2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csűrszínházi Napok

A hét végén, június 24–26. között újra megtartják a Csűrszínházi Napokat a mikházi Csűrszínházban. 24-én, pénteken 18 órától a Janka villában (korábbi Reneszánsz panzió) Szélyes-Szluka Brigitta előadásában Ibsen–Tóth–Szokol Torvald Helmernek (Nóra) című előadása látható szobaszínházi produkcióként, 20 órától Darvasi László Karády zárkája című művét Bartha Boróka színművész viszi színre a Gyulai Várszínház produkciójaként, rendező Béres László. 25-én, szombaton 17 órától szintén a Janka villában John-Michael Tebelak és Stephen Schwartz Godspell című musicaljét adja elő a szegedi Rengeteg Színház és a Liget Társulat. 18 órától a helyi iskolában Lokodi Imre újságíró Köllő Gábor plébánossal beszélget. 20 órától a szatmári Harag György Társulat fergeteges zenés vígjátékát, Vajda Katalin Anconai szerelmesek című darabját lehet megtekinteni. Az eseménysorozat a vasárnap este 8 órától kezdődő Örkény-mű, a Tóték néptáncszínházi előadásával zárul. A produkciót Györfi Csaba rendezésében a Bekecs Néptáncszínház adja elő. Jegyfoglalás a 0744-394-186-os telefonszámon (Szélyes Ferenc színművésznél), jegyvétel a helyszínen. Az előadások bővebb ismertetője megtalálható a www.csurszinhaz.ro honlapon és a Csűrszínház Facebook-oldalán.

Caligula helytartója – a Spectrum Színház évadzáró előadása

Július elsején, pénteken este 7 órától évadzáró előadásra várja közönségét a marosvásárhelyi Spectrum Színház. A nagyérdemű Székely János Caligula helytartója című drámáját láthatja Kincses Elemér rendezésében. Az előadást a Spectrum Színház a Csűrszínházi Egyesülettel, a csíkszeredai ADI Pro Siculi Alapítvánnyal és a Maros Művészegyüttessel együttműködésben állította színpadra. Jegyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon.  





We will rock you – rendkívüli évadzáró hangverseny

Június 30-án, csütörtökön a We will rock you című, 19 órakor kezdődő rendkívüli hangversennyel, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Concert Band együttesének előadásával zárul a filharmónia idei évada a Kultúrpalota nagytermében. A filharmóniának a Román Televízió Marosvásárhelyi Stúdiójával közösen szervezett koncertjén Remus Grama vezényel. Műsoron a Beatles, a Rolling Stones, a Pink Floyd, a Queen, a Led Zeppelin, a Metallica, a Guns'n Roses és más együttesek szimfonikus rockslágerei. Az évadzáró koncertet július elsején, pénteken 19 órától megismétlik.

25. Marosvásárhelyi Napok

Június 23-án, csütörtökön kezdődött és 26-áig, vasárnapig tart a 25. Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozata. A teljes program június 21-i, keddi lapszámunkban található. A hétvégi kínálat kulturális részét újra részletesen ismertetjük. 

Rózsák tere

Kézműves népművészeti vásár a rendezvény teljes ideje alatt. 

Városi Sportklub, Víkendtelep, Somostető: sportrendezvények, versenyek.

Múzeumpedagógiai tevékenységek

Június 24-én, pénteken 10–14 óra között a természettudományi múzeumban kertészeti technikák sajátíthatók el, a néprajzi és népművészeti múzeumban koszorúk készíthetők a tejoltó galaj virágából, 12 órától Szentivánéj címmel piknikezés kezdődik. 25-én, szombaton 10–14 óra között a néprajzi és népművészeti múzeumban A hagyományos ingre varrt motívumok címmel tartanak foglalkozást. 26-án, vasárnap 10–12 óra között zászlókat lehet készíteni a néprajzi és népművészeti múzeumban, illletve megtekinthető A harci zászlótól a nemzeti zászlóig című kiállítás.

Egyéb múzeumi programok

Június 25., szombat, 16 óra, várbeli történelmi és régészeti múzeum – a Györkös 100 festménykiállítás zárása. A Maros Megyei Múzeum kiállításai a rendezvény ideje alatt a megszokott nyitvatartási program szerint ingyenesen látogathatók.

George Enescu utca – Enescu Chill Zone

Június 24., péntek, 18.30 – Instantén, 19.00 – Mel’amour, 20.00 – Vizi akusztikus koncert; Június 25., szombat 18.00 – ArtWise divatbemutató; Június 26., vasárnap, 11:00 – az utca megnyitása; 12:00 – műhely újrahasznosított textíliákkal; 13:15 – A hulladék erőforrás – Circulo; 14:00–18:00 – örökbefogadási vásár; 14:30 – Divatdilemma a Nona Clothinggal; 15:30 – String Art Workshop; 17:00 – Ismerd meg a kutyád nézőpontját Vlad Vanciával, bevezetés a kutyapszichológiába.

Nyári kert  

Június 24., péntek, 19.00 – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának Tache, Ianke és Cadîr című előadása.

Várkert

A házasságkötő teremben 24-én, pénteken délelőtt 10 órától tartják az 50 éves házasok aranylakodalmát. Június 25., szombat és 26., vasárnap, 11:00–22:00 – középkori tábor – Asserculis; 11:30 – Középkori mesék – interaktív előadás gyermekeknek; 16:00 – Asserculis népi vásár.

Szűcsök bástyája

Június 26, vasárnap, 17.00 – sportolók díjazása.

Marosvásárhelyi tehetségek a színpadon (vár) 

Június 24., péntek, 16:00 – Bronx-, Lady and the Tramps-, Strikers-, Corax-koncert; 17:30 – Zaraza... és még tíz háborúközi történet – Alex Moldovannal, Daniel Csikossal és Ana Maria Galeával; 18:30 – Oamenii Dimineții-koncert; 19:30 – Piramis-koncert; 21:00 – Direcția 5-koncert; 22:00 – Lézershow. 25., szombat, 16:30 – Flori de Mureș és Prichindelul gyermekegyüttesek; Maros Művészegyüttes – román és magyar tagozat; 19:00 – Eternis-koncert; 19:30 – Nagy Mária-koncert; 20:30 – Jurassic Folk; 21:30 – Tűzrókák szíve – előadás. 26., vasárnap, 19.00 – a Művészeti Szaklíceum koncertje; Classic Fever – Mădălina Pașol- és I Sedici-koncert.

Szabók bástyája (Színpad Színház)

Június 26, vasárnap, 22.00 – éjszakai jelenet, koreográfiai és mozgásos performance. Naponta: 17.00 – a marosvásárhelyi őrség körútja a várban – túra az erődben, védelmi pozíciók, lovagok imája – a református templom lépcsője, a marosvásárhelyi gárda tisztelgése ágyúlövésekkel; 20 éves a Színpad Színház – marosvásárhelyi erőd – fotókiállítás; A Farkaslovagok tisztelik Marosvásárhely történelmét – fotókiállítás.

Liget – Gyermekpark

Június 24., péntek, 10:00–15:00 – könyvkiállítás gyermekeknek román és magyar nyelven; játékok fogyatékkal élő gyermekek számára; Junior motorsport; olvasóműhelyek gyerekeknek: A mesétől a játékig – Maros Megyei Könyvtár; A kis grafikus – műhely. Június 25, szombat, 11:00–20:00 – utcaművészet-műhely; arcfestés; harcművészeti bemutató; pihenés függőágyakban; zöldséges bábkészítő műhelyek – Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház; középkori művészetek bemutatója – Farkaslovagrend; improvizációs workshop. Június 26., vasárnap, 11:00–20:00 – oldtimer autók kiállítása; SMURD elsősegélynyújtási bemutatók; további bemutatók: ISU-járművek, az Országos Rendőrség járművei; festmények, karikatúrák; varázslatos fotófülke.

Bolyai utca – Művészetek sétánya

Június 25., szombat és 26., vasárnap, 11:00–22:00 – élőzene és utcai művészetek minden korosztály számára. 

Győzelem téri színpad

Június 25., szombat, 19:00 – Robin and the Backstabbers-koncert; 20:00 – Szintaxis-koncert; 20:30 – Péterfy Bori and the Love Band-koncert; 21:30 – The Motans; 22:30 – tűzparádé. Június 26., vasárnap, 17:00 – Titán-koncert; 18:00 – Besh o droM-koncert; 19:00 – Iris: Cristi Minculescu- és Valter&Boro-koncert; 20:00 – Honeybeast-koncert; 21:00 – Zdob și Zdub-koncert. 22.30 – tűzijáték.

III. Rengeteg Színház – színház- és filmfesztivál Szovátán

A Sándor Arts & Education Egyesület és az esztergomi Babits Mihály Színház 2019 óta szervez tematikus művészeti fesztiválokat és diáktáborokat Szovátán és Mikházán. Az idei rendezvénysorozat egy új társszervező, a szovátai Teleki Oktatási Központ közreműködésével valósul meg. Június 24-én, pénteken 20 órakor a Godspell című musical erdélyi bemutatójával indul a Rengeteg harmadik évada a Teleki Oktatási Központban. Júliusban három további színházi előadás (15-én, pénteken 19 órakor a Domokos Kázmér művelődési házban a Hamlet, 16-án, szombaton 20 órakor a Teleki Oktatási Központban a Műselyemlány, 17-én, vasárnap 20 órakor ugyanott a Presszó Szováta), három filmvetítés (18-án, hétfőn a Curtiz, 19-én, kedden a Magyar Passió, 20-án, szerdán a Testről és lélekről – mindhárom nap 20 órától a Teleki Oktatás Központban), valamint színházi és filmes diáktábor várja az érdeklődőket. A vetítések után pódiumbeszélgetések kezdődnek. A belépés valamennyi programra ingyenes. A Rengeteg Kultúra támogatói: Bethlen Gábor Alap Zrt., Magyar Turisztikai Ügynökség, Nemzeti Kulturális Alap, Szováta önkormányzata.

Papp József újra itthon

A több mint három évtizede Magyarországon élő keramikus, Marosvásárhely szülötte ismét kiállít szülővárosában. Egyéni tárlata a Bernády Ház emeleti galériájában nyílik meg június 24-én, pénteken 18 órakor. Kerámiái – díszvázák, kaspók, tálak, más különleges tárgyak, alakzatok – számos anyaországi, erdélyi, német- és franciaországi, ausztriai rendezvényen nyerték el a közönség tetszését. Mostani vásárhelyi kiállítása megnyitóján Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke méltatja a művészt és alkotásait.

Fotókiállítás a Víkendtelepről

A Víkendtelep története képekben címmel rendhagyó kültéri fotókiállítás nyílt a marosvásárhelyi Víkendtelep Maros felőli bejáratánál. A kiállítás 50 nagy méretű táblán vázolja fel a telep mintegy 70 éves fejlődését. A tárlat az Azopan Fotóarchívum és az Oracler cég közös rendezvénye, partnerek a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Maros Sport- és Szabadidőkomplexum, támogatók az Aquaserv Rt. és a Multinvest Kft.

Kiállítás festőtábori munkákból

A marosszentgyörgyi római katolikus plébánián zajlott VIII. Szent Lukács festőtábor alkotásaiból nyílik kiállítás a plébánia tanácstermében június 25-én, szombaton 20 órakor, a táborzáró szentmise után.


Hátrányba került, 22 órával korábban

Bellingham megmentette, 22 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 22 órával korábban

Hírek, rendezvények 22 órával korábban

A játék folytatódik… 22 órával korábban

Az olvasó írja 22 órával korábban

Hosszú, forró nyár 22 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató