2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

IX. Vásárhelyi Forgatag

Augusztus 23–28. között zajlik a IX. Vásárhelyi Forgatag. A részletes program – a várbeli Csicsergő családi és gyermekprogramok, kerekasztal-beszélgetések, az Egészségforgatag, a Forradalom utca 8. szám alatti Borudvar kínálata  stb. – a forgatag.ro honlapon és az esemény Facebook-oldalán tekinthető meg. Néhány programpontot ez alkalommal ismertetünk.

Színházi Forgatag

A Tóték a Nemzetiben – a Komáromi Jókai Színház előadása 

A szlovákiai Komáromi Jókai Színház Örkény István Tóték című művéből készült előadását mutatja be augusztus 27-én, szombaton 20 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Az előadásra a színház jegypénztáránál lehet jegyet váltani. 


A Spectrum Színház kínálata

26-án, pénteken 17.30-tól Berecz András Tegnap is ma mentem haza című előadására várják a várbeli Figura színpad közönségét. 27-én, szombaton 19 órától a Spectrum Színházban látható a budapesti Nemzeti Színház és a Spectrum Színház előadásában a Sára asszony című színjáték. A részvétel ingyenes, de előfoglaláshoz kötött. Helyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. A belépőket pénteken 10–13 óra között lehet kiváltani a színházban.

Sára asszony


A Kultúrpalotában lesz a Legénybúcsú

A Franzol Management szervezésében Szente Vajk Legénybúcsú című, kétfelvonásos vígjátékát mutatják be a szerző rendezésében augusztus 27-én, szombaton és 28-án, vasárnap 19.30-tól. A helyszín – a Forgatag programfüzetében levőhöz képest – változott, a nyári színpad helyett mindkét napon a Kultúrpalotában látható az előadás. Jegyek a Kultúrpalota jegypénztáránál és az eventim.ro honlapon kaphatók. A nyári színpadra vásárolt jegyek természetesen érvényesek a Kultúrpalotába is.


A Tündökletes világ a Posta utcában

Augusztus 28-án, vasárnap délután 6 órától a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház korábbi székhelyén, a Posta utca 2. szám alatt Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina Tündökletes világ című Tamási Áron-összeállítása tekinthető meg Kincses Elemér rendezésében. A belépés ingyenes.


Folknap a várban

Augusztus 27-én, szombaton a Maros Művészegyüttes folknapot szervez a várban. 12–12.45 óra között népdal- és néptáncoktatás lesz: a várszínpadon 12–12.30 között a nagycsoportnak, a Figura színpadon a kiscsoportnak, 12.30–12.45 között népdaloktatás mindenkinek. A csoportok 12.45–15.45 óra között mutatják be műsorukat. 16 órakor a Maros Művészegyüttes Határokon át című előadása látható. Énekel Kásler Magda és Ötvös Orsolya a Maros Művészegyüttes zenekarának kíséretében, rendező-koreográfus Vajda János.


Folkudvar

Az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében augusztus 26–28. között többféle népi mesterséggel ismerkedhetnek meg a gyerekek a várban. A Folkudvar Mesesátrába Kásler Magdi közös népdaléneklésre és népdaltanulásra várja az érdeklődőket pénteken déli 12 órától. Szombaton 17 órától Benkő Évával lesz élőszavas mesemondás, vasárnap délben 2 órától mesetáncház, majd 16 órától zenés népmesejáték Cserey Both Zsuzsa és Kádár Zoltán előadásában. Szövérfi Zsuzsa pénteken 13 órától Fekete piros című előadásában kalauzolja el az érdeklődőket Szék hagyományvilágába, szombaton 15.30-tól Dávid Alpár Népviselet-készítés a 21. században címmel tart előadást. Pénteken 16 órától a Figura színpadon Paár Julcsi Hangoló: Kerekerdő című koncertjére, szombaton 10.30-tól Bonczidai Dezső és Szabó Dániel Csihi-puhi történetek című kesztyűs bábjátékára várják a kisgyermekes családokat. Szombat este a Petőfi kávéházban táncház lesz, muzsikál a Soroglya és az Öves együttes. Péntektől vasárnapig az erdőszentgyörgyi zenekar, Györgyi Tamás és bandája egész napos örömzenélése is hallgatható a Folkudvarban. 


A Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi programjai

Pénteken 16 órakor Vörös István József Attila-díjas költő hívja irodalmi kalandozásra az érdeklődőket Él-e még Petőfi? Versek, titkok, átiratok címmel a várban. Szombaton 16 órától Zsille Gábor József Attila-díjas költő Petőfi másképp címmel tart előadást, előtte 15 órától a Könyvudvar Téka teraszán Vörös István és Fekete Vince József Attila-díjas költők mutatják be a Ha bármit lehetne… című KMI 12 antológiát. Vasárnap 13 órától Zsille Gábor Tranzit Felvidék című kötetét, 14 órától Fekete Vince Halálgyakorlatok című új verseskönyvét mutatják be a Petőfi kávéházban. 


Tékaforgatag

Pénteken 14 órától Szászgáspár Imola mesehallgatásra várja a gyerekeket. 15 órától Kádár Annamária és Bota Melinda Kádár Annamária Valódi példaképek. Hősök és antihősök a mindennapokban című könyvétől elindulva beszélgetnek. 17 órától alkotófoglalkozás lesz a Szabó Eszter által vezetett Okulusz olvasóklubban. Szombaton 10 és 14 óra között a 11–16 éves gyerekeket várják pontgyűjtős vetélkedőre, a kaland a Könyvudvartól indul.


Időtár V/4 – könyvbemutató

Szombaton 11 órától Sebestyén Mihály – Diamantstein György Időtár V/4 című könyvét mutatják be a várban. A szerzőpárossal Lázok Klára, László Lóránt és Király István beszélget az új kötetről, Marosvásárhely történelméről, kis- és nagypolgári életéről.


További könyvbemutatók

Szombaton 12 órától Márton Evelin Farkashab című új regényéről beszélget a szerzővel Gálfalvi Ágnes, a Lector kiadó igazgatója. 13 órától az Erdélyi Múzeum Egyesület marosvásárhelyi vonatkozású kiadványait mutatja be, a szerzőkkel Bíró Annamária, a kiadó vezetője beszélget. 14 órától a Garabontzia Kiadó szervezésében bemutatják Szabó Szidónia Mernéd-e? című könyvét. 15 órától a Tékaterasz melletti zöld területen a gyerekek a Teleki Téka és a Bethlen Alapítvány könyves gyerekfoglalkozásán vehetnek részt. Vasárnap 10 órától a Kalot olvasókörök, az Anya olvas Facebook-oldal, az Okulusz és a Gemma könyves kávézó működtetői és résztvevői ajánlanak könyvet. 11 órától Imre Eszter A csillagvölgyi patikus felesége című kötetéről beszélget Daray Erzsébettel, a Gemma boltvezetőjével. 12 órától a Kriterion kiadó Charles Boner Erdély terményei és népe című kötetéről Csortán Ferenc fordítóval beszélget László Lóránt, a Teleki Téka könyvtárosa és H. Szabó Gyula, a kiadó vezetője. 15 órától Bartha Katalin Ágnes Egy nemzetiségi könyvkiadó a diktatúra évtizedeiben (1969–1989). Beszélgetés a Kriterion munkatársaival című munkáját mutatja be Demény Péter író. 16 órától az Anya olvas csoport szervezésében a könyves Facebook-csoport nyári podcastjét hallgathatják meg élőben.


Népújság-sátor a várban

Olvasóink visszajelzéseire is számítva a lap munkatársai az idei Forgatagon nemcsak tudósítóként lesznek jelen, hanem élő Népújságként a közösséget foglalkoztató kérdéseket vitatják meg a felkért szakemberekkel a várban. 

Augusztus 26., péntek

11 óra: Ukrajnai háború – Kali István. Szerkesztő: Karácsonyi Zsigmond; 15 óra: Megszólal a múlt – meghívott Ötvös Koppány, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. Szerkesztő: Vajda György; 16 óra – Miről ír az újság? – meghívott Spielmann Sebestyén Mihály művelődéstörténész. Szerkesztő: Karácsonyi Zsigmond; 17 óra: Kit/mit óv a ketrec? – meghívott Szánthó János, a Marosvásárhelyi Állatkert igazgatója. Szerkesztő: Vajda György. 

Augusztus 27., szombat

11 óra: Újságírók a présben. Szerkesztő: Karácsonyi Zsigmond; 15 óra: Hegyre fel!… de hogyan? – meghívott Kovács Róbert, a Maros Megyei Speciális Barlangi és Hegyimentő Szolgálat vezetője. Szerkesztő: Vajda György; 16 óra: Fiatalok a közéletben – meghívott ifj. Szepessy László, a Maros Megyei Magyar Diáktanács életre hívója és Szabó Szabolcs, a szervezet tiszteletbeli elnöke. Szerkesztő: Nagy-Bodó Szilárd; 17 óra: Félidőben – a városvezetés dilemmái. Szerkesztő: Karácsonyi Zsigmond. 

Augusztus 28., vasárnap

11 óra: A bőrrákszűrés fontossága – meghívott dr. Gáspár Réka bőrgyógyász szakorvos. Szerkesztő: Menyhárt Borbála; 12 óra: Nyugdíjasgondok – meghívott Morent Ilona, a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárának elnöke. Szerkesztő: Mezey Sarolta. 


Koncertforgatag a várban és a főtéren

26-án, pénteken 18 órától a Neumarkt Quintett és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia énekkara lép fel a várszínpadon. 19 órától az Apostol, 21 órától a Compact koncertezik. Szintén pénteken 19 órától a Kultúrpalota nagytermében a Kéknefelejcs nótatársulat hallgatható, 23 órától a Jazz Clubban Forgatag-after címmel utóbuli, retro- és UV Color Madness-parti lesz. 27-én, szombaton 19 órától az Első Emelet, 21.30-tól a Punnany Massif koncertjére várják a várszínpad közönségét. 28-án, vasárnap 18 órától a Navarra és a Together táncbemutatójára kerül itt sor. A Figura színpadon ugyanekkor a Tűzvarázs tart lemezbemutató koncertet. A főtéri nagyszínpadon 19 órától a Beatrice, 21.30-tól Ákos koncertezik. 


Kiállításforgatag

Rendtörténeti kiállítás a várban

Augusztus 28-án, vasárnap 16 órakor a Vártemplom gótikus termében a pálosok életét bemutató rendtörténeti vándorkiállítás nyílik. Köszöntőt mond L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, Puskás Antal OSPPE, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. Közreműködik Petrás Mária előadóművész. A tárlat december 30-áig látogatható.


Helikoni Napok Marosvécsen

Tamási Áron születésének 125. évfordulójára emlékeznek augusztus 26-én és 27-én a marosvécsi Kemény-kastélyban. A rendezvény 26-án, pénteken 16 órától a kastély udvarán kezdődik, ahol köszöntőt mond H. Szabó Gyula könyvszerkesztő. Szentimrei Judit 100 címmel a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet emlékkiállítását Szebeni Zsuzsa intézetvezető és Szabó Zsolt irodalmár nyitják meg. 17 órától Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina Tündökletes világ című, Tamási Áron írásaiból összeállított, udvarhelyszéki népdalokkal tűzdelt műsorát láthatják a jelenlevők a kastély kis pipázójában. A Helikoni Napok szombaton délelőtt 10 órától folytatódik. A kastélyparkban H. Szabó Gyula, Ördög Ferenc polgármester és Pataki Levente lelkipásztor köszönti a jelenlevőket, majd Tamási Áron életművéről Szabó Zsolt értekezik. 11 órakor koszorúzás lesz, ezután Filep Tamás Gusztáv Kádár Imrére emlékezik. Kemény János és Kolozsvár kapcsolatáról Cseke Péter tart előadást, utána levetítik Czigány Zoltán Kemény János filmjeiről készült dokumentumfilmjét. 


Pro Etnica fesztivál Segesváron

Augusztus 25-én kezdődött, és 28-áig, vasárnapig tart Segesváron a XVIII. Pro Etnica nyári etnikumközi fesztivál. Az előadások, népviseleti parádé, kiállítások pénteken 15–23, szombaton és vasárnap 10–22 óra között zajlanak. A részletes program a proetnica.ro honlapon olvasható. 


Iszlai-Seiler Éva fotókiállítása

Az 1990-ben Németországba áttelepült marosvásárhelyi fotóművész, a Marx József Fotóklub tiszteletbeli tagja újra a város közönsége elé áll. Mostani tárlata Kínában készült felvételeiből mutat be válogatást a Bernády Házban. 


Faragászati kiállítás

Duha László fafaragászati kiállítása a szászrégeni kultúrházban augusztus 25-étől szeptember 12-éig látogatható. A kiállításmegnyitó augusztus 27-én 12 órakor lesz.   


Hátrányba került, 18 órával korábban

Bellingham megmentette, 18 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 18 órával korábban

Hírek, rendezvények 18 órával korábban

A játék folytatódik… 18 órával korábban

Az olvasó írja 18 órával korábban

Hosszú, forró nyár 18 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató