6. Bővebb tájékoztatás a https://hagyomanyokhaza.hu/.../barangolasok-paloc-mesek... honlapon.

A Kultúra hete

Harmadik alkalommal szervezi meg január 15–22. között a Studium–Prospero Alapítvány a Kultúra hete néven ismertté vált rendezvénysorozatot. A járványhelyzet miatt továbbra sem lehetséges a különböző programokon való részvétel, így az alapítvány az online térben kínál újszerű és változatos programlehetőséget a kultúra iránt érdeklődőknek. Ebben az évben két típusú programmal: rövidfilmsorozattal és online tárlattal kívánja a kultúra iránt érdeklődőket megszólítani az egyhetes periódusban.

Rövidfilmek

Január 15-én, pénteken, a román kultúra napján startol Rejtett város címmel a rövidfilmsorozat. Elsőként a Maros Megyei Könyvtár rejtett birodalmába vezeti be az érdeklődőket Monica Avram igazgatónő. A film román nyelvű, és magyar felirattal nézhető. A következő film január 18-án lesz megtekinthető. A Teleki–Bolyai Könyvtár látogatók előtt kevésbé ismert termeit és azok történetét Lázok Klára főkönyvtáros mutatja be. Január 19-én egy olyan házat és volt lakóját ismerhetjük meg, aki a saját korában jelentős szereppel bírt a város életében, aztán emléke lassan elhalványult. A filmben dr. Kálmán Attila történész eleveníti fel Sényi László tevékenységét, és mutatja meg a Köteles Sámuel utcai Sényi-házat. Január 20-án nézhető Minorita örökség Marosvásárhelyen címmel a negyedik része a Rejtett város sorozatnak. A filmben Bányai Réka könyvtáros, a marosvásárhelyi minoriták kutatója beszél a szerzetesek által építtetett kolostorról és a Bolyai, illetve Köteles Sámuel utca bérházairól. Január 21-én a Dudutz család – egy örmény család hagyatéka Marosvásárhelyen című filmet lehet megtekinteni, amelyben dr. Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület elnöke szólal meg. Az utóbbi négy alkotás magyar nyelvű, román felirattal. A filmek a fent említett napokon 19 órától lesznek
megtekinthetők a Studium–Prospero Alapítvány Facebook-oldalán.

Gyűjteményes online tárlat

A magyar kultúra napján, január 22-én 19 órától kerül sor a Maros megyei képző- és iparművészek gyűjteményes online tárlatának bemutatójára, ugyancsak a Studium–Prospero Alapítvány Facebook-oldalán. Ezzel a Maros megyében egyedi kezdeményezéssel az alapítvány azon Maros megyei hivatásos művészeket kívánta megszólítani, akik a járványhelyzet nehézségei ellenére az utóbbi évben sem hagyták abba alkotói tevékenységüket. A kiállítás online is lapozható katalógusát a szakmai zsűri tagjai, Nagy Miklós Kund művészeti író és ifj. Molnár Dénes képzőművész, valamint a szervező alapítvány ügyvezető elnöke, dr. Vass Levente mutatja be.  A rendezvény a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.  

Marx József Fotóklub – téli tárlat

Régi hagyomány a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub januári bemutatkozása. Ilyenkor új képeikkel állnak közönség elé a klubtagok. 2021-ben sem akarják megtörni a tradíciót, kiállításukat január 21-én, a magyar kultúra napja előestéjén, csütörtökön 17.30-kor nyitják meg a Bernády Házban. Idei tárlatuk különlegessége, hogy mind téli felvételeket láthat a közönség. A megnyitóra és a tárlatlátogatásra a járványügyi intézkedések szerint kerül sor.

Gyergyószárhegy 2020 kiállítás

Idén is folytatódik a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány együttműködése. A megszokottnál szűkebb körben és a járványügyi szabályok betartásával a magyar kultúra napja tiszteletére január 21-én, csütörtökön 18 órakor nyitják meg a kiállítást a Bernády Házban. A tárlat a kortárs művészet jegyében 22 vizuális művész munkáit viszi közönség elé. Az anyag válogatás azokból az alkotásokból, amelyek a Szárhegyi Művésztelep tavalyi alkotótáboraiban születtek.

Zsögödi Nagy Imre képei a Kultúrpalotában

Január 31-ig látogatható a Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás, ahol megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei.  Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem.