2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csipike – az Ariel színház online mesejátéka

December 6-án, vasárnap 10–20 óra között a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Csipike című előadása tekinthető meg az interneten. Fodor Sándor meseregényét ifj. Király István írta és rendezte színpadra. December 13-án a Lilla és Tündérbogyó, 20-án a Tejkút, 27-én A téli tücsök meséi van műsoron. Jegyet az Ariel színház jegypénztáránál (Nyomda utca 4. szám) lehet váltani személyesen pénteken 10–13, illetve 17–19 óra között. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldik el, a jegyvásárlást követően. További információk a 0740-566-454 mobilszámon kérhetők naponta 9–13 óra között.

Mezőség mosolya – a Maros Művészegyüttes folklórműsora


Mezőség mosolya (fotó: Barabási Attila-Csaba)A Mezőség mosolya című autentikus folklórműsor látható újra december 4-én, pénteken 19 órától a Maros Művészegyüttes közösségi oldalán. Az előadás címe reflektálás a Mezőség kulturális sokszínűségére, zenei gazdagságára, táncainak vitalitására. Központi helyet foglal el a műsorban A kilenc csodaszarvas című román kolindát idéző lírai jelenet. Bartók ezt a román népballadát használta alapul a Cantata profana című világhírű műve megírásakor. Az előadás során megidézett ,,táncos” falvak: Alsótők, Girolt, Bonchida, Válaszút, Kide, Bálványoscsaba, Szék, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Borsa-völgyi dallamok. Rendező-koreográfus: Varga János, énekel: Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes zenekarának kíséretében.

Árgyélus királyfi – meseopera

A Kolozsvári Magyar Opera előadásában december 6-án, vasárnap délelőtt 11 órától Tóth Péter Árgyélus királyfi című meseoperája tekinthető meg az intézmény közösségi oldalán Albu István rendezésében.   

A Mikulás új szánja – online bemutató

A Mikulás új szánja című mesejátékát mutatja be december 6-án, vasárnap román idő szerint 13 órától a győri Vaskakas Bábszínház. Író, rendező: Nagy Orsolya. Az előadás a Vaskakas Bábszínház hivatalos YouTube-csatornáján lesz megtekinthető.

Adventi erkélykoncert

Népzenei koncertsorozattal készül a karácsonyra a Hagyományok Háza. Advent négy vasárnapján román
idő szerint 18 órától a budapesti Budai Vigadó Corvin téri teraszán a Bazseva, a Fonó, a Babra zenekar és a Magos együttes dallamai csendülnek fel. A koncertek élőben követhetők a szervezők Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

31. Musica Sacra egyházzenei fesztivál

Rendkívüli fesztiválnyitó kamarazeneest
December 8-án, kedden 19 órától rendkívüli kamarazene-esttel kezdődik a virtuális térben a 31. Musica Sacra egyházzenei fesztivál. A Kultúrpalota nagytermében zajló koncert élő közvetítése a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhető. Fellépnek: Steffen Schlandt (orgona és csembaló), Gabriela Schlandt (szoprán), Emin Curtgeafar (oboa). Műsoron: Tallis-, Lebegue-, Guilmant-, Szakalay-, Gárdonyi Zoltán-,
L. C. D’Aquin-, S.Toduță- és Vivaldi-művek, valamint hagyományos erdélyi kolindák.

Karácsonyi szimfonikus koncert

December 10-én, csütörtökön 19 órától szimfonikus karácsonyi koncerttel folytatódik a 31. Musica Sacra egyházzenei fesztivál. A Román Televízió Marosvásárhelyi Stúdiója együttműködésével megszervezett hangversenyen Steffen Schlandt vezényel, fellép a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekara, koncertmester: Péter Béla. Műsoron: Händel-, Torelli-, Corelli-, Bach-művek. A koncert élő közvetítésben követhető a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, valamint a Marosvásárhelyi TVR Facebook-oldalán.

Fiatalok a közéletben – online konferencia

A Regeneráció Egyesület december 5-én, szombaton délelőtt 11 órai kezdettel ötödik alkalommal tartja meg a Fiatalok a közéletben konferenciát, melynek célja, hogy fiataloknak olyan információkat, tudást adjanak át az előadók, amit közéleti tevékenységükben felhasználhatnak. Az előző konferenciákon bemutatták a közélet pilléreit, a sajtó hatását a közéletre, pályázati lehetőségeket kezdő vállalkozók számára, a közintézmények működését, a konzulátusok jelenlétének fontosságát. Ezúttal úgy gondolták, hogy a nemzetközi kitekintés segíthet megérteni a világ működését, ezért az idei konferencia témája: A világ (Mi volt 2020-ban és mi várható 2021-ben?). Előadó: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanár. A járvány miatt az esemény online zajlik, így nem csak a marosvásárhelyiek kapcsolódhatnak be a konferenciába. Az online platform ugyanakkor korlátozza a résztvevők számát, így csupán 100 résztvevőt fogadhatnak, akiknek előzetesen regisztrálniuk kell a következő linken: https://bit.ly/3pVz8m5

Hagyományos év végi tárlat

A Maros Megyei Képzőművészek Egyesülete szervezésében nyílik december 5-én, szombaton délelőtt 11 órakor a hagyományos év végi képzőművészeti kiállítás Műhely 2020 címmel, Marosvásárhelyen, az Egyesülés (Unirea) Galériában. A kiállított munkákat az egyesületi tagok idei alkotásaiból válogatták. A kiállítás két hétig látogatható a galéria nyitvatartási programja szerint. A rendezvény támogatója a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal.

Virtuális kiállítás pályamunkákból

A magyar kormány Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége januárban hirdetett pályázatot a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre. Az erdélyi régiós pályázatnak 21 díjazott alkotója van, ebből a legfiatalabb 17 éves. A győztes pályamunkákat virtuálisan tekintheti meg a nagyközönség a https://www.facebook.com/events/724775191579477 linken.

Kedei Zoltán alkotásai a Kárpát Haza Galériában

A marosvásárhelyi festőművész válogatott alkotásaiból rendezett egyéni tárlatot a budapesti Kárpát Haza Galéria. A november 29-én 91. évét töltő alkotó, a népszerű Vár-lak műteremben évtizedek óta folyamatosan dolgozó idős mester méretes olajkompozícióiból, jellegzetes önarcképeiből, sokalakos kollázsaiból láthat mintegy negyvenet a galéria közönsége. Az online kiállítás a Kárpát Haza Galéria honlapján mindenki számára elérhető.

Virtuálisan látogatható A bomlás virágai

A bomlás virágai – Fejezetek a Hórusz Archívumból címmel nyílt virtuálisan megtekinthető kiállítás a budapesti Műcsarnokban. A tárlat Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr privátfotó-gyűjteményéből nyújt válogatást. A kiállítás a http://mucsarnok.hu/ panoramafoto/bomlas_viragai/ linken érhető el.

Látnivalók a Kultúrpalotában

A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. A Művészeti Múzeumban megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A Maros Megyei Múzeum–Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét, mintegy 100 művet a festő 1959-ben adományozta a múzeumnak. A tárlat Nagy Imre művészi útkeresésének néhány irányát tárja elénk: az olajfestékkel, vízfestékkel, temperával, tintával és fametszéssel készített művei technikai szakértelmét is bizonyítják. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. A tárlat 2021. január 31-ig lesz látogatható. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A pénztárnál lehet jegyet venni az egykori városháza tornyába való felmenetelhez is, a torony keddtől péntekig 9–15 óra között van nyitva.

Alapfilmek és híres animációk

A Nemzeti Filmintézet elindította honlapján a FILMIO nevű szolgáltatást, amely a magyar filmgyártás régi és új remekműveit, klasszikusait, örök kedvenceit teszi elérhetővé. A kínálatban dokumentumfilmek, régi reklámfilmek és híres animációk is szerepelnek, egyebek mellett Rófusz Ferenc
A légy, illetve Macskássy Gyula A ceruza és a radír című alkotása is megtekinthető. A Nemzeti Filmintézet honlapja: www.filmarchiv.hu.

Szerkesztő: Nagy Székely Ildikó