2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tamási Áron-fesztivál a Csűrszínházban

Augusztus 17-én kezdődött, és 21-éig, vasárnapig tart a mikházi Csűrszínházban a székely író halálának 125. évfordulója alkalmából szervezett fesztivál. 19-én, pénteken 20 órától az ismert Tamási-regény alapján készült Ábel című táncjátékot adja elő a Maros Művészegyüttes, rendező-koreográfus Varga János. 20-án, szombaton szintén 20 órától a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös produkciójában látható Tamási Áron Boldog nyárfalevél című műve.  21-én, vasárnap 9 órától a nyárádremetei templomban a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Az ének megmarad című pódiumműsorát lehet meghallgatni. 15 órától a Csűrszínházban Szarka Gyula Tücsöklakodalom című mesekoncertjére kerül sor. 20 órától a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékára várják a nagyérdeműt, rendező Pataki András. A belépés ingyenes.


Boldog nyárfalevél



MAMŰ-kultúrpiknik

Az ARTeast Alapítvány/B5 Stúdió augusztus 19–20-án tartja meg a MAMŰ-kultúrpiknik eseménysorozatot. A piknik előtti napon, 19-én, pénteken sétával kezdődik a program: reggel 10 órakor a B5 Stúdiónál (Bolyai tér 5. szám) van a gyülekező, itt találkoznak a résztvevők a MAMŰ meghívott művészeivel (Elekes Károllyal és Nagy Árpád Pikával), akik végigvezetik őket Marosvásárhely néhány emlékezetes pontján, ahol a ’70-es, ’80-as években aktív művészeti élet zajlott. Másnap, 20-án reggel 10 órakor a B5 Stúdiónál van a találkozó, ahonnan autóbusszal mennek ki a résztvevők a MAMŰ-kultúrpiknik helyszínére, a Jedd községhez tartozó Vizeshalmokhoz.

Boka Tummtukoté-koncert

Augusztus 20-án, szombaton 20 órától Marosvásárhelyen, a Bolyai tér 9. szám alatti színTéren Boka Tummtukoté, az Iszlai Renáta és Boka duett koncertezik. 

Újra Szovátán a Maros Művészegyüttes

Augusztus 25-én, csütörtökön 19 órától a Maros Művészegyüttes Szovátán, a telep központjában levő Petőfi téren felállított színpadon tart előadást, amelyen elsősorban megyénk néptáncait mutatja be. 

IX. Vásárhelyi Forgatag

Augusztus 23–28. között zajlik a IX. Vásárhelyi Forgatag a várban és további helyszíneken. A részletes program a forgatag.ro honlapon és az esemény Facebook-oldalán tekinthető meg. Néhány programpontot ez alkalommal ismertetünk.

Színházi Forgatag

A Nemzeti Színház jegypénztáránál is jegyet lehet venni a vendégelőadásokra.

Augusztus 16-tól újra megnyílt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi jegypénztára, ahol hétköznapokon 12 és 17 óra között vásárolhatnak jegyet a nézők a IX. Vásárhelyi Forgatag keretében a Nagyteremben sorra kerülő vendégelőadásokra: Magyar Állami Népi Együttes: Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz (augusztus 25-én, csütörtökön 16, valamint 20 órától) és Komáromi Jókai Színház – Örkény István: Tóték (augusztus 27-én, szombaton 20 órától). 

A Spectrum Színház kínálata

A Remete és Hatujjú – RH+ című álomjátékkal, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásával kezdődik a Színházi Forgatag augusztus 23-án, kedden 19 órától a Maros Művészegyüttes előadótermében. A darab 14 éven aluliaknak nem ajánlott. 24-én, szerdán 18.30-tól a Spectrum Színházban Szűcs Nelli önálló estje látható Fedák Sáriról. Aznap 20 órától a Maros Művészegyüttes előadótermében A helység kalapácsa című darab tekinthető meg a budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében. 25-én, csütörtökön 16 órától a Csehov műveiből készült Egyfelvonásos komédiák című előadást tekinthetik meg a forgatagozók a Spectrum Színházban a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában. 26-án, pénteken 17.30-tól Berecz András Tegnap is ma mentem haza című előadására várják a várbeli Figura színpad közönségét. 27-én, szombaton 19 órától a Spectrum Színházban  látható a budapesti Nemzeti Színház és a Spectrum Színház előadásában a Sára asszony című színjáték. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a budapesti Nemzeti Színház és a Spectrum Színház előadásain ingyenes, de előfoglaláshoz kötött a részvétel. Helyfoglalás a 0744-301-875-ös (Spectrum Színház), illetve a 0757-059-594-es (Maros Művészegyüttes) telefonszámon. A belépőket munkanapokon 10-13 óra között lehet kiváltani a Spectrum Színházban. 

 Folkudvar

Az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében augusztus 26-28. között többféle népi mesterséggel ismerkedhetnek meg a gyerekek a várban. 26-án, pénteken 14 órától a nemezelés alapjait sajátíthatják el, 27-én, szombaton 11.30-tól a szövésről hallhatnak érdekességeket, 28-án, vasárnap 13 órától megtudhatják, melyek a bőrműves munkaeszközei, 14 órától a hímzéssel ismerkedhetnek meg közelebbről. A Folkudvar Mesesátrába a táncházmozgalom ötvenedik évfordulója alkalmából Kásler Magdi, a Maros Művészegyüttes tánckarvezetője, énekese közös népdaléneklésre és népdaltanulásra várja az érdeklődőket pénteken déli 12 órától. Szombaton 17 órától Benkő Évával lesz itt élőszavas mesemondás, vasárnap délben 2 órától pedig mesetáncház, majd 16 órától zenés népmesejáték Cserey Both Zsuzsa és Kádár Zoltán előadásában. Szövérfi Zsuzsa pénteken 13 órától Fekete piros című előadásában kalauzolja el az érdeklődőket Szék hagyományvilágába, szombaton 15.30-tól Dávid Alpár Népviselet-készítés a 21. században címmel tart előadást. Pénteken 16 órától a Figura színpadon Paár Julcsi Hangoló: Kerekerdő című koncertjére, 27-én, szombaton 10.30-tól Bonczidai Dezső és Szabó Dániel Csihi-puhi történetek című kesztyűs bábjátékára várják a kisgyermekes családokat. Szombat este a Petőfi kávéházban táncház lesz, muzsikál a Soroglya és az Öves együttes. Péntektől vasárnapig az erdőszentgyörgyi zenekar, Györgyi Tamás és bandája egész napos örömzenélése is hallgatható a Folkudvarban.

A Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi kínálata

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a Vásárhelyi Forgatag támogatójaként augusztus 25. és 28. között hat irodalmi programot szervez. A hangsúlyt a KMI 12 programra helyezték, melynek keretében minden évben kiválasztanak a Kárpát-medencei kortárs szépirodalmi alkotók közül tizenkettőt, akiknek az ismertségét egyebek mellett személyes fellépések szervezésével igyekeznek növelni. A KMI 12 költőinek egy-egy versét az Eleven Költők Társasága (EKT) nevű zenei formáció zenésíti meg, 25-én, csütörtökön 18.30-tól az ő koncertjüket hallgathatja a nagyérdemű a várszínpadon. 26-án, pénteken 16 órakor a KMI 12 idei tagja, Vörös István József Attila-díjas költő hívja irodalmi kalandozásra az érdeklődőket Él-e még Petőfi? Versek, titkok, átiratok címmel, 27-én, szombaton 16 órától Zsille Gábor József Attila-díjas költő Petőfi másképp címmel tart előadást. Előtte 15 órától a várban felállított Könyvudvar Téka teraszán Vörös István és Fekete Vince József Attila-díjas költők mutatják be a Ha bármit lehetne… című KMI 12 antológiát.  A beszélgetést Luzsicza István, a kötet szerkesztője vezeti. 28-án, vasárnap 13 órától Zsille Gábor Tranzit Felvidék című kötetét, 14 órától Fekete Vince Halálgyakorlatok című új verseskönyvét mutatják be a Petőfi kávéházban.     

Kézművesvásár a Forgatagon

A Vásárhelyi Forgatag kézművesvására augusztus 25-én, csütörtökön nyit, és 28-ig, vasárnapig látogatható.

Koncertforgatag a várban és a főtéren

25-én, csütörtökön 21 órától a 4S Street, 26-án, pénteken 19 órától az Apostol, 21 órától a Compact koncertezik a várszínpadon. Szintén pénteken 19 órától a Kultúrpalota nagytermében a Kéknefelejts nótatársulat hallgatható, 27-én, szombaton 19 órától az Első emelet, 21.30-tól a Punnany Massif koncertjére várják a várszínpad közönségét. 28-án, vasárnap 18 órától a Navarra és a Together táncbemutatójára kerül itt sor. A Figura színpadon 18 órától a Tűzvarázs tart lemezbemutató koncertet. A főtéri nagyszínpadon 19 órától a Beatrice, 21.30-tól Ákos koncertezik. 

Tékaforgatag

Teleki-séták 

A Teleki–Bolyai Könyvtár több vezetett sétát szervez a Forgatag alatt a Teleki Sámuel-emlékév részeként. Augusztus 23-án, kedden a sáromberki Teleki-kastélyt, a templomot és a Teleki-kriptát lehet meglátogatni Orbán János művészettörténész vezetésével. A kiránduláshoz autóbuszt biztosítanak, a helyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges a 0265-261-857 telefonszámon 22-én, hétfőn 12 óráig. Indulás Marosvásárhelyről 17 órakor a Teleki Téka elől, visszaút Sáromberkéről 20 órakor. 

24-én, szerdán a marosvásárhelyi Teleki-emlékeket mutatja be Orbán János művészettörténész, indulás 18 órakor a Teleki Téka elől. Mindkét séta a Maros Megyei Múzeum közreműködésével zajlik. 25-én, csütörtökön 12 és 18 órától a Teleki Téka kevésbé ismert termeit fedezhetik fel az érdeklődők a Főúri palota és a tudományok hajléka című vezetett sétán, Bányai Réka és Petelei Klára, az intézmény munkatársai irányításával. A délelőtti sétára a 10-14 éves gyerekeket várják, a felnőtteket délután 6 órától, találkozás mindkét rendezvény esetében az intézmény kapuja előtt. A Tékaforgatag fő támogatója a Bethlen Gábor Alap és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

Időtár V/4 – könyvbemutató

A Tékaforgatag keretében augusztus 27-én, szombaton délelőtt 11 órától Sebestyén Mihály – Diamantstein György Időtár V/4 című könyvét mutatják be a várban. A szerzőpárossal Lázok Klára, László Lóránt és Király István beszélget az új kötetről, Marosvásárhely történelméről, kis- és nagypolgári életéről.

Rendtörténeti kiállítás a várban

Augusztus 30-ától december 30-áig látogatható a Maros Megyei Múzeum Történeti és Régészeti Osztályának székhelyén, a marosvásárhelyi várban az a rendtörténeti vándorkiállítás, amely a pálosok életét mutatja be. A kiállításmegnyitó augusztus 28-án, vasárnap 16 órától a Vártemplomban lesz. 

Gonda Zoltán tárlata

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány és a Maros Mezőségi Művésztelep, Mezőmadaras szervezésében megnyílt Gonda Zoltán debreceni képzőművész Második otthonom című kiállítása a marosvásárhelyi Bernády Házban. A tárlat augusztus 27-ig naponta 9–18 óra között látogatható.  

Nyáresti moziélmények

Egy éve indult a Csütörtök a múzeumban program. Ebből az alkalomból a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal minden augusztusi csütörtök estén 9 órától filmvetítésre várta az érdeklődőket a Művész moziba. 25-én a Valan – Az angyalok völgye című 2019-es, 16 éven aluliaknak nem ajánlott thriller zárja a vetítések sorát (rendező: Bagota Béla). A jegy 12 lejbe kerül, és a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Osztályának kiállításai is megtekinthetők vele a nyitvatartási időben. 

Hátrányba került, 18 órával korábban

Bellingham megmentette, 18 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 18 órával korábban

Hírek, rendezvények 18 órával korábban

A játék folytatódik… 18 órával korábban

Az olvasó írja 18 órával korábban

Hosszú, forró nyár 18 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató