2021. január 20., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Grand Hotel Retromadár – online bemutató 

Január 8-án, pénteken 19 órától az online térben kerül bemutatásra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának új produkciója, a Grand Hotel Retromadár. Radu Afrim rendezése a Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan történetét viszi tovább. Az élő közvetítésre jegyek 19 lejért az alábbi linken vásárolhatók: https://cutt.ly/LjdfNny. A korábbi, egészségvédelmi okokból elhalasztott időpontra váltott jegyek érvényesek a premierre. Mivel az előadás élő közvetítés formájában lesz elérhető, utólag nem nézhető vissza. A társulat előadásaival kapcsolatos esetleges változások az intézmény honlapján, Facebook-oldalán, illetve az eventim.ro oldalon is megtalálhatók. 


További színházi műsorrend – január 11-e után 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata értesíti nézőit, hogy a januári műsorrendet a Maros Megyei Prefektúra január 11-i járványügyi intézkedésekről szóló közleményét figyelembe véve fogja megjelentetni. Addig is érdemes követi a színház honlapját és Facebook-oldalát: https://nemzetiszinhaz.ro/, https://www.facebook.com/tompamiklos 


Az Ariel színház kínálata 

Január 8-án, pénteken 18 órától elérhetővé válik a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Matyi és barátai című bábos ismeretterjesztő videósorozatának újabb része az Ariel Facebook-oldalán. A sorozat díjmentesen követhető a következő linken: https://www.facebook.com/watch/836710049751952/836848053802197. Január 10-én, vasárnap 10 és 22 óra között a Lúdas Matyi című mesejáték, 17-én a Tűzmadár, 24-én a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz, 30-án a János vitéz látható az interneten. Az előadásokra az Ariel színház honlapján, a Műsor/naptár menüpontot megnyitva, a JEGYVÁSÁRLÁS címkére kattintva lehet jegyet vásárolni. A vásárláshoz szükséges link az előadások Facebook-eseményeiben is megtalálható. Alkalmanként az elővásárlás csak az előadás időpontja előtt néhány nappal válik lehetségessé – ezt a Műsor/naptár menüpont alatt az előadás címe melletti JEGYVÁSÁRLÁS címke megjelenése jelzi. A honlap műsornaptárát az Ariel színház folyamatosan frissíti.

Lúdas Matyi


Az örök Kalotaszeg – online néptáncelőadás 

A Magyar Állami Népi Együttes és a Hagyományok Háza közös szervezésében mutatják be január 8-án, pénteken 21 órától az interneten Az örök Kalotaszeg című néptáncelőadást. Az előadás egy bánffyhunyadi zenész család, a Vargák („Csipások”) zenéje kapcsán foglalja össze Kalotaszeg tipikus magyar, román, cigány népzenéjét, táncait. A műsorról bővebb tájékoztatás az online-hagyomanyokhaza.jegy.hu honlapon, illetve a https://hagyomanyokhaza.hu/.../az-orok.../20210108-2000 linken található. 


Paradicsom kőkertjében – nyilvános folklórműsor 

Hosszú szünet után január 8-án, pénteken 19 órától, majd 10-én, vasárnap ugyanebben az időpontban újra közönség előtt léphet színpadra a Maros Művészegyüttes. Az együttes kövesdombi székházában a Paradicsom kőkertjében című néptáncelőadás látható. A műsor címét az egyik legrégebbi karácsonyi ének adja, amely csak az archaikus zenei réteget őrző tájakon maradt fenn. A többségében székelyföldi hagyományokat, énekeket megjelenítő műsorban helyet kapnak régi, ma már nem élő szokások, melyeket archív filmek, néprajzi adattárak őriznek. Ilyenek az egész magyar nyelvterületen leírt pásztorjátékok és ezeknek egy speciális változata, a régies vonásokat őrző bukovinai székely betlehemezés vagy „csobánolás” is. Az előadás a keresztény Európa szokásrendjéből is felvonultatja azokat a gyöngyszemeket, amelyek a környezetünkben formálódtak ki. Rendező-koreográfus: Varga János. Énekel Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes zenekarának kíséretében. Jegyek a helyszínen kaphatók, de előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon hétköznaponként 9–13 óra között, valamint 17–19 óra között. (Lapzártakor tájékoztattak, hogy a pénteki előadásra a helyek beteltek.) Az előadást a járványügyi protokoll betartásával lehet megtekinteni, helyfoglalás az érkezés sorrendjében, a helyek száma a kötelező távolságtartás miatt korlátozott. Újévi hangverseny – közönséggel 

A közönség kérésére január 8-án, pénteken 19 órától megismétlik a Kultúrpalota nagytermében a szórakoztató zenei fesztivál nyitórendezvényét, a január 7-i rendkívüli újévi hangversenyt, amelyet közönség előtt tarthatott meg a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. A filharmónia szimfonikus zenekarát Pablo Boggiano asztriai karmester vezényli. Műsoron: Strauss-művek. 


Online opera-előadás 

2021-ben is folytatódik a Kolozsvári Magyar Opera online közvetítéseinek sorozata. A 2015-ös Letshow újramelegítve című szilveszteri előadás 10-én, vasárnap 19 órától követhető az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán. 


Barangolások a palóc mesék birodalmában 

A Hagyományok Háza szervezésében január 15-én, pénteken román idő szerint 19.30-tól a Barangolások a palóc mesék birodalmában – Zabartól Galgamácsáig című rendezvény tekinthető meg, illetve hallgatható az interneten. Előadó: Villányi Péter folklorista. A rendezvény ingyenesen követhető, regisztrálni az alábbi linken lehet: https://forms.gle/AuXihRnH2VHJXcTW6. Bővebb tájékoztatás a https://hagyomanyokhaza.hu/.../barangolasok-paloc-mesek... honlapon. 


Zsögödi Nagy Imre képei a Kultúrpalotában 

Január 31-ig látogatható a Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás, ahol megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. A Művészeti Múzeumban ebben a hónapban még megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét, mintegy 100 művet a festő 1959-ben adományozta a múzeumnak. A tárlat Nagy Imre művészi útkeresésének néhány irányát tárja elénk: olajfestékkel, vízfestékkel, temperával, tintával és fametszéssel készített művei technikai szakértelmét is bizonyítják. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt.