2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében május 14-én, szombaton 19 órakor A nép ellensége című darabot játsszák Keresztes Attila rendezésében. 15-én, vasárnap 19 órakor szintén a Nagyteremben A hülyéje című vígjáték tekinthető meg Sebestyén Aba rendezésében. 16-án, hétfőn és 17-én, kedden 19.30-kor a Kisteremben a Nem történt semmi című előadás látható, rendező: Sebestyén Aba. 19-én, csütörtökön 19 órakor a Nagyteremben a Grand Hotel Retromadár című előadást játsszák Radu Afrim rendezésében. 20-án, pénteken 19.30-kor a Kisteremben a Piros fű című darabot lehet megnézni, rendező Fehér Balázs Benő.


Grand Hotel Retromadár – Marosvásárhelyi
Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat



A Stúdió színház kínálata

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Köteles Sámuel utcai Stúdió színházában május 19-én, csütörtökön 20 órakor a Top Dogs látható a II. éves magiszteri színész szakos hallgatók előadásában, rendező Sebestyén Aba. 20-án, pénteken 19 órakor a Félelemkeresők tekinthető meg a Stúdió Színházban, rendezés, látvány: Balázs Zoltán.

Az Ariel színház műsora

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban május 13-án, pénteken délelőtt 9.30-tól és 11 órától a Lúdas Matyit játsszák. 15-én, vasárnap délelőtt 11 órától a Gabi és a repülő nagypapa látható Vidovszky György rendezésében. 17-én, kedden 14 órától és 18-án, szerdán 14.30-tól a Viszlek magammal című, 14 éves kortól ajánlott interaktív diákelőadás van műsoron, rendező, drámapedagógus: Tóth Zoltán. 20-án, pénteken 9.30-tól és 11 órától a Kerekerdő közepében című, Zelk Zoltán meséi alapján írt zenés előadás tekinthető meg Barabás Olga rendezésében. A mesejátékokra a 0740-566-454-es telefonszámon lehet jegyet foglalni naponta 9–13 óra között, a diákelőadásokra a 0747-942-181-es számon (sms-ben is) igényelhető jegy.

A Spectrum Színház előadásai

Alfred Jarry Übü a király című darabja látható április 13-án, pénteken 19 órától a marosvásárhelyi Spectrum Színházban. Rendező és dramaturg Bodolay Géza. 17-én, kedden 17 órakor Kincses Elemér P. Kincses Emese regénye alapján készült Függöny című darabját játsszák a Spectrum Színházban a szerző rendezésében. Helyfoglalás a 0744-301-875 telefonszámon.

A FAB Ensemble művészei Marosvásárhelyen

A Fesztivál Akadémia Budapest 2022 tavaszán a FAB Ensemble művészeivel turnéra indult. Május 15-én, vasárnap 19 órakor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában különleges koncertprogrammal várja az érdeklődőket a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár muzsikus barátaival együtt. A program: Csajkovszkij: a-moll trió, op. 50 – Kokas Katalin (hegedű), Fenyő László (cselló), Bogányi Gergely (zongora); Brahms: g-moll zongoranégyes, op. 25 – Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Fenyő László (cselló), Bogányi Gergely (zongora). Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg, a Spectrum Színház szervezésében. Jegyek a helyszínen kaphatók, áruk 40, illetve 20 lej.

Szimfonikus hangverseny

Május 19-én, csütörtökön 19 órakor szimfonikus hangversennyel folytatódik a LI. Marosvásárhelyi Zenei Napok rendezvénysorozata a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a Marosvásárhelyi TVR-rel közösen szervezett hangversenyén a filharmónia szimfonikus zenekarát Paul Mann angliai karmester 

vezényli, hegedűn szólót játszik Vlad Stănculeasa. Műsoron: Brahms- és Dvorak-művek.

Író-olvasó találkozó Nyárádszeredában

Május 13-án, pénteken délután 6 órától a nyárádszeredai könyvtárban a szórványmagyarság témájában rendeznek író–olvasó találkozót Szucher Ervin marosvásárhelyi újságíróval. 

Szászcsávási hétvége Marosvásárhelyen

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány két napot szentel a szászcsávási népi kultúrának. Május 13-án, pénteken 19 órakor Csángálóról, a világhírű brácsásról szóló Az isteni kéz című film vetítésére a Maros Művészegyüttes kövesdombi termébe várják az érdeklődőket. Ezután László Barna rendező beszélget a közönséggel. 14-én, szombaton 10–17 óra között népdaléneklő mesterkurzus lesz Nyitrai Marianna népdalénekes-néprajzkutatóval az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány Sáros utca 1. szám alatti székházában. A mesterkurzus keretében Szászcsávás énekes és táncos szokásai címmel néprajzi ismeretterjesztő előadás hangzik el, amit beszélgetés követ a szászcsávási Erdős Jánossal és Judittal. A mesterkurzuson a részvétel ingyenes. 10 órától szászcsávási táncokat oktatnak, a részvétel 30 lej, pároknak 50 lej. Este 8 órától a Jazz&Blues Clubban Nyitrai Marianna és az Üsztürü koncertezik, 21 órától táncház lesz.

Nyárádszeredában a Zenede

A magyarországi Nemzeti Kulturális Alap és az emberi erőforrások minisztere támogatásával megvalósuló Házhoz megy a Zenede – Rocklegendák koncert- és zenetörténeti előadás-sorozat erdélyi turnéja keretében május 14-én, szombaton 18 órától a nyárádszeredai művelődési házban látható, hallgatható. Bordás Józsefnek és zenekarának célja bemutatni és az élő zene segítségével élménnyé tenni a nemzetközi és a magyar rockzene világát. A dalok között Elvis Presley-ről, Jimi Hendrixről, Radics Béláról, Ozzy Osbornról, Vikidál Gyuláról mesélnek a zenekar tagjai: Bordás József, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett dobművész, Artisjus-díjas zenepedagógus; Baricz Gergely énekművész, a Kőbányai Zenei Stúdió tanára; Megyaszay István basszusgitárművész, a Kőbányai Zenei Stúdió tanára, a Piramis együttes tagja; Nagy Zoltán gitárművész, zenetanár, számos magyarországi popformáció gitárosa. A belépés díjtalan.

Nagy Miklós Kund könyvbemutatója Szászrégenben

Nagy Miklós Kund művészeti író, publicista Szemben ülünk, beszélgetünk című interjúkötetét mutatják be május 17-én, kedden 18 órakor a szászrégeni DIO Házban. A Lector Kiadó és a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány közös gondozásában 2021-ben megjelent kötetről Gálfalvi Ágnes kiadóvezető beszélget a szerzővel. 

Káli István könyvbemutatója

A dicsőszentmártoni Sipos Domokos Művelődési Egyesület és a Mentor Könyvek Kiadó könyvvásárral egybekötött könyvbemutatót tart május 20-án, pénteken 18 órától a dicsőszentmártoni Magyar Házban (Republicii u. 78 sz.). Káli István Klastrom utca kettő című regényét bemutatja és a szerzővel beszélget Gálfalvi Ágnes.

Párhuzamos központok

A Maros Megyei Múzeum és az Erdélyi Művészeti Központ közös kiállítása nyílik meg május 13-án, pénteken 17 órakor Párhuzamos központok: Kolozsvár és Marosvásárhely (1920–1990) címmel a marosvásárhelyi Kultúrpalota Művészeti Galériájában, a jobb szárny második emeletén (Győzelem tér 1. szám). Fellép a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Tiberius vonósnégyese. A kiállítás elsősorban az iskolateremtő alkotók munkásságát idézi meg, ezért többek között az 1948-tól működő kolozsvári Képzőművészeti Főiskola tanárainak, valamint az 1949-ben alapított marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceum képzőművész tanárainak művei szerepelnek rajta. A kiállítást Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Ötvös Koppány-Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója nyitják meg. A tárlat szeptember 4-ig látogatható, keddtől péntekig 9–17.30, szombaton és vasárnap 9–15.30 óra között, hétfőn zárva.

16. Múzeumok Éjszakája

Az idei Múzeumok Éjszakája Maros megye két településén – Marosvásárhelyen és Mikházán – öt múzeumi térben, húsz további partnerhelyszínen várja a látogatókat. Május 14-én, szombaton a marosvásárhelyi múzeumi terek és partnerterek délelőtt 11 és hajnali 2 óra között lesznek nyitva. Május 15-én, vasárnap 11 és 16 óra között különleges programmal várják az érdeklődőket a mikházi régészeti parkban. Marosvásárhelyen a Kultúrpalota és a művészeti galériák, a Toldalagi-palota, a néprajzi és népművészeti osztály székhelye, a múzeum várbeli épülete, a régészeti és történeti osztály székhelye, a múzeum természettudományi osztályának székhelye, Mikházán a TIME BOX pavilonok és a mikházi régészeti park, a római limeskutató központ székhelye látogatható. A rendezvény a Mikházán 16 órakor kezdődő Koszika-koncerttel zárul. Belépőjegy/karszalag: felnőtteknek 8 lej, diákoknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak 4 lej. Jegyek vásárolhatók elővételben a múzeum honlapján, a rendezvény napján kizárólag a Maros Megyei Múzeum látogatótereiben. 

A partnerterek kínálata

A Színház téren a Maros Művészegyüttes népviseleti kiállítással, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata pedig zenés gyermekműsorral (11 óra) készül, túravezető kíséretében a kulisszák mögé is benézhetnek a látogatók (13.30-tól a Tompa Miklós Társulat, 14.30-tól a Liviu Rebreanu Társulat művészeivel), és A nép ellensége című előadás nyilvános főpróbáján is lehetőség lesz részt venni (13 órakor Keresztes Attila rendezővel kezdődik beszélgetés). Az Erdélyi Hagyományok Háza népdalmesterkurzusra és táncoktatásra várja az érdeklődőket, a Sörház utcai Jazz Clubban pedig koncert és táncház lesz a népzene kedvelőinek. A Petry Múzeum és Látványműhely kolbásztöltő foglalkozásra hívja az iskolai osztályokat. 18 órától éjjel 2-ig az állatkert is érdekes programokkal szolgál, a pelikánkaland, a majombuli, az oroszlánvadászat és az elefántpedikűr csupán néhány ezek közül.

Préseltvirág-kiállítás

Május 25-én, szerdán 16 órakor Marton Erzsébet préseltvirág-képeiből nyílik kiállítás a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház földszinti termében. A kiállítást megnyitja Oláh Dénes főesperes, az alkotásokat Hunyadi Mária textilművész méltatja. 

Közlemény 3 órával korábban

A gázár emelésének előjele 3 órával korábban

Erről jut eszembe 3 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 3 órával korábban

Hírek 3 órával korábban

Széltündér, libbenő 3 órával korábban

Három a feszt! 3 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató