2021. január 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Retromadár… a 30. országos színházfesztivál online műsorán 

Idén november 22-én kezdődött és 29-én zárul a bukaresti országos színházi fesztivál (FNT), amely a változás jegyében, a múlt és jelen párbeszédére építve zajlik, és kizárólag multimédiás eszközökön keresztül közvetíti művészi programjait. A fesztivál előadásait tizenkét programpontba csoportosították. A FNeuitareT címet viselő program olyan előadásokat foglal magába, amelyek nagy hatással voltak a romániai színjátszás alakulására az elmúlt évtizedekben, köztük a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan című produkcióját. Az előadást november 28-án, szombaton 19 órától ingyenesen közvetíti a fesztivál a saját honlapján, és angol, valamint román felirattal 48 órán át lesz elérhető: https://fnt.ro/2020/pasarea-retro-se-loveste-de-bloc-si-cade-pe-asfaltul-fierbinte-de-radu-afrim/. Évszakok – az Ariel színház online előadása 

November 29-én, vasárnap 10–20 óra között a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Évszakok című előadása tekinthető meg az interneten. December 6-án, vasárnap 10–20 óra között a Csipike látható. Jegyet az Ariel színház jegypénztáránál (Nyomda utca 4. szám) lehet váltani személyesen pénteken 10–13, illetve 17–19 óra között. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldik el, a jegyvásárlást követően. További információk a 0740-566-454 mobilszámon kérhetők naponta 9–13 óra között. A Mezőség mosolya – a Maros Művészegyüttes folklórműsora 

A Mezőség mosolya című autentikus folklórműsor látható november 27-én, pénteken 19 órától a Maros Művészegyüttes közösségi oldalán. Az előadás címe reflektálás a Mezőség kulturális sokszínűségére, zenei gazdagságára, táncainak vitalitására. Központi helyet foglal el a műsorban A kilenc csodaszarvas című, román kolindát idéző lírai jelenet. Bartók ezt a román népballadát használta alapul a Cantata profana című világhírű műve megírásakor. Az előadás során megidézett ,,táncos” falvak: Alsótők, Girolt, Bonchida, Válaszút, Kide, Bálványoscsaba, Szék, Mezőkeszü, Magyarpalatka. Borsa-völgyi dallamok is elhangzanak. Rendező-koreográfus: Varga János, énekel: Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes zenekarának kíséretében. 


Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál 

Még tart a Kolozsvári Magyar Állami Színház szervezésében az interneten zajló Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál. A seregszemle előadásai három tömbbe csoportosítva tekinthetők meg: Horizontok, UTE30, Off címszó alatt. A fesztivál záróakkordjaként, november 29-én, vasárnap a színház nagyterméből élő közvetítésben lesz látható a Loose Neckties Society színészzenekar koncertje, ezzel is színesítve az idei kínálatot. A fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján (www.interferences-huntheater.ro), míg az OFF program a fesztivál Facebook-oldalán (www.facebook.com/Interferences.Festival) érhető el. A vetített előadásokat ingyenesen, magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni. Az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál részletes, napokra lebontott programja a rendezvény honlapján olvasható. 


Szimfonikus koncert 

December 3-án, csütörtökön 19 órától a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának koncertjét közvetítik élőben a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterméből. Vezényel George Hariton, zongorán játszik Hona Mihail. Műsoron: Mendelssohn-Bartholdy- és Beethoven-művek. A Román Televízió Marosvásárhelyi Stúdiója közreműködésével megvalósuló hangverseny a Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, illetve a Marosvásárhelyi TVR Facebook-oldalán követhető. 


Adventi erkélykoncert 

Népzenei koncertsorozattal készül a karácsonyra a Hagyományok Háza. Advent négy vasárnapján román idő szerint 18 órától a budapesti Budai Vigadó Corvin téri teraszán a Bazseva zenekar, a Fonó zenekar, a Babra zenekar és a Magos együttes dallamai csendülnek fel. A koncertek élőben követhetők a szervezők Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. 


Helytörténeti konferencia az interneten

A magyar tudomány napja Erdélyben programsorozat keretében az Erdélyi Múzeum Egyesület marosvásárhelyi fiokszervezete és a Borsos Tamás Egyesület helytörténeti konferenciát szervez november 28-án, szombaton délelőtt 10 órától. Az eseményen öt előadó – Simon Zsolt, Tamási Zsolt, Kálmán Attila, Spielmann Mihály és Nagy Zsolt – ismerteti egy-egy aktuális kutatási témáját. A konferencia online követhető a http://meet.google.com/bfe-oazs-wet linken.


Virtuális kiállítás pályamunkákból 

A magyar kormány Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége januárban hirdetett pályázatot a XVII. országos népművészeti kiállításon való részvételre. Az erdélyi régiós pályázatnak 21 díjazott alkotója van, ebből a legfiatalabb 17 éves. A győztes pályamunkákat virtuálisan tekintheti meg a nagyközönség a https://www.facebook.com/events/724775191579477 linken. 


Kedei Zoltán alkotásai a Kárpát Haza galériában 

A marosvásárhelyi festőművész válogatott alkotásaiból rendezett egyéni tárlatot a budapesti Kárpát Haza Galéria. A november 29-én 91. évét töltő alkotó, a népszerű Vár-lak műteremben évtizedek óta folyamatosan dolgozó idős mester méretes olajkompozícióiból, jellegzetes önarcképeiből, sokalakos kollázsaiból láthat mintegy negyvenet a galéria közönsége. Az online kiállítás a Kárpát Haza Galéria honlapján mindenki számára elérhető. 


Épített örökségünk – fotókiállítás 

November 29-ig, vasárnapig látogatható a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermében az Épített örökségünk Maros megyében című, a helyi EMKE által szervezett fotókiállítás. Az érdeklődők a felhívásra érkezett és kiválogatott 20 pályamunkát, valamint Barabási Attila Csaba és Both Gyula fotóit tekinthetik meg az egészségvédelmi szabályok betartásával. 


További látnivalók a Kultúrpalotában 

A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. A Művészeti Múzeumban megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét, mintegy 100 művet a festő 1959-ben adományozta a múzeumnak. A tárlat Nagy Imre művészi útkeresésének néhány irányát tárja elénk: az olajfestékkel, vízfestékkel, temperával, tintával és fametszéssel készített művei technikai szakértelmét is bizonyítják. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. A tárlat 2021. január 31-ig lesz látogatható. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A pénztárnál lehet jegyet venni az egykori városháza tornyába való felmenetelhez is, a torony keddtől péntekig 9–15 óra között van nyitva.